Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Paneli haber yaptığı için 4,5 yıl hapsi isteniyor

Paneli haber yaptığı için 4,5 yıl hapsi isteniyor
Ergenekon soruşturmasını haber yapan gazetecilere açılan binlerce davaya 'trajikomik' bir yenisi daha eklendi.
 

Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde, halka ve basına açık kitap fuarında, 'Cumhuriyet Yazarları Balbay İçin Buluşuyor' adlı organizasyonu haber yapan gazetemizin kültür-sanat muhabiri Aslıhan Aydın'a 'Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği' gerekçesiyle dava açıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Cumhuriyet yazarlarının organizasyon çerçevesinde düzenlediği panelde dile getirdikleri, "Hükümeti devirmezsek namerdiz." sözlerini haberleştiren Aslıhan Aydın'ın 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne ifade veren Aydın, basına ve halka açık bir kitap fuarında yaptığı habere gizlilik davası açılmasının şaşkınlığını yaşadığını söyledi.

Aslıhan Aydın, "Adliye muhabiri arkadaşlarımın yaşadığı sıkıntıyı ilk kez yakından hissettim. Bu davaların yasal dayanaktan yoksun olduğuna kesinlikle inanıyorum. Savcılar, ev sahibini değil, hırsızı soruşturmalı." sözleriyle yaşanan çelişkiye dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının imza günündeki basına açık toplantısına bile 'gizliliği ihlal' davası açılması, görevini yapan gazetecilerin baskı altına alınmak istendiği yorumlarına sebep oldu. Bakırköy Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede şu ifadelere yer verildi: "Zaman Gazetesi'nin 23.03.2009 tarihli baskının 4. sayfasında yayınladığı anlaşılan 'Cumhuriyet yazarları yemin etti: Hükümeti devirmezsek namerdiz' başlıklı yazının yazarı, eser sahibinin sanık Aslıhan Aydın olduğu haberde atılı suçu işlediğinden bahisle sanığın 5187 sayılı kanunun 11/2 maddesi TCK'nın 285/1-2-3, 53 maddelerinden yargılanarak cezalandırılması istemiyle dava açılmıştır." Avukatı ile birlikte dün Ankara Adliyesi'ne giden Aslıhan Aydın ise savunmasını şu şekilde yaptı: "Mart 2009'da Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde açılan kitap fuarında, Cumhuriyet yazarlarının Mustafa Balbay'a destek için kitaplarını imzalayacağı haberini aldık. Basına ve halka açık olan fuara kurulan stantta kitapları imzalayan yazarlar daha sonra katılımcılarla aynı mekânda bir söyleşi gerçekleştirdi. Yaklaşık 50 dinleyicinin bulunduğu söyleşide yapılan konuşmaları, mesleğim gereği haberleştirdim."

GAZETECİLERE AÇILAN DAVA SAYISI 5 BİNİ GEÇTİ

Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy ve 'İrtica ile Mücadele Planı' davaları ve süren soruşturmalarla ilgili haber yapan gazetecilerin mağduriyeti devam ediyor. Adalet Bakanlığı'nın Kasım 2009'da 4 bin 139 olarak açıkladığı soruşturma sayısı 5 bini geçti. Konuyu gündeme getiren Zaman, Taraf, Bugün, YeniŞafak, Star ve Vakit gibi 6 gazeteye açılan soruşturma sayısı 3 bin 500'ü buldu. Davalar sadece basın savcıları tarafından da açılmıyor. İstanbul 9. ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri de sıkça dava açma yoluna başvuruyor. Yüzlerce soruşturma ve trilyonları bulan tazminat davasıyla mücadele eden gazeteciler, hâkimlerin suçlamalarıyla da baş etmek zorunda kalıyor. Hakkında açılan dava sayısı 50'yi bulan Zaman Gazetesi yargı muhabiri Büşra Erdal, davalarla gazetecilerin cezalandırılmak istendiğini söylüyor.

 

Zaman, 08.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.