Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > İnsan Hakları İzleme Komitesi: Balyoz davası, dokunulmazlara karşı bir fırsat

İnsan Hakları İzleme Komitesi: Balyoz davası, dokunulmazlara karşı bir fırsat

Ergenekon ve Balyoz davaları Uluslararası İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin (HRW) de gündeminde. HRW 2010 raporunda, davaların sürdürülmesi durumunda resmî görevlilerin dokunulmazlıklarının ortadan kalkabileceğine değinerek, "Davaları sürdürme isteği, suça bulaşan ancak cezalandırılamayan devlet görevlileri vakaları için fırsat olma imkanı taşımaktadır." ifadelerine yer verdi.
 

Uluslarararası İnsan Hakları İzleme Komitesi (HRW) Ergenekon ve Balyoz davalarının sürdürülmesi durumunda resmi görevlilerin dokunulmazlıklarının ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. 648 sayfalık 2010 raporunu dün Brüksel'de açıklayan HRW, 12 Eylül'de kabul edilen anayasa değişikliği ile askeri mahkemelerin yetkilerinin kısıtlanmasını önemli bir adım olarak nitelendirdi. HRW, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı aklayan raporunu ciddiye almadığını açıklarken, Türkiye'de 12 Eylül'de kabul edilen anayasa tadilatı, Kürt sorunu, Ergenekon, Kafes ve Balyoz davalarına atıf yaptı.

Raporu kamuoyuna açıklayan HRW'nin Başkanı Kenneth Roth, İsrail'in Mavi Marmara saldırısını aklamasına ilişkin bir soruya, "Hiç şaşırmadım. İsrail'in kendisinin kurduğu komisyondan başka bir netice beklemiyordum. Hakiki ve bağımsız bir araştırma komisyonuna ihtiyaç var." cevabı verdi. Türkiye'ye 5 sayfa ayrılan raporda, Avrupa Birliği de sert şekilde tenkit ediliyor. Türkiye'nin 2010 insan hakları raporunun "karışık" olduğu vurgulanan raporda ifade hürriyetine ilişkin sorunların devam ettiğine dikkat çekiliyor. Raporda, 12 Eylül'de kabul edilen anayasa tadilatının "ileri reformlar" için basamak olacağı belirtiliyor.

"Kıdemli emekli askerler, polis, mafya, gazeteciler ve akademisyenlerin oluşturduğu Ergenekon çetesinin" hükümete karşı darbe iddiası ile 3 davaya konu olduğuna işaret eden rapor, 69 Deniz Kuvvetleri mensubunun 2008'de hazırlanan bir plan, 196 emekli ve muvazzaf askeri personelin ise 2003'teki darbe planları (Balyoz) için yargılandıklarını kaydediyor. Raporda, "Bu davaları sürdürme isteği suça bulaşan ancak cezalandırılamayan devlet görevlileri vakaları için fırsat olma imkanı taşımaktadır." deniliyor. İsim zikredilmeden Ergenekon davasıyla ilgili haber yapan gazetecilerin savcıların hedefi olmaya devam ettiği belirtilen raporda, meşru haberlerin "yargıyı etkileme" ve "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamaları ile davalara konu olduğu vurgulanıyor. Rapor Kürt açılımının içinin hâlâ doldurulamadığını belirterek, Kürtçe yayın yapan basın yayın organlarına yönelik baskıların da devam ettiğine işaret ediyor. New York merkezli HRW, AB'yi de uyararak Brüksel'in insan hakları söylemi ile icraatları arasındaki makasın gittikçe açıldığına dikkat çekti. Göçmenler, Müslümanlar ve Romanlara yönelik artan ırkçılığa işaret eden HRW, AB'nin insan haklarını önceleyen bir kurum olarak itibarının zedelendiğini savundu.

Zaman, 25.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.