Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Ordunun müdahale planı olduğu aşikar

Ordunun müdahale planı olduğu aşikar  

Wikileaks, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin Balyoz soruşturması ile ilgili yazışmalarını yayınladı. Jeffrey ABD’ye gönderdiği yazıda, “Bu dumanın arkasında     biraz ateş var. Ordunun gerekirse siyasete müdahale planları olduğu aşikar” diyor

İngiliz Guardian gazetesinin yer verdiği Wikileaks belgesine göre, ABD’nin Türkiye’de soruşturmalar kapsamında bazı askerlerin tutuklanmasının, “tahmin edilemeyen bir askeri tepkiye neden olacağından endişe duyduğunun” ortaya çıktığını yazdı.

ASKERİ TEPKİ İÇİN PROVOKASYON

Gazete, “geçen yıl şubat ayında ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazışmanın, Türk demokrasisine yönelik tehdide ilişkin endişeyi     gözler önüne serdiğini” kaydetti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin Washington’a gönderdiği kriptoda şu ifadenin yer aldığı belirtildi: “Bazı bilgi sahibi büyükelçilik yetkilileri, bu son adımı (Şubat 2010’da bazı askerlerin gözaltına alınması), tahmin edilemeyen bir askeri tepkiye neden olabilecek daha ciddi bir provokasyon olarak görüyor. Göreceğiz...”

ABD ERGİN SAYGUN’U İYİ BİLİYOR

Gazetenin internet sayfasında, kriptonun tamamına da yer verildi. Kriptoya Jeffrey, 22 Şubat 2010’da Türkiye’de polisin, 47 emekli ve muvazzaf askeri “darbe planlarıyla ilişkili olarak, muhtemelen Balyoz soruşturması kapsamında” gözaltına aldığı bilgisini aktararak başlıyor. Gözaltına alınan Ergin Saygun, İbrahim Fırtına, Çetin Doğan,     Özden Örnek, Engin Alan ve Süha     Tanyeli’nin görevlerine ilişkin bilgilere yer verilen kriptoda, örneğin Ergin     Saygun ile ilgili şöyle deniliyor: “ABD, Saygun’u iyi biliyor. Kendisi yıllarca antiterörizm konularında koordinatörümüzdü. Ayrıca, Kasım 2007’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’a yaptığı ziyarette kendisine eşlik etmişti.”

Dumanın arkasında ateş var

Büyükelçi Jeffrey, kriptoda ayrıca, “tutuklamaların ardından Genelkurmay Başkanlığından hemen bir tepkinin gelmediğini” belirterek, “Genelkurmay ya demokratik sürecin engellenmeden devam etmesini istediğini ya da AK Parti’nin iddialarının doğru olmadığının ortaya çıkmasını beklediğini” kaydediyor. Yazışmanın “yorum” bölümünde ise, “Bu dumanın arkasında biraz ateş var. Ordunun gerekirse siyasete müdahale planları olduğu aşikar” ifadesini kullanan Jeffrey, kriptoda son olarak “Olabilecekler konusunda kimse emin olamaz. O halde dikkat edilmeli” diyor.

Star, 20.01.2011

WikiLeaks'e Balyoz soruşturması da girdi 
WikiLeaks'e Balyoz soruşturması da girdi. Sızan kripto bu kez Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey imzalı. Kriptoya göre; ABD o dönem gelişmeleri kaygıyla izlemiş. Büyükelçinin o dönemki gözlemi Balyoz soruşturmasının Türkiye'de beklenmedik bir askeri tepkiyi tetikleyebileceği yönünde.
 
Balyoz; hem muvazzaf hem de emekli yüksek rütbeli askerlerin tutuklandığı bir soruşturma.

Amerikan Büyükelçiliği'nin o davaya ilişkin görüşleri ve endişeleri yine WikiLeaksin sızdırdığı bir kriptoyla ortaya çıktı.

Şubat 2010 tarihli notun altında ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin imzası bulunuyor.

Soruşturma kapsamında ilk gözaltılar yapıldığı sırada gelişmeler endişeyle izlenmiş.

Jeffrey'nin "bilgi sahibi bazı elçilik yetkilileri" olarak tanımladığı Amerikalılar, soruşturmanın Türkiye'de beklenmedik askeri bir tepkiye yol açabileceği görüşünde. O görüş, Washington'a aktarılmış.

Büyükelçi, gözaltıların ilk başladığı sırada Silahlı Kuvvetler'in sessiz kalışını iki olası sebeple açıklıyor:

"Genelkurmay ya soruşturmanın yapılmasına izin verip demokratik sürecin kesintiye uğramadan devam etmesini istiyor, ya da AK Parti'nin doğru olmayan iddiaların altında kalmasını bekliyor. Konuyla ilgili bilgisi olan elçilik yetkilileri bu son adımı beklenmedik bir askeri tepkiyi tetikleyebilecek bir provokasyon olarak görüyor. Göreceğiz."

Yazışmada, Başbakan'ın "Polis yargının verdiği görevi yapıyor" diyerek geri planda kaldığını, "zaman zaman Başbakan adına konuşan bir kişi" olarak tanımlanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ise polemiğe daha açık bir tutum takındığı vurgulanıyor.

Türkiye'nin darbe geçmişi

Kriptoda Türkiye'nin darbe geçmişinin de altı çiziliyor. 1982 Anayasası'nın orduya siyasete müdahale için zemin sağladığı belirtiliyor. Jeffrey bu yüzden de "ateş olmayan yerden duman çıkmaz" diyor.

Kriptoda, soruşturmada polis ve yargının tavrı da "kaba, otoriter" diye niteleniyor.

Kriptoda şu ifadeler de yer alıyor:

"ABD'de olsa tutuklamalar ancak davanın mahkemede kazanılacağı yolunda sağlam bir kanaatin oluşmasıyla yapılırdı. Burada öyle değil. Bilgi sahibi olduğundan şüphelenilen herkes, otomatik silahlı polislerin önünde sürüklendi, basın önünde küçük düşürüldü. Birçoğu daha sonra serbest bırakıldı. Burada her gün yeni bir gün. Hiçkimse tüm bu koreografinin nerede bozulacağından emin olamaz. O halde en iyisi dikkat etmek."
 
cnnturk.com, 19.01.2011

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.