Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 1.2 milyon dolar başçavuştan

1.2 milyon dolar başçavuştan

Eruygur’un “internet takip sistemi” kurdurduğu ortaya çıktı. Sistemi orduya satan Hakan Şanlı’ya paraları Jandarma İstihbarat’tan bir başçavuş verdi. Aytaç Yalman’ın Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde 1.5 milyon dolar para aktardığı Hakan Şanlı’nın aldığı paralar bununla da sınırlı değilmiş. Şanlı’ya 1.2 milyon dolarlık yeni ödemeyi yapan kişinin rütbesi ise şaşırtıcı. Faturalandırılmayan ödemeleri Jandarma İstihbaratı’nda görevli Recep Başçavuş yapmış. Ergenekon iddianamesine sanık olarak giren Hakan Şanlı’nın ismi, Atilla Uğur gibi bazı Ergenekon sanığı emekli askerlerin gizli ortağı olarak geçiyor

İkinci Ergenekon iddianamesinin bir numaralı sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın banka hesaplarından 1.5 milyon dolar para aktardığı Hakan Şanlı’nın internet takip sistemi için de bir milyon 200 bin dolar aldığı ortaya çıktı. İddianameye konan ifadesinde kendisine örtülü ödenekten ödeme yapıldığını iddia eden Ergenekon sanığı Hakan Şanlı, milyon dolarla anılan örtülü ödenekten ödeme yapan kişinin “Recep Başçavuş” olduğunu ileri sürüyor.
Jandarma İstihbarat Teşkilatı’nın, Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde internet takip sistemi kurduğu ortaya çıktı. Jandarma’ya sistemi satan ise oldukça tanıdık bir isim: Hakan Şanlı. Ergenekon sanıklarından banka hesabına para aktırılan, gizli iş ortaklıkları kuran ve kendisi de aynı davada yargılanan Şanlı, bu iş için de tam bir milyon 200 bin dolar almış.

Dört takip sistemi

Jandarma istihbaratının kullandığı öne sürülen internet izleme aletleri, ikinci Ergenekon iddianamesinde şöyle anlatılıyor: “Şanlı’nın, Şener Eruygur’un Jandarma Komutanı olduğu dönemde internet takip sistemi sattığı; tahminine göre dört tane sattığı; birisinin ODTÜ’ye, birisinin Mecidiyeköy’e, birisinin de Ankara Ulus çıkışına takıldığı; bu cihazların tanesinin yaklaşık 300 bin dolar olduğu ve ek aksesuarlarının da olduğu...”

Paranın nerden aktarıldığını bilmiyormuş

Şanlı, kendisine ödemelerin örtülü ödenekten yapıldığı için karşılığında fatura kesmediğini iddia ediyor. Şanlı’nın iddianameye konan savcılık ifadesinde şunlar yer alıyor: “... kendisinin o tarihlerde sattığı malzemeler için herhangi bir fatura düzenlemediği, kendisine malzemelerin örtülü ödenekten alındığı, gizli olduğu ve ulusal güvenliği ilgilendirdiğinin söylendiği, herhangi bir fatura kesmediği, kendisinin banka hesabına bu paraların nereden aktarıldığını bilmediği, ancak İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan Recep Başçavuş isimli bir astsubayın olduğu, para işleriyle ilgilendiği, havaleleri ise bu şahsın yaptığını bildiği, Jandarma Genel Komutanlığı hesabından yapıldığını düşündüğü, kendisinin o tarihlerde REM (Research ...) isimli şirketten yaptığı ve şirketin isminin tam olarak açılımını hatırlayamadığı...”
İddianameye göre, 1963 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğan Şanlı, emekli albay Nevzat Şanlı’nın oğlu. 1985 yılında Ankara’da Menekşe Sokak’ta Şanlı Spor isimli spor malzemeleri satan mağazayı açarak ticaret hayatına başlayan Şanlı, 1995’te ise savunma sanayi ihalelerine yöneldi.

Taraf, 27.03.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.