Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > JİTEM’in ölüm timi sorguda

JİTEM’in ölüm timi sorguda

Ölüm kuyularından sonra savcı JİTEM’in infaz timinin peşine düştü. Albay Temizöz’ün ardından Abdülhakim Güven ve yedi kişi daha gözaltına alındı. Cizre ve Silopi’deki ölüm kuyularının kazılmasından sonra, itirafçı Abdülkadir Aygan’ın ifadelerinde isimleri tek tek yer alan JİTEM’ci infaz timine yönelik operasyonlara hız verildi. Albay Cemal Temizöz’den sonra, dün de tetikçi Abdülhakim Güven ve yedi kişi gözaltına alındı. Daha evvel gözaltına alınan eski korucubaşı ve JİTEM’ci Kamil Atak ise tutuklandı. Aygan ve faili meçhullerin yakınlarının ifadelerine göre, eski PKK’lı Güven, Alay Komutanı Cemal Temizöz’ün başında bulunduğu ölüm timine katılmış ve pek çok infazda yer almıştı

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki kazıların ardından sıra JİTEM tetikçilerine geldi. İtirafçı Abdülkadir Aygan ile JİTEM davalarına bakan Av. Tahir Elçi’nin dile getirdiği isimler arasında yer alan itirafçı Abdülhakim Güven, dün Diyarbakır polisince gözaltına alındı.
Bir süre önce gazetemizde röportajı yayınlanan Avukat Tahir Elçi, şunlara dikkat çekmişti: “İtirafçılar ve jandarma subaylarından oluşan, Renault marka beyaz Toros arabalarla gezen, Cizre ve Silopi’de olduğu gibi on yerde görünen, gözaltındakileri ya da çeşitli evrakları götürüp, getiren bir ekip. Bunlar 1994-95-96’da bölgede herkesin tanıdığı insanlardı. Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz’ün komutasında bir tim oluşturulmuştu. Bir ölüm mangasıydı bu. Bu timde Temizöz dışında, Abdülhakim Güven, Adem Yakın, isimlerine ulaşamadığımız jandarma istihbarat subayları var. O tarihlerde Cizre Jandarma Komutanlığı istihbarat biriminde kimler görev yapıyordu, bunlar çok açık. Savcılar bunu soruştursa, bir günde çıkarırlar.”

Aygan: Altınları çaldı, şirket kurdu
Nasname internet sitesinde de verilen bilgilere göre Çankaya, Seyranbağları nüfusuna kayıtlı ‘Fırat Altın’ kimliğini kullanan Abdulhakim Güven, minibüsleri durdurup kadınların altınlarına el koyuyordu. Müteahhitlik firması kurarak kısa zamanda büyük servetler elde eden Güven hakkında Abdülkadir Aygan, şunları söylemişti: “Abdulhakim Güven partiden ayrıldıktan sonra, önce Jandarma Bölge Komutanlığı’nda sorgulandı. Onlarla birlikte çalıştı. Hiçbir itirafçı, onun kısa zamanda sahip olduğu maddi imkanlara sahip olamadı. Kurtoğlu Lojmanları’nın karşısında daire aldı. Bir inşaat şirketi kurdu. İsmi, Güney İnşaat Gıda ve Sanayi Ticaret’iydi. Devlet ile kurduğu ilişkiler, Cizre’de partiye karşı faaliyet yürütmesi, orada kendi şahsına menfaat sağladı.”

Kirli işlerde Temizöz imzası
Görev yaptığı 1990’larda işlenen ve Cizre’deki kazılarda bulunan kemiklerle bir kez daha gündeme gelen faili meçhul cinayetler nedeniyle gözaltına alınan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz’ün adı pek çok olayla birlikte anılıyor. Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ve “Parmaksız Zeki” kod adlı Şemdin Sakık’ı sorgulayan ekiplerde yer alan Temizöz, Cizre’de JİTEM Grup Komutanlığı yaparken itirafçılardan oluşan özel bir ekip kurdu. “Beyaz Enerji” operasyonu ile Türkiye’de yargının durumuna ilişkin yoğun tartışmalara yolaçan Şemdinli İddianamesi’nde de Temizöz’ün adı geçiyordu.
JİTEM’in ilk kurucularından olan Cem Ersever’in tasfiye edilip öldürülmesinin ardından Ergenekon sanığı Veli Küçük’ün himayesine geçen ekipte yer aldığı belirtilen Cemal Temizöz, faili meçhul cinayetlerin en yoğun olduğu 1993-96 yılları arasında Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde görev yaptı. Bir süre önce Ankara’da intihar eden emekli Albay Abdülkerim Kırca ile birlikte Silopi ve Cizre’de çalışan Cemal Temizöz, eski JİTEM mensubu Abdülkadir Aygan’ın anlatımına göre burada uzman çavuş ve bir grup itirafçıyla özel ekip kurdu.

Aygan: İnsanları kuyulara attılar
PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın anlatımları şöyle: ‘’Şırnak ve Cizre’de ayrı bir ekip vardı. Abdulhakim Güven, Hıdır Altuk, Adem Yarkın, Hüseyin Bülbül isimli itirafçılardan kurulu bu ekip, oradaki İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemal Temizöz’ün emrindeydi. Yanlarına da bir-iki tane sivil uzman çavuş verilmişti. Bunlar orada terör estirdiler. Kimi insanları milis diye veya kardeşi dağda diye kuyulara atmışlardı, kimilerinin evlerinin altına anti-tank mayını koymuşlardı, kimisini sığınağa koyup, yani sığınağa baktırma bahanesiyle bomba atarak imha etmişlerdi.’’

Öcalan’ı İmralı’da sorguladı
Şırnak’tan 1997-2000 yılları arasında Diyarbakır’daki JİTEM Grup Komutanlığı’na atanan Temizöz, “Parmaksız Zeki” kod adlı Şemdin Sakık’ı sorguladı. 1999’da Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen Abdullah Öcalan’ı İmralı Adası’nda sorgulayan ekipte Temizöz de vardı. O dönem Binbaşı rütbesinde Diyarbakır Jandarma İstihbarat Komutanı olan Temizöz’le birlikte halen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan Albay Atilla Uğur’da sorgu ekibindeydi.

‘Beyaz Enerji’ operasyonunda
Daha sonra yarbaylığa terfi eden Temizöz Ankara’ya tayin oldu. Jandarma İstihbarat Okullar Komutanlığı’nı yapan Temizöz, 2000 yılı Aralık ayında başlayan ve hükümetle-askeri karşı karşıya getiren “Beyaz Enerji” operasyonunu gerçekleştiren ekipte yeraldı. Albay Aziz Ergen’le birlikte soruşturmayı yürüten Temizöz, Beyaz Enerji zanlılarını Ankara İl Jandarma Komutanlığı’nda sorguladı.

Şemdinli iddianamesinde
Temizöz’ün adı, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı meslekten eden Şemdinli iddianamesinde de geçiyordu. 2006/21 sayı ile tefrik edilerek Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşavirliği’ne gönderilen dosyada Yaşar Büyükanıt’la beraber beş asker ve bir MİT yöneticisinin adı yer aldı. Bu askerlerden biri de Cemal Temizöz’dü.

Terfi etmeyi bekliyordu
İki yıldır tuğgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen Temizöz, albay olduktan sonra sırasıyla Tekirdağ ve Denizli İl Jandarma Komutanlığı yaptı. Temizöz, geçen yıl Ağustos ayında Kayseri İl Jandarma Komutanlığı’na atanmıştı.

Kayseri’deki astsubaylar
Kıdemli Albay Cemal Temizöz’ün adı son olarak Kayseri’de geçtiğimiz hafta gözaltına alınan üç astsubayın avukatlarından Musa Öncel’in açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Öncel, Temizöz’ün gözaltındaki astsubaylar için “Asit kuyularına sizleri de atarız, yapmadığımız bir şey değil. Öldürün gitsin bunları” ifadelerini kullandığını iddia etmişti.
Kuştepe’deki kazılarla ilgili gözaltına alınan Cizre Eski Belediye Başkanı ve emekli korucubaşı Kamil Atak, Temizöz Cizre’de görevliyken belediye başkanı seçildi.

Hukukçular: Gözaltı önemli bir gelişme
Kıdemli Albay Cemal Temizöz’ün görev yaptığı yerlerde avukatlık yapan Tahir Elçi ile Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, gözaltı olayını Ergenekon soruşturmasının gidişatı açısından “önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.

Nuşirevan Elçi: “Halk arasında Cemal Temizöz ismi faili meçhullerin sorumlusu olarak telafüz ediliyordu. Şimdi bu ismin gözaltına alınması sevindirdi. Çünkü bu gözaltı gösteriyor ki Ergenekon soruşturmasının da gidişatı açısından ciddi sonuçlar çıkacak.

Tahir Elçi: Veli Küçük, Arif Doğan ve Levent Ersöz’ün yargılanması aşamasında bu isim fotoğraftaki önemli bir boşluğu doldurdu. Ergenekon’la bağlantısı bu anlamda incelenmeli. Tanıklar, kayıp yakınları, 93 ve 96 arasındaki dönemde Cizre, Silopi ve Diyarbakır’daki kayıplarda Temizöz’ün ismini söylüyorlar. Temizöz’ün üzerine gidilmesi onunla bağlantılı diğer isimlere ve bir şekilde o adı konmamış örgüte götürecektir bizi.

Taraf, 25.03.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.