Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Hakimler haklı çıktı

Hakimler haklı çıktı  

Balyoz sanıkları 3 hakim için Yargıtay’da dava açtı. Hakimler, Yargıtay’ı “sanıkların oyununa alet oluyorsunuz” diye uyardılar ve haklı çıktılar

• Tamamı emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan 195 sanıklı Balyoz Darbe Planı davasının ilk duruşmasında yargılamayı yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 3 üye hakimi hakkında reddi hakim talebinde bulunuldu.  28 Ocak’a ertelenen Balyoz davasıyla ilgili reddi hakim talebini, 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce 102 Balyoz sanığı ile ilgili ‘yakalama’ kararını kaldıran 11. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

DAHA ÖNCE REDDETMİŞLERDİ

Balyoz Darbe Planı davasında, aralarında eski Kuvvet Komutanları emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da yer aldığı sanıklar, dava başlamadan önce 11. Ağır Ceza’ya 10. Ağır Ceza üye hakimleri Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü için reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, bu talepleri kabul etmemiş ve reddi hakim kararı vermemişti.

Sanıkların 3 hakim için tkekrar reddi hakim talebinde bulunurken, “Biz bu hakimlere Yargıtay’da tazminat davası açtık. Aramızda husumet oluştu” gerekçesini kullanması dikkat çekti. Çünkü birçok Balyoz sanığı, üye hakimler Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü hakkındaki Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde tazminat davası açmış, Yargıtay da davayı kabul ederek üç hakimden savunma istemişti.

YARGITAY 4. HUKUK’A UYARI

Üç hakim Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne gönderdikleri savunmada “Sanıkların dava açmadaki amacı esasen bir zarar giderimi değildir. Burada önümüzdeki günlerde başlayacak olan Balyoz davasında, kendilerini savunmak için Yargıtay’ın kararını kullanacaklardır. Yargıtay’ın bu davayı kabul etmesi bile sanıkların Balyoz davasına bakacak üç hakim üzerinde tazyik imkanı elde ettiğinin göstergesi. Davacılar manevi tazminat davası açarak savunma stratejisinin bir kolunu oluşturmuşlardır” demişlerdi. • HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Üç yıl önce böyle bir dava düşünülemezdi

• Aralarında iki emekli kuvvet komutanı, bir eski MGK genel sekreteri, iki emekli ordu kumatanı, 30’dan fazla mkuvazzaf subayın sanık olduğu Balyoz Darbe Planı davası, ABD basınının da dikkatini çekti. Washington Post gazetesi, Balyoz davasının ilk duruşmasıyla ilgili haberinde “Hala askeri cunta tarafından yazılmış anayasaya sahip bir ülkede, daha üç yıl önce, bu derece üst düzeyde askeri personelin yargılanması düşünülemezdi” yorumu yaptı. Gazetenin internet sitesinde yer alan İstanbul mahreçli haberde “ordu, medya, akademik çevre ve siyasetten ünlü isimlere yönelik toplu dava açmaların Türkiye’de son iki yılda yaygın hale geldiği, çoğunluğu, Ergenekon olarak bilinen karanlık bir örgütün üyeleri olduğu iddia edilen kabaca 400 kişinin, AK Parti hükümetini devirme çabaları vermekle suçlandığı” belirtildi.

Paşa’nın ayakkabısını silmek vatan borcu mu

Balyoz Darbe Planı davası 1 numkaralı sanığı emekli Orgeneral çetin Doğan’ın, önceki günkü duruşmaya girerken çamur olan ayakkabılarını iki asker korumasına sildirmesi tepki çekti. “Paşanın ayakkabısını silmek vatan borcu mu” diye soran AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, 231 bin zorunlu askerin, ordunun hizmet sektöründe ücretsiz işçi gibi çalıştırıldığı,  yaklaşık 32 bin askerin de ‘koruma’ adı altında rütbelilere hizmet verdiğinin bir gerçek olduğunu söyledi.

ASKERLER VE ARAÇLAR KEYFİ KULLANILIYOR

Bazı gençlerin işçi, hizmetli olarak vatan hizmetini tamamladığını ifade eden Hasgür, ayakkabı silme olayıyla ilgili olarak “Emekli olduktan sonra kendilerine yakın koruma amacıyla tahsis edilen askerleri ve araçları keyfi işlerinde kullandıklarına daha önceleri de şahit olmuştuk fakat bu derece, herkesin gözleri önünde çamurlu ayakkabılarını tek tek iki Mehmetçiğe birden sildirerek aşağılamalarına şahit olmamıştık” dedi.


Star, 18.12.2010
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.