Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Soruşturma delilleri hâkimleri görevinden etti

Soruşturma delilleri hâkimleri görevinden etti

Haklarında ağır suçlamalar bulunan Balyoz darbe planı ve Hrant Dink davalarının mahkeme başkanları Zafer Başkurt ile Erkan Canak'ın özel yetkilerine son verildi.
 

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Başkurt ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canak'ı görevlerinden aldı. Başkurt geçici yetkiyle Gebze'ye, Canak ise Sakarya'ya gönderildi.

Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda Başkurt ve Canak'ın Ergenekon sanıkları ile irtibatlı olduğu ifade ediliyor. Uzun zamandan beri takip edildikleri vurgulanan iki hâkimin soruşturmalara müdahale etmek için yapılan planın da içinde yer aldıkları anlatılıyor. Teknik takiplerde davaların sabote edilmesi için Kadir Özbek ve CHP'li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay arasında görüşmeler yapıldığı belirtiliyor. Başkurt ve Canak'ın da Ergenekon sanıkları için lehte karar vermeleri yönünde etki altına alındıkları dile getiriliyor.

Özel yetkileri alınan Başkurt ve Canak'ın başını çok ağrıtacak bir başka iddiaya göre Emniyet'in yürüttüğü bir uyuşturucu operasyonu bu iki isme uzanıyor. Canak'ın baktığı uyuşturucu davasında sanıkların lehine karar verilmesi karşılığında rüşvet alındığı iddia ediliyor. Ayrıca çetenin, Canak adına bir otelde oda tuttuğu ve iki hâkimin burada hayat kadınları ile birlikte olduğu belirtiliyor. Raporda iki mahkeme başkanının hayat kadınlarını mesai bitiminden sonra Beşiktaş Adliyesi'ne dahi getirdiği ve burada görev yapan muhabirlerin de bu duruma şahit olduğu öne sürülüyor. Zafer Başkurt ve Erkan Canak'la ilgili iddialar uzun süreden beri gündemdeydi. Ancak eski HSYK, söz konusu dosyayı dikkate almıyordu. Yeni HSYK ise raporu inceleyerek hâkimlerin görev yerlerini değiştirdi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), haklarında yürütülen 'yargıyı etkileme' soruşturması kapsamında Hrant Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak ile Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt'un görev yerlerini değiştirdi. Özel yetkileri kaldırılan iki hakimden Başkurt geçici yetkiyle Gebze, Canak ise Sakarya'ya görevlendirildi.

Görev değişiklikleri, HSYK'nın çok sayıda hakim ve savcının görev alanını belirleyen yetki kararnamesi görüşmeleri kapsamında dün yapılan toplantısında karara bağlandı. Kararın, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen 5 üyenin de katılımıyla oybirliğiyle alındığı kaydedildi. Kurul'un, adalet müfettişlerinin iki hakim hakkında yürüttüğü disiplin soruşturması kapsamında görev yerlerinin değiştirilmesini talep etmesi üzerine HSYK Kanunu'nun 77. maddesi gereğince karar verdiği kaydedildi. Başkurt ve Canak hakkındaki disiplin soruşturmasının 25.8.2009 tarihinde Adalet Bakanı'nın izni üzerine Teftiş Kurulu'nca başlatıldığı öğrenildi. İki hakimin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılmadığı belirtildi. Başkurt'tan boşalan 10. Ağır Ceza başkanlığına 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ömer Diken, Canak'tan boşalan 14. Ağır Ceza başkanlığına ise aynı mahkemenin üyesi Rüstem Eryılmaz görevlendirildi.

'Görevden uzaklaştırma' başlıklı 77. maddede hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, HSYK tarfından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına veya soruşturmanın sonuçlanmasına kadar geçici yetki ile bir başka yargı çevresinde görevlendirilmesine karar verilebilmesini düzenliyor.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın bazı davaları etkileme girişimine yönelik dinlemelerine takılan görüşmelerinde Erkan Canak'ın Avukat Kudbettin Kaya tarafından uyuşturucu davasının sanığının tahliyesi için tehdit edildiği öne sürülüyordu. Canak, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Avukat Ali Hadi Emre'ye "Kadir (Özbek) Bey'e de anlatacağım, gerekirse Seyfi (Oktay) Bey'e de anlatacağım, yani ne bileyim bilmem ne uyuşturucu baronunu ben tahliye etmem için beni böyle tehdit etmesi mi lazım, yani çok ayıp değil mi yani." sözleriyle Kaya'dan dert yanıyordu. Aynı görüşmede, avukat Kaya'nın sanığın tahliyesiyle ilgili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Zafer Başkurt'la haber yolladığını belirtiyordu. Ayrıca Başkurt ve Canak'ın Yargıtay üyeliği için Seyfi Oktay aracılığıyla eski HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'le yemek yedikleri bilgisi konuşmalara yansımıştı. Özbek'in, Ergenekon davalarına bakan mahkemelere yeni üye atanması için Başkurt ve Canak'tan HSYK'ya dilekçe yazmalarını istemesi de dinlemeye takılmıştı. Canak ayrıca, 30 Haziran 2009'da tutuklanan Dursun Çiçek'i 18 saat sonra tahliye eden heyetin başında yer almıştı.

Adil yargılamayı etkileme soruşturması kapsamında teknik takibe takılan Zafer Başkurt, Erkan Canak ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün hakkında elde edilen dinleme kayıtları Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.

Balyoz davasına sivil toplum kuruluşları müdahil olacak

Balyoz darbe planıyla ilgili dava yarın Silivri'de başlıyor. Planda hedef seçilen sivil toplum örgütleri de davaya müdahil olacak. Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Hukukçular Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder), İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) ve Demokrat Hukukçular Derneği, darbe planında "el konulacak ve kapatılacak dernekler" arasında gösterilmişti. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, davaya müdahil olmak için gerekli başvuruyu yaptıklarını ve ilk duruşmaya katılacaklarını söyledi.

Darbe planına göre "el konulacak ve kapatılacak dernekler" arasında olan Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Hukukçular Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder), ÖNDER İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), Demokrat Hukukçular Derneği bulunuyor. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, Balyoz davasını yakından takip edeceklerini ve adil yargılanmanın yapılması için çaba sarf edeceklerini vurguladı. Özkan, sanıkların sert bir şekilde cezalandırılmasını istediklerini kaydetti. ASDER Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, fişlenen ve kapatılması planlanan derneklerinin her zaman hukukun üstünlüğünü savunduğunu söyledi. Davada sanık olan birçok generalin 28 Şubat sürecinde aktif rol aldığını aktaran Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, dava sürecini yakından takip edeceklerini belirtti.

Mazlumder Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, derneklerinin yasa dışı bir örgütmüş gibi gösterildiğini, mağdur sıfatıyla dava sürecine müdahil olacaklarını belirtti. Ünsal, davayı takip etmek için özel bir ekip kurduklarını kaydetti. ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut, davayı daha fazla özgürlük adına çok önemsediklerini aktardı. Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan da, Balyoz davası ve benzeri davaların ülkenin demokratikleşmesi, şeffaflaşması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Zaman, 15.12.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.