Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Haberal’ın saklanan raporu

Haberal’ın saklanan raporu

‘Ani ölüm riski altında’ diye tahliyesi istenen Ergenekon sanığının ‘ayakta tedavisi uygun’ raporuna Taraf ulaştı

 

Taraf, “Ani ölüm riski altında olduğu” gerekçesiyle tahliye kararı vermeyen dokuz hakimi tazminat ödemeye mahkum eden Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın sağlık raporuna ulaştı. Yaklaşık bir yıl önce hazırlanan raporda, Haberal’ın taburcu edilmesi isteniyor.

16 Ekim 2009’da verilen raporda İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Kurul üyeleri olarak Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Vedat Sansoy, Prof. Dr. Tevfik Gürmen ve Dr. Cengizhan Türkoğlu’nun imzası bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Müdürlüğü’ne yollanan karar yazısında şu ifadeler yeralıyor: “Enstitümüzün B. Servisinde 304 numaralı odada yatmakta olan hasta Mehmet Haberal’ın sağlık durumu değerlendirilmiş ve tıbbi tedavisine ayaktan devam edilerek, bir ay sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine karar verilmiştir.”

 

Savcıdan suç duyurusu

Ancak rapora rağmen Haberal, cezaevi yerine hastanede yatmaya devam ediyor. Heyet raporunun Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Mustafa Adagül’ün ihmalkarlığı sonucu hapishaneye gönderilmediği öne sürülürken, iddialar arasında cezaevindeki yetkililerinde bu işte parmağı olabileceği şüphesi üzerinde duruluyor.

Yargıtay tarafından onan tazminat davası dosyasında İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü tarafından verilen 16 Ekim 2009 tarihli raporun yer almadığı belirtilmişti.

Sağlık raporunun mahkemeden gizlendiğini belirten Ergenekon Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, raporu gizleyen ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etmişti.

Dokuz hakimi tazminata mahkum eden Yargıtay 4. Dairesi’nin gerekçeli kararında Haberal’ın “Ani ölüm riski altında olduğu” ve “Bilim adamı kimliği” sebebiyle tahliye edilmesi gerektiğini savunmuştu. Bu karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından da onaylanmıştı.

Taraf, 09.11.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.