Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ogün Samast’a AİHM kıstası

Ogün Samast’a AİHM kıstası

Öldürülen gazeteci Hrant Dink’in ailesi, cinayet günü 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle yargılanması Çocuk Mahkemesi’nde sürecek Ogün Samast’ın dosyasının birleştirilmesini talebini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni örnek göstererek yineledi: Önemli olan yargı yeri değil, uygulamadır.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürdüğü iddia edilen ve yasa gereği olay tarihinde yaşı 18’den küçük olduğu için Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Ogün Samast’ın dosyasının davanın diğer sanıklarıyla birleştirilmesini talep eden Dink ailesi, bu talebine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) konuya ilişkin yaklaşımını gerekçe gösterdi.

‘Özel şartlar uygulansın yeter’

Dink ailesi adına avukat Fethiye Çetin tarafından davanın görüldüğü İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dilekçede, şunlara dikkat çekildi:

“AİHM’nin konuyla ilgili yaklaşımına göre, çocuk işlediği suçun kötülüğü ile yüzleşmek dışında, yargılamadan kaynaklanabilecek herhangi bir tahribata veya travmaya uğramamalıdır. Bu yaklaşımda önemli olan yargı yeri değil uygulamadır. Yani burada zorunlu olan, yargılamaların çocukların özel şartlarının göz önüne alınarak yapılmasıdır.”

‘Gereken ihtimam zaten gösterildi’

Yasal düzenleme çerçevesinde Ogün Samast’ın dosyasının ayrılarak Çocuk Ağır Ceza Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği hatırlatılan dilekçede, işlenen suçun niteliği, davanın geldiği aşama, maddi gerçekliğin ortaya çıkması için dosyaların birleştirilmesi ve 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu konuda görüş bildirmesi talep edildi. Dilekçenin devamında ise şunlara yer verildi:

“Mahkemeniz, Ogün Samast’ın çocuk olarak kabul edildiği süre boyunca yargılamada, sanığın çocuk olmasından dolayı özel koşulları gözetmiş ve duruşmanın kapalı yapılması, sürekli bir psikoloğun bulundurulması gibi özel tedbirler almıştır. Yargılamanın geldiği aşamada yargılamanın birlikte yürütülmesi zorunludur.”

Hürriyet, 03.11.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.