Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon ‘Zirve katliamı’na bağlandı

Ergenekon ‘Zirve katliamı’na bağlandı

Ergenekon savcısı Öz Malatya katliamıyla ilgili bir ihbarda suçlanan eski Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger ve bir uzman çavuşu gözaltına aldırttı

ANKARA/İSTANBUL - Ergenekon soruşturması Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde üç Hıristiyan’ın katlediği olaya uzandı. Katliamın yaşandığı dönemde Malatya İl Jandarma Alay Komutanı olan emekli albay Mehmet Ülger ve Diyarbakır İstihbarat Şube’de görevli Mehmet Çolak gözaltına alındı. Her iki askerin adı Malatya davasına bakan mahkemeye gönderilen ihbar mektubunda katliamı yönlendirenler arasında geçiyordu.

Boğazlarını kestiler
Malatya katliamı Türkiye’yi yakın dönemde sarsan cinayetlerden biriydi. 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’ne yapılan baskında üç Hıristiyan boğazları kesilip işkence edilerek öldürülmüştü. Olaydan sonra Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım gö-zaltına alınmıştı. Dava sırasında Ali A. isimli bir kişi Zirve Yayınevi’ndeki katliamla ilgili olarak kiliselere bir ihbar mektubu göndermiş, kiliseler de mektubu soruşturmayı yürüten savcıya teslim etmişti. İhbar mektubunda, Zirve Yayınevi’nde öldürülen Alman Tilmann Geske, Hıristiyanlığı seçmiş olan Uğur Yüksel ve Necati Aydın’ın ölüm emrinin dönemin Malatya İl Jandarma Alay Komutanı olan emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger’in azmettirmesiyle verildiği iddia edilmişti. İhbar mektubunda; katliam sanığı Emre Günaydın’ı, Ülger’in yönlendirmeleriyle cinayetlere azmettiren kişinin misyonerlik üzerine tezler hazırlayan Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görevli öğretim üyesi Ruhi Babat olduğu öne sürül-müştü. Babat’ın olaydan önce yaklaşık dört-beş ay Mehmet Ülger ile beraber çalıştığı iddiasına da yer verilen mektupta, Babat’ı, Ülger ile irtibata geçiren kişinin ise üniversite karakol komutanı Üsteğmen Halil İşler olduğu savunulmuştu. İhbar mektubunda Halil İşler’den sonra irtibatı komutanla öğretim üyesinin irtibatını ‘Şeyhmuz’ kod adlı Uzman Çavuş Mehmet Çolak’ın sağladığı öne sürülüyordu. Son Malatya katliamı davasında mahkeme emekli Albay?Mehmet Ülger, Babat ve Uzman Çavuş Mehmet?Çolak’ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Mehmet Çolak’ın adı geçen ay Ergenekon kapsamında tutuklanan Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdurrahim Doğru’nun, basına yansıyan ifadesinde geçiyordu. Prof. Dr. Doğru, ifadesinde, Çolak’ın Malatya’dan kendisiyle görüşmek için geldiğini ve rektörlük seçimlerini konuştuklarını söyledi. Doğru Çolak’ı ‘Şeyhmuz Yüzbaşı’ olarak tanıdığını anlattı.

Ülger’in evi arandı
Bu ihbar mektubunda adı geçen ve Malatya’daki davada tanık olan iki isim dün Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün isteği ile çıkarılan ‘yakalama’ talimatı doğrultusunda gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah erken saatlerde emekli albay Ülger’in evine baskın düzenledi. Ülger’i gözaltına alan polis, evde de detaylı arama yaptı. Bazı belgelere el konulduğu aramanın ardından Adliye Sarayı’ndaki Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirilen Ülger, öğlen saatlerinde İstanbul’a gönderildi. Mehmet Çolak da görev yaptığı Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a gönderildi. Bu arada Ülger’in Ergenekon sanıklarıyla telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiği öne sürüldü.
Zirve Yayınevi katliamı davasında Ergenekon bağlantısı gündeme gelmişti. Davanın azmettiricisi suçlamasıyla tutuklanan Varol?Bülyent?Aral’ın ajandasında Ergenekon sanıklarının isimlerinin yazılı olduğu görülmüştü. Ayrıca mahkeme başkanı katliamın bir numaralı sanığına bazı Ergenekon sanıklarını tanıyıp tanımadığını sormuştu. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi 14. duruşmada, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iki olay arasındaki bağlantıyı soran bir yazı ve dava iddianamesini gönderdi.

Radikal, 13.03.09 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.