Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Kafes'in şifresi Levent

KAFES’İN ŞİFRESİ LEVENT

TÜBİTAK raporu, Boğaziçi’li üç bilirkişinin aksine Kafes Eylem Planı’nın Bektaş’ın ofisindeki 3 No’lu DVD’de ‘Levent’ parolasıyla gizlendiğini ve son değiştirme tarihinin 11 Nisan 2009 olduğunu gözler önüne seriyor

 

Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş’ın ofisinde ele geçirilen Kafes Eylem Planı’nın yer aldığı bir CD ile bir DVD üzerinde TÜBİTAK tarafından yapılan teknik incelemede, ‘levent’ parolasıyla şifrelenen Kafes Eylem Planı bütün detaylarıyla ortaya çıkarıldı.

Levent Bektaş, 22 Nisan 2009’da gözaltına alınırken, teknik incelemede planın yer aldığı CD’ler üzerinde son değişikliğin bu tarihten 11 gün önce yapıldığı belirlendi.

 

Kopya CD’de inceleme yapıldı

Poyrazköy’de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatlarla bağlantılı olarak tutuklanan ve ofisinde yapılan aramalarda Kafes Eylem Planı’nın yer aldığı CD’lere ulaşılan Levent Bektaş’ın avukatları, TÜBİTAK’ın incelemesinin ardından söz konusu CD’lerin Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli üç kişilik bir bilirkişi heyeti tarafından incelenmesini istemişti. Heyet, planın yer aldığı 1 nolu CD ve 3 nolu DVD üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda, “Kafes Eylem Planı’na ulaşılamadığı” yönünde bir rapor hazırlamıştı. Bilirkişi raporda, söz konusu CD ve DVD’nin kopyası üzerinde inceleme yaptıkları için kesin sonuçlara ulaşamadıklarını bildirmişti.

TÜBİTAK görevlisi Yılmaz Çankaya da davanın görüldüğü 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, sanık avukatlarına CD ve DVD’nin kopyasının verildiğini, kopyanın adli analiz için kullanılamayacağını vurgulamıştı.

Levent Bektaş’ın avukatları, bilirkişi incelemesinde yer alan “Söz konusu dosyaların 26 Ağustos 2010 saat 15.24 ile 27 Ağustos 2010 saat 9.23’de kaydedildiği” bilgisine dayanarak Kafes Eylem Planı’nın, CD’lerin ele geçirildiği 22 Nisan 2009 tarihinden sonra üretildiğini iddia etti.

Ancak TÜBİTAK’ın inceleme üzerine mahkemeye yaptığı bilgilendirme, Bektaş’ın avukatlarının iddialarını boşa çıkardı. TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 26-27 Ağustos 2010, Kafes Eylem Planı’nın değil avukatlara verilen kopya CD’nin kayıt tarihi.

 

Parola levent

Davaya bakan İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Kafes Eylem Planı ve eklerinin CD ve DVD’lerde yer almadığı, sonradan eklendiği yönündeki iddia ve şüphelerin ortadan kalkması için TÜBİTAK’a sorular yöneltti. TÜBİTAK Enstitüsü Müdür Yardımcısı Alparslan Babaoğlu, 9 Temmuz 2010’da hazırladığı 40 sayfalık raporda mahkeme tarafından yöneltilen sorulara cevap verdi.

Raporda şu bilgilere yer verildi: “3 No’lu DVD’de Kafes Eylem Planı olarak adlandırılan planın “aa.rar” isimli sıkıştırılmış dosya içerisinde bulunduğu ifade edilmektedir. “aa.rar” isimli dosyanın parolasının “levent” olduğu yapılan inceleme sonucunda öğrenilmiştir."

“aa.rar” isimli dosyaya “levent” parolası yazıldığında 28 adet dosyanın bulunduğu belirtilen raporda, bunların Kafes Eylem Planı’na ait dosyalar olduğu ifade edildi.

 

CD’de son değişiklik yakalanmadan 11 gün önce

TÜBİTAK’ın hazırladığı raporda, CD ve DVD’de bulunan Kafes belgelerinin oluşturulma tarihi hayli eskiye dayanıyor. Kafes Eylem Planı çalışmalarının 2006 yılından itibaren başladığı, Kafes liderlerinin ise 2008 yılından itibaren listelendiği anlaşılıyor.

Raporda, 3 Nolu DVD’de bulunan ve Kafes Eylem Planı ile ekleri olarak adlandırılan belgelerin son değiştirme tarihinin ise 11 Nisan 2009 olduğu belirtildi. Levent Bektaş bu tarihten 11 gün sonra gözaltına alınmıştı.

 

Çözülemeyen dosya

Diğer yandan Emniyet’te görevli bilirkişiler tarafından hazırlanan 9 Mayıs 2009 tarihli “İnceleme ve Değerlendirme” raporunda da 3 No’lu DVD’de yapılan incelemede, “Okul (2004 DVD) isimli video dosyasının içerisine normal bilgisayar kullanıcıları tarafından görülmesi mümkün olmayacak şekilde farklı bir dosyanın gizlendiği belirtilerek, şifre çözümleme işleminin devam ettiği ifade edildi.

Mahkeme, Emniyet, TÜBİTAK ve bilirkişi raporları arasındaki çelişkilerin giderilmesi için tüm belgeleri TÜBİTAK’a göndermeye karar vermişti. Mahkemenin sanık avukatları tarafından özel bilirkişilere hazırlatılan raporu değil, resmî kurum olan TÜBİTAK’ın verdiği raporu dikkate alacağı öğrenildi.

Taraf, 23.10.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.