Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 1909 sayfalık ikinci iddianemede ağır suçlamalar

1909 sayfalık ikinci iddianemede ağır suçlamalar
 
Ergenekon soruşturmasında ikinci iddianame mahkemeye verildi. İddianame 21'i tutuklu 35'i tutuksuz 56 şüpheli hakkındaki iddiaları içeriyor. Savcılara göre Gazi ve Sivas olayları Ergenekon'un işi

İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında açılan dava sürerken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nda devam eden soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame de tamamlandı. 1909 sayfa olan iddianamede 21'u tutuklu 56 sanık yer alıyor. İddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da aralarında olduğu 12 sanık 'örgüt yöneticisi olmak. hükümetin 12 sanık 'örgüt yöneticisi olmakla' suçlanıyor. Açıklamaya göre 77 zanlı hakkındaki soruşturma sürüyor, bu da üçüncü bir iddianame daha hazırlanacağı anlamına geliyor.
Ümraniye'de 2007 yılı haziran ayında bir gecekondunun çatı katında 27 adet el bombası ve patlayıcılar bulunmasıyla başlayan 'Ergenekon' soruşturmasında ilk iddianame geçen temmuz ayında tamamlandı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkamesi'nce kabul edildi. İlk iddianamede 2455 sayfaydı ve 48'i tutuklu, toplam 86 sanık yer aldı. Bu sanıklara 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı isyana tahrik' gibi 11 ayrı suçlama yöneltildi. İddianameyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaparken 1 Temmuz 2008'de yapılan ve 'yedinci dalga' olarak anılan emekli generallerin gözaltına alındığı operasyonla ilgili ikinci iddianame hazırlanacağını belirtmişti.

1909 sayfa
Beklenen ikinci iddianame de dün tamamlandı. Soruşturma savcılarınca hazırlanan iddianame dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da iddiananemeyle ilgili temel bilgileri kapsayan bir yazılı açıklama yaptı. Başsavcılığın açıklamasında 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı belirtildi ve "8 Martta 2009/511 soruşturma sayılı iddianameyle ikinci kamu davası açılmıştı. 1909 sayfadan oluşan bu iddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli mevcut" denildi.
İddianamenin beş bölümü
Açıklamaya göre iddianame beş bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldı. İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütü anlatıldı. Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılırken, dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkileri yer aldı. Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumları işlendi.

12 örgüt yöneticisi var
Açıklamaya göre iddianamede toplam 12 şüpheli 'örgüt yöneticisi olmak'la suçlanıyor. İddianamede 56 şüpheli hakkındaki suçlamalar şöyle sıralandı: "Örgüt yöneticisi olmak, cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, kişisel verileri hukuka aykırı
olarak kaydetmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından, resmi evrakta sahtecilik, askeri itaatsizliğe
teşvik, patlayıcı madde bulundurmak, yasaklanan bilgileri temin etmek, uyuşturucu madde bulundurmak, 6136 Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet, örgüt üyeliği, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek."

Hangi dalgalar var ?
Savcılık kaynaklarına göre ikinci iddianame 1 Temmuz 2008 ile 7 Ocak 2009 arasında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan zanlıları kapsıyor. Bu operasyonla alınan önemli isimler şunlardı: 'Emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, eski Jandarma İstihbarat Başkanı Levent Ersöz, adı Susurluk döneminde de gündeme gelen Osman Gürbüz, JİTEM'in kurucularından emekli albay Arif Doğan, beş muvazzaf teğmen, bir askeri öğrenci, 'Sisi' lakaplı Seyhan Soylu, oyuncu Nurseli İdiz, gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan."
İddianamenin içeriğine yönelik bilgi verilmedi. Ancak bu iddianamede yer alan zanlılara sorgularında yöneltilen iddialar bu konuda fikir veriyor. Şüpheli Osman Gürbüz'e Gazi olayları ve Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili sorular yöneltilmişti. Tolon ve Eruygur'aysa Cumhuriyet mitingleri, Ankara'da yapılan toplantılar sorulmuştu.


Bundan sonra ne olacak ?
Mahkeme 15 gün içinde iddianamenin reddi ya da kabulu konusunda bir karar verecek. Süre bitimine kadar mahkeme karar vermezse iddianame kabul edilmiş sayılacak. Mahkeme iddianamenin iadesi yoluna gitme ihtimali de mümkün. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)'nun 174. maddesine göre mahkeme tarafından, iddianamenin ve dosya içeriğindeki evrakların verildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra, eksik veya hatalı noktalar belirtilmek suretiyle iade kararı verilebilir. Mahkeme, yasaya göre 'suçun sübutuna etki edeceği mutlak sayılan mevcut bir delil toplanmaması' ve 'Ön ödemeye veya uzlaşmaya tabi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan işlerde önödeme veya uzlaşma usulü uygulanmadı' hallerde iddianameyi iade edebiliyor. Kanuna göre 'farklı bir suç' ya da 'suç yoktur' şeklinde 'suçun hukukî nitelendirilmesi sebebiyle' iddianamenin iadesi kararı verilmiyor. On beş gün içinde iade edilmeyen iddianame de kabul edilmiş sayılısayılıyor. İddianame iade edilirse savcı mahkemenin iade kararında gösterilen eksiklikleri tamamladıktan ve hatalı noktaları düzelttikten sonra yeniden iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderiyor. Mahkemi ilk kararında belirtmediği bir sebebe dayanarak yeniden iddianamenin iade edemiyor. İade kararına karşı savcının da itiraz hakkı bulunuyor.


Üçüncü iddianame olacak
Açıklamada yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının ayrıldığı ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre ikinci iddianame Temmuz 2009'le 7 Ocak 2009'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan zanlıları kapsıyor. Bu durumda muvazzaf subayların, eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in tutuklandığı onuncu dalgayla, Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek ve bazı sendika yöneticilerinin tutuklandığı 11. dalgayla ilgili iddianame daha sonra hazırlanacak. (Radikal)

Radikal, 10/03/2009

 

Yakın tarihin karanlıkları 2.ETÖ iddianamesinde
 

İlk kez emekli orgeneraller ‘terör yöneticisi’ olarak suçlandı. Tuğg.Aydın ve Albay Özden suikastleri, Sivas ve Gazi olayları, Hablemitoğlu cinayeti, Başbağlar katliamı, Hayata Dönüş operasyonu ETÖ eylemi sayıldı.

ERGENEKON Terör Örgütü (ETÖ) soruşturması kapsamında hazınlanan ikinci iddianame de tamamlanarak ETÖ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ‘terör örgütü yöneticisi’ olmakla suçlandı. ETÖ’nün terör örgütleri PKK, DHKP-C ve Hizbullah’la bağlantılarına yer verildi. Türkiye’nin yakın tarihinin karanlık pekçok olayı da ETÖ eylemi gösterildi.

ETÖ YÖNETİCİ SAYISI 19’A YÜKSELDİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin incelemek için 15 günlük süresi bulunan 1909 sayfa olan 2. iddianamede, 12 şüpheli hakkında ‘örgüt yöneticisi olmak’’ suçlaması yer aldı. İlk iddianamede 7 sanık örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyordu. Böylece 19 sanık ETÖ yöneticiliğiyle suçlanmış oldu. Yeni iddianamede örgüt yöneticiliğiyle suçlanan kişilerin Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, Hasan Atilla Uğur, Kemal Aydın ve Neriman Aydın olduğu belirtiliyor.

İDDİANAME 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada iddianamenin beş bölümden oluştuğunu duyurdu. İddianamenin ilk bölümünde birinci iddianamenin özeti, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve ETÖ anlatıldı. Üçüncü bölümde ‘örgütün işlediği suçlar’, dördüncü bölümde ‘ETÖ’nün başka örgütlerle, sivil toplum ve medya ile ilişkileri’ yer alırken son bölümde ise şüphelilerin bireysel eylemleri ve istenen cezalar yer alıyor.

ETÖ’NÜN SUÇLANDIĞI EYLEMLER

YENİ iddianamede Türkiye’nin yakın tarihinde karanlıkta kalan pekçok olayın sorumlusu olarak ETÖ gösteriliyor. İşte olaylar: l Şener Eruygur tarafından hazırlandığı iddia edilen ‘Sarıkız’, ‘Ayışığı’ ve ‘Eldiven’ kod isimli darbe planları.

* Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden suikastleri.

* NecipHablemitğlu cinayeti. (Tetikçi olarak da Osman Gürbüz suçlanıyor.)

* Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi’nde yaşananlar.

* Sivas ve Gazi olayları.

* DiyarbakırKoşuyolu Parkı’nda 7’si çocuk 10 kişinin öldüğü PKK saldırısı.

* PKK yaptı denilen Başbağlar katliamı.

* Terhis olan 33 askerin şehit edilmesi.

* Cumhuriyet mitingleri.

TERÖRÜN KAYNAĞI ERGENEKON

İDDİANAMEDE, ETÖ yapılanmasının Türkiye’de faaliyet gösteren birçok terör örgütünü de amaçları doğrultusunda kullandığı ileri sürülüyor. Bu doğrultuda PKK ve DHKP-C terör örgütleri başta olmak üzere, El Kaide, Hizbullah, Hizbul-Tahrir, TİT ve Devrimci Karargah terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerini Ergenekon yapılanmasının amaçları ve hedeflerine uygun şekilde yaptıkları belirtiliyor.

GİZLİ TANIKLAR VE YÜZLERCE KLASÖR

İDDİANAMEDE çok sayıda gizli tanığın ifadelerine de yer verildiği belirtiliyor. İkinci iddianame ilkinden yaklaşık 600 sayfa az iken, ek klasörlerinin ilk iddianameninkilerden fazla olduğu öğrenildi. HABERMERKEZİ

13’er ağır müebbet 1047’şer yıl hapis

EMEKLİ Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un ‘terör örgütü yöneticisi olmak’, ‘cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’, ‘Hükümete karşı silahlı isyana tahrik’, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve kullanmak’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek’ ‘adil yargılamaya etkilemeye teşebbüs’le suçlandığı öğrenildi.

ÖRGÜT ÜYELERİNİN SUÇLARI

HURŞİT Tolon ve Şener Eruygur için kendi işledikleri suçlardan dolayı, birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54’er yıl hapis isteniyor. Ancak yasa gereği, örgüt yöneticileri, örgüt üyelerinin işledikleri suçlardan dolayı da cezalandırılıyor. Yasa gereği, örgüt üyelerinin cezalarının toplamı olarak Eruygur ve Tolon için 12’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 993 yıl hapis isteniyor. Bu durumda iki emekli orgeneral için toplam 13 ağırlaştırılmış müebbet ve 1047 yıla kadar hapis istendiği tahmin ediliyor.

Kimleri kapsıyor?

TUTUKLU ŞÜPHELİLER: Emekli Albay Arif Doğan, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteci Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan, Birol Başaran, İbrahim Özcan, Osman Gürbüz, Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın, Mehmet Ali Çelebi (teğmen), Noya Çalıkuşu (teğmen), Eren Mumcu (teğmen), Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtça Bektaş, Rıza Demir, Rıfat Yıldırım, Emcet Olcaytu ve Muzaffer Özkan.

TUTUKSUZ ŞÜPHELİLER: Şener Eruygur (E. orgeneral), Hurşit Tolon (E. orgeneral), İlker Güven (E. General), Ufuk Büyükçelebi (Tercüman Yay. Yön.), Sinan Aygün (ATO Başkanı), Tanju Güvendiren (E. Albay), Hüseyin Nazlıkul, Seyhan Soylu (Sisi), Nurseli İdiz, Ertaç Giray. Siyami Yalçın, Murat Avar, Ercüment Ovalı, Tunç Akkoç, B. Hayrettin Altuntaş, Doğukan Yorulmaz, Levent Temiz, H. Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan (askeri öğrenci), Mesut Özcan, Selim Utku, Evrim Baykara, Adnan Kılıçaslan.

Suçlamalar ve cezalar

İKİNCİ iddianamedeki suçlamalar ve TCK’daki ceza karşılıkları ise şöyle:

l Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs:

Ağırlaştırılmış müebbet

l Örgüt yöneticiliği: 10 yıldan 15 yıla kadar hapis... l Hükümete karşı silahlı isyana tahrik: 15 yıldan 20 yıla kadar hapis... l Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini temin edip, kullanmak: 3 yıldan 8 yıla kadar hapis... l Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis... l Kişisel verileri hukuka aykırı kaydetmek: aydan 3 yıla kadar hapis... l Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs: 6 aydın 3 yıla kadar hapis. l Resmi evrakta sahtecilik: 2 yıldan 5 yıla kadar hapis... l Askeri itaatsizliğe teşvik: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis... l Patlayıcı madde bulundurmak: 1 yıldan 12 yıla kadar hapis... l Ateşli silahlar yasasına muhalefet: 5 yıldan 8 yıla kadar hapis... l Örgüt üyeliği: 5 yıldan 10 yıla kadar hapis... l Örgüte bilerek yardım: 5 yıldan 10 yıla kadar hapis...

Pamuk’u vatan için öldürürdüm ama!

ETÖ davasının dünkü duruşmasında tetikçi ekibin lideri olarak gösterilen sanık Muhammet Yüce, Orhan Pamuk, Sebahat tuncel ve Fehmi Koru’ya yönelik suikast konuşmalarını ‘şekil yapmak’ ve ‘hava atmak’ için yaptığını iddia etti. Yüce ‘‘Biz Pamuk’u, Tuncel’i öldürdüğümüzde ne olacak? Vatan için yapsak bile ‘sen provakotör müsün, kimsin’ diyecekler. Oysa bilmezler ki bu işi vatan için yaptığımızı’ dedi.

Daha sonra sanık Selim Akkurt’un savunmasına geçildi. Akkurt, ‘savcıların kendisini Veli Küçük aleyhine ifadeye’ zorladığını iddia edince söz alan Veli Küçük ‘Veli Küçük’e olan bu kinleri nedir? Suçluysam assınlar beni. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 35 yıl hizmet etmiş Veli Küçük aleyhine ifade versinler diye uğraşıyorlar. Onların kini nedir? General emeklisiyim diye mi böyle davranıyorlar’ deyip yerine oturdu.

Küçük’ün oturduğu yerden birşeyler söyleyince savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Küçük’ü kendisine hakaret içeren sözler kullandığını Başkan Köksal Şengün’e söyledi. Bunun üzerin Mahkeme Başkanı da, Veli Küçük’e dönerek sözlerini tekrarlamasını istedi. Küçük’ün cevap vermeyince Savcı Pekgüzel ‘Siz duymadınız, bize hakaret içeren sözler söyledi’ dedi.

Tolon’a suç duyurusu

MAZLUM-DER internete düşen konuşma kayıtları ile ilgili ETÖ sanığı Hurşit Tolon hakkında suç duyurusunda bulundu. Mazlumder üyesi avukatların yaptığı suç duyurusunda, internete düşen ses kayıtlarının Tolon’a ait olduğunun ispatlanması durumunda sözkonusu şahsın ‘Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ ile ‘hakaret’ suçlarından cezalandırılması istendi. Dilekçe’de Tolon’a ait olduğu iddia edilen ses kaydının dükümü de yer aldı. Tolon ses kaydında, Genelkurmay ile ETÖ savcılarına ağır hakaretlerde bulunuyor ve tahliye nedenlerinden biri olan kilo kaybının gerçek nedenlerini anlatıyordu.

Kuyu kemikleri Adli Tıp’a gitti

JİTEM’İN Ölüm Kuyuları ile ilgili çalışmalar kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesindeki kuyuların bulunduğu BOTAŞ tesislerinde yapılan kazı çalışmasında bulunan 2 kemik ile birkaç bez parçasının İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bildirildi. Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, ‘Adli Tıp Kurumu incelemesi sonucunda kemiklerin insana ait olup olmadığı belirlenecek’’ dedi. Elçi, Cizre-Silopi kara yolu üzerinde bulunan Sinan Tesislerindeki kazının ise bugün yapılacağını bildirdi.

Star, 11.03.09

İkinci iddianamede ağır suçlamalar
 

 

Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 1909 sayfalık iddianamede 21'i tutuklu, 56 şüpheli bulunuyor. Sanıklardan 12'si örgütün yöneticisi olmaktan, 40'ı üyelik, 4'ü de yardım ve yataklıktan suçlanıyor. Ayrıca şüphelilerin 14'ü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

 

Şahıslara yönelik suçlamalar arasında 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve TC hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik' gibi ağır iddialar yer alıyor. Edinilen bilgilere göre, iddianamedeki isimler arasında Hurşit Tolon ve Şener Eruygur da bulunuyor. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi. Birinci bölümde soruşturmanın ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütünün anlatıldığı dile getirildi. Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar topluca anlatılıyor. Dördüncü kısımda örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle, sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamedeki şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukukî durumlarının işlendiği bildirildi.
12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler sebebiyle başlatılan soruşturmanın ilk iddianamesi 10 Temmuz 2008 tarihinde mahkeme tarafından kabul edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler sebebiyle başlatılan ve genişletilerek sürdürülen soruşturmada, 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı bildirildi. 8 Mart'ta 2009/511 soruşturma sayılı bin 909 sayfadan oluşan iddianame ile ikinci kamu davası açıldığı ve 10 Mart 2009'da UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edildiği belirtildi. İddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu ifade edilen açıklamada, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, iddianamenin 5 bölümden oluştuğu belirtildi. Birinci bölümde, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütünün anlatıldığı dile getirildi. Üçüncü bölümde Ergenekon terör örgütünün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılıyor. Dördüncü kısımda örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği bildirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, şüpheliler hakkındaki suçlara ilişkin bilgiler de verildi. Buna göre 12 şüpheli, örgütün yöneticisi olmak suçundan yargılanacak. İddianamede 14 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Şüphelilere yöneltilen bazı suçlamalar özetle şöyle: 'Örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'. Edinilen bilgilere göre, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un ismi de bu iddianamede yer alıyor.
Süreç nasıl işleyecek
1.909 sayfalık ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, yasaya göre 15 gün içinde iddianameyi inceleyecek. 24 Mart'a kadar 'ret' ya da 'kabul' yönünde karar verecek. Ret kararı verirse iddianame savcılara geri gönderilecek. Kabul edilirse duruşma günü belirlenecek. Mahkeme, 56 sanıklı davayı halen süren 86 sanıklı dava ile birleştirme kararı verecek. Sanıklar Silivri'de hakim karşısına çıkacak.
86 sanık yargılanıyor
Soruşturma kapsamında hazırlanan ana iddianame 14 Temmuz 2008'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştu. Mahkeme, aralarında emekli Tuğg. Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu gibi isimlerin de bulunduğu 86 şüpheli hakkında düzenlenen 2 bin 455 sayfalık iddianameyi 25 Temmuz 2008'de kabul etti. İddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin tek 'maktul' olarak yer alıyordu. Davanın görülmesine Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nda oluşturulan salonda 20 Ekim 2008'de başlandı.

İşte suçlamalar
İkinci iddianamede sanıklara yönelik ağır suçlamalar yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Ergenekon örgütünün yöneticisi olmak.
Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs.
Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı
silahlı isyana tahrik.
Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak.
Resmî evrakta sahtecilik.
Askeri itaatsizliğe teşvik.
Devletin güvenliğine ilişkin
belgeleri temin etmek.
Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek.
Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs.
Patlayıcı madde bulundurmak.
Yasaklanan bilgileri temin etmek.
Uyuşturucu madde bulundurmak.
Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.

[Haber Analiz ]Yargı, kendi gündemini
kendisi belirliyor

Ergenekon'a ilişkin ikinci iddianamenin hazırlık aşaması tartışmalarla geçti. Örgüt lideri olarak yargılanan İlhan Selçuk, iddianamenin açıklanması için 29 Mart'taki yerel seçimin beklendiğini bile ileri sürmüştü. Ancak yargı, gündemini yine kendisi belirledi. 1.909 sayfalık iddianameyi Zekeriya Öz'le birlikte üç savcı hazırladı. İlk iddianamenin üzerinden 8 ay geçtikten sonra mahkemeye gönderildi. Böylece yerel seçimlerin de beklenmediği ortaya çıkmış oldu.
Yasaya göre mahkemenin gönderilen iddianameyi incelemek, ret ya da kabul yönünde karar vermek için 15 günlük süresi var. İlk iddianamede 46'sı tutuklu 86 sanık vardı. Bu kez rakam 21'i tutuklu 56 sanık olarak belirlendi. Ancak sanık sayısının azlığına oranla örgüt lideri olan zanlı sayısında artış oldu. İlk iddianamede, İlhan Selçuk, Veli Küçük, Mehmet Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, Muzaffer Tekin, Kemal Alemdaroğlu örgüt yöneticisi olmakla suçlanmıştı. İkinci iddianamede ise 12 örgüt lideri var. 14 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, 14 Temmuz 2008'de ilk iddianameyi canlı yayında açıklamıştı. Bu kez farklı bir yol izlendi. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, kimsenin beklemediği bir anda, iddianamenin iki sayfalık özetini basın mensuplarına verdi. Savcılar, haklarında takipsizlik verilen şüphelilerin ismini "kişi hak ve hürriyetlerine" aykırı olacağı gerekçesiyle ikinci iddianameye koymadı. Alınan bilgilere göre, darbe günlükleri ikinci iddianamede yer alıyor. Ancak günlükler Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un suçlanacağı eylemler olmayacak. Tolon ve Eruygur'un emekli olduktan sonra da darbe girişimlerine devam ettiğine delil gösterilecek. Dava, paşaların darbe yargılamasına dönüştürülmeyecek. İlhan Selçuk gibi örgüt liderliği ile suçlanan sanıklara ilişkin elde edilen yeni deliller de bu iddianamede olacak

Zaman, 11.03.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.