Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Oldürdüklerimi saymak anlamsız

Oldürdüklerimi saymak anlamsız

Faili meçhul davasının sanığı emekli Albay Temizöz, mağdur yakınlarının anlatımlarına kızdı: Kaç insan öldürdüğümü tek tek saymanın anlamı yok
 

Şırnak’ta 1993-95 arasında işlenen 20 faili meçhul cinayete ilişkin Diyarbakır’da görülen davanın önceki gün yapılan duruşması ilginç itiraflara sahne oldu. Davanın tutuklu sanıklarından eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, mağdur yakınlarının anlatımlarına sinirlenerek “Kaç insan öldürdüğümü tek tek saymanın anlamı yok” diye bağırdı. Diğer bir tutuklu sanık eski korucubaşı Kamil Atak ise Abdullah Öcalan’ın kendisine yazdığı mektupta “seni harcayacaklar” diye uyardığını söyledi. Emekli Koramiral Atilla Kıyat ise talimatla alınan ifadesinde faili meçhul cinayetlerin devlet politikası olduğu görüşünü tekrarladı.

 

Dönemin kaymakamları anlatsın

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen ve geç saatlerde biten duruşmada 1994 yılında Silopi’de köyden alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Abdullah Özdemir’in ağabeyi Tahir Özdemir tanık olarak dinlendi. Özdemir’in kendisini birçok cinayetten sorumlu tutan sözleri üzerine söz alan emekli Albay Cemal Temizöz şunları söyledi:“Terör, ilçeleri ele geçirmişti. Benim terörle nasıl mücadele ettiğimi, kaç kişi öldürdüğümü tek tek saymanın manası yok. O dönemde, ilçelerde kaymakamlık yapanlar, bugün önemli yerlerde validirler, kendileri anlatabilir. Bunlar haksız ve yakışıksız ithamlardır.”

 

Öcalan’dan mektup geldi

Tutuklu sanıklardan Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1986 yılında kendisine bir mektup yazdığını söyledi. Atak, “Öcalan bana, ‘Arada kalırsın, kimse seni sahiplenmez, ben de affetmem’ dedi. O zamandan bugünleri görüyormuş. Bu adam evliya değil, akıllı da değil. Bunların olacağını nereden biliyordu? Tahmini çıktı. Ben bu yüzden tahliyemi istemiyorum. Bu mahkemenin bana ihtiyacı var. Ben buraya daha lazımım. Ama oğlum ve kardeşimi bırakın” dedi.

 

Devlet politikasıydı

Duruşmada daha önce “Faili meçhuller devlet politikasıydı” açıklamasıyla olay yaratan emekli Koramiral Atilla Kıyat’ın talimatla alınan ifadesi de okundu. Kıyat’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesinde de 1990’lı yıllarda işlenmiş olan faili meçhul cinayetlerin devlet politikası olduğu yönündeki görüşünü tekrarladığı görüldü.

 

Temizöz’ün JİTEM dosyası kaybolmuş

Mağdur avukatlarından Tahir Elçi, 1995 yılında kaçakçılık yapan Veysi Özcan, Şeyhmus Ceylan ve Ethem Aksal’ın Cizre’de kaçırılıp ölümle tehdit edilmesine ilişkin, emekli Albay Cemal Temizöz ve soyismi öğrenilemeyen sorgu ekibinin amiri Yavuz ile ilgili hazırlanan dosyanın da kayıp olduğunu bildirdi.Heyet tahliye taleplerini reddederek duruşmayı erteledi.

Taraf, 17.10.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.