Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz sanığı general tehdit etti

Balyoz sanığı general tehdit etti
Balyoz'un muvazzaf sanığı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu, kendisini gözaltına almaya gelecek olan askeri yetkilileri hapis cezasıyla tehdit etti.
 

Hukuğu ayaklar altına alan Paşa, güvenlik görevlilerini 'hukuğa sığınarak!' durdurmaya çalışıyor...

 

'Beni yakalarsan 5 yıl hapis yatarsın'

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Tuğgeneral Mimiroğlu'ndan ilginç hamle

Balyoz'da yakalama kararı çıkarılan Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mimiroğlu, Merkez Komutanlığı'na bir yazı yazarak, "Yakalama kararı hukuksuz. Yakalamaya gelirsen TCK109'u ihlal etmiş olur ve 5 yılla yargılanırsın" dedi.

Balyoz davasında yakalama kararı çıkarılan 102 sanık diken üstünde bekliyor. Kararın geçtiğimiz Cuma günü alınmış olmasına rağmen o günden beri hiçbir yakalama işlemi yapılmadı. Sadece Emekli OrgeneralÇetin Doğanİstanbul'a teslim olmaya gittiği sırada Bodrum'da havalimanında gözaltına alınmak istendi ancak sağlık durumu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yakalama kararı çıkarılan muvazzaf paşalar arasında Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu da var. Mimiroğlu durup beklemek yerine yakalama kararını durdurmak için bugün ilginç bir hukuki hamle yapmaya hazırlanıyor. Yakalama kararını uygulamakla görevli Tokat Merkez Komutanlığı'na gönderilmek üzere avukatı aracılığıyla bir yazı hazırlayan Mimiroğmlu, özetle, "Kararın hukuksuz olduğu ve yakalamanın gerçekleştirilmesi halinde suç işlenmiş olacağı" vurguladı. 5 sayfalık yazıda şu ifadelere yer verildi:

- Muvazzaf asker Mimiroğlu'nun yakalanması için komutanlığınıza yakalama müzekkeresi gönderilmiştir.

- CMK 98/3 madde kapsamında alınan karar sadece hukuka aykırı bir emir olmayıp, hürriyeti kısıtlayacağından dolayı konusu suç teşkil eden adli emir niteliğindedir.

- CMK 247'nci maddesine göre yakalama emrinin tanzim edilmesi için "kaçaklık ara kararı"na ihtiyaç vardır.

- CMK'nın 98/3 ve 247. maddelerine tamamen aykırı bu emrin uygulanması durumunda müdafisi bulunduğumuz Bulut Ömer Mimiroğlu'nun hürriyeti yasaya aykırı olarak tahdit edileceğinden dolayı ayrıca 5237 sayılı TCK'nın 109. maddesi uyarınca hürriyeti tahdit suçu oluşacaktır. Bu hali ile verilen konusu yakalama emri olan müzekkere konusu suç teşkil eden bir adli emir mahiyetindedir. Bu durumda emri veren makamlarla birlikte emri uygulayanlar da bu suçun müşterek failleri olacaktır.

Suç duyurusunda bulunacak

VATAN'a konuşan Tuğgeneral Mimiroğlu'nun avukatı Tolga Akalın, yakalamanın yapılabilmesi için hukuki olarak mutlak gerekli "Kaçak Ara Kararı" olması gerektiğini hatırlattı. Akalın, "Kaçak Ara Kararı"nın olmaması ve Tuğgeneral'in yakalanması durumunda Tokat Merkez Komutanı ve 10.Ağır Ceza Mahkemesi savcıları için suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Akalın şunları söyledi:"Yakalama kararının 'Kaçak Ara Kararı" ile verilmediğini biliyoruz. Yine de Tokat Merkez Komutanlığı'ndan ilgili 10.Ağır Ceza Mahkemesi'nden yakalama kararını infaz etmek için kaçak ara kararını da istemelerini talep edeceğiz. Eğer bir "kaçak ara kararı" yoksa bu suç teşkil eder. TCK'nın 109. maddesinde,'Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir." deniliyor. Eğer bir kaçak ara kararı yoksa Komutanlığı'nın bu emri iade etmesi gerekir. Eğer bu haliyle bu emri yerine getirirlerse, kararı veren 3 hâkimle birlikte Tokat Merkez Komutanlığı hakkında hürriyeti sınırlamaktan suç duyurusunda bulunacağım."

'Kaçak Ara Kararı' nedir?

CMK'nın 247.maddesi, "Hakkındaki kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde saklanan veya yabancı ülkede bulunan ve bu nedenle mahkeme tarafından kendisine ulaşılamayan kişiye kaçak denir." diyor. Maddenin A bendinde de, aranan kişiye çağrıda bulunulacağı ve B bendine göre de, "Bu işlemlerin yerine getirildiğinin bir tutanak ile saptanmasından itibaren on beş gün içinde başvurmayan sanığın kaçak olduğuna karar verilir" deniliyor.

Madde 109

Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

Zaman, 30.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.