Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Yakalama emri Merkeze takıldı

Yakalama emri Merkeze takıldı
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 22 Temmuz'da 77'si muvazzaf toplam 102 Balyoz davası sanığı hakkında çıkarttığı 'görüldükleri yerde yakalanması' kararı, Merkez Komutanlıkları'na takıldı. Hukukçular, emre rağmen gözaltıların gerçekleşmemesinin 'dünyaya geçecek bir hukuk skandalı' olduğunu belirtiyor.

Balyoz sanıkları için verilen yakalama kararını birliklere ulaştırmayan Merkez Komutanlıklarının suç işlediği öne sürüldü. 23 Temmuz'da 77'si muvazzaf 102 asker hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yakalama kararı, Merkez Komutanlıkları'na takıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen ve Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) kadar hiçbir muvazzaf subayın gözaltına alınmaması için yapılan planların hayata geçirildiği belirtildi. Orgeneral İlker Başbuğ'un talimatıyla Karargah Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu başkanlığında kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı adli müşavirlerinin katıldığı ve Ankara Barosu başkan adaylarından Metin Feyzioğlu'nun destek verdiği öne sürülen planın adım adım uygulandığı belirlendi. Hukuk çevreleri mahkemenin verdiği 'yakalama emri'nin tebliğ edilemeyeceğini vurgulayarak, 'Yakalama kararı demek, o kişinin derdest edilip tabir-i caizse eline kelepçe vurulması demek' dedi.
 

BU DAVET Mİ Kİ TEBLİĞ OLSUN

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, özellikle yakalama emriyle ilgili kararın manipüle edilerek kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Petek, yakalama emrinin 'tebliğ' edilmesi diye bir durumun söz konusu olamayacağını dile getirdi. Petek şu bilgiyi verdi: 'Yakalama kararı tebliğ edilmez, sadece yakalanan kişiye gerekçe ve hukuki durum anlatılır. Tebligat müvekkillerine ulaşıncaya kadar mahkemeye gelmeyecekler diye bir şey olamaz. Çetin Doğan hakkındaki emirde olduğu gibi polis, Doğan hakkındaki yakalama emrini bildiği için gördüğü yerde gözetim altına almıştır.' Yakalamaya yapılan itirazlar ve kararı veren mahkemeye yönelik redd-i hakim taleplerinin emri durdurmayacağını dile getiren Petek, 'Müracaat hukuki bir sonuç doğurmaz. Müracaatların hukuki bir bağlayıcılığı vardır' şeklinde konuştu. Mahkeme kararının ilgili birimlere ulaşmasının ardından yakalamanın gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Petek, 'Emir yerine getirilmiyorsa, görevi ihmal suçlamasıyla dava açılmalıdır. Bu ihmal aynı zamanda da bir disiplin suçudur' dedi. Polisin emekli subayların yerlerini tespit ederek mahkeme kararını uygulaması gerektiğini belirten Petek '102 sanık hala neden yakalanamamıştır, sorusunun cevabı kesinlikle hukuki değildir. Hukuk devletinin gereği hiç olmazsa polis, emekli subayları yakalamalıydı. Bu hukuk skandalı olarak tarihe geçecektir' dedi

YAŞ'TA GÜNDEME BİLE GELEMEZ

Haklarında yakalama emri bulunan muvazzaf subayların terfi listesinde bulunanların YAŞ'a kadar yakalanmalarının engellendiği yorumunun güçlendiğini söyleyen Reşat Petek, 'Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesi 'tutuklananlar' cümlesi vardır. Yani mahkemenin tutuklama kararı verdiği ve öyle veya böyle bir şekilde teslim olmayan, edilmeyen subayların YAŞ'ta gündeme gelmesi hukuken ve kanunen mümkün değildir' diye konuştu.

ŞAHİN: AÇIKÇA ŞUÇ İŞLENİYOR

Emekli Binbaşı Kemal Şahin, mahkeme kararını ilgililere tebliğ etmeyenlerin yukarıdan aşağıya doğru hiyerarşik bir silsilede suç işlediğini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan Garnizon Komutanlıklarına gönderilmesi ve oradan da ilgililere tebliğ edilmesi gereken mahkeme kararlarıyla ilgili işlemleri yapmayanlar hakkında, savcıların ve mahkemelerin harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Şahin şunları söyledi: 'Ne demek tebliğ etmemek. Bu bir suçtur. En basitinden görevi ihmal suçudur. Bu suçun halkaları da Genelkurmay Başkanından başlayarak tebligatı yapmayan alt hiyerarşiye kadar giden bir zinciri oluşturmaktadır.'


Babası darbecilerin akıl hocasıydı

Karargahta hazırlandığı belirtilen Balyoz sanıklarını kurtarma planına, avukat Metin Feyzioğlu'nun da destek verdiği öne sürüldü. Ankara Üniversitesi Eski Dekanı ve Ankara Barosu'ndaki Demokrat Sol Avukatlar Grubu'nun Baro Başkanı Adayı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun babası Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu, 27 Mayıs darbecilerin fikir babası olarak biliniyor.


Listede kimler var?

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan 26 muvazzaf generaller şöyle: Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Mustafa Korkut Özaslan, Korgeneral Ayhan Taş, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Nurettin Işık, Tuğgeneral Hasan Fehmi Canan, Tuğgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Bekir Memiş, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğgeneral Gökhan Gökay, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Turgay Erdağ, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğgeneral Bulut Ömer Mirmiroğlu, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tuğgeneral Ali Aydın.


ALBAY DURSUN ÇİÇEK, İSTANBUL'DA

Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek İstanbul'a nakledildi. Dursun Çiçek'in kızı avukat İrem Çiçek, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' başlıklı yazıyla ilgili hakkında açılan dava için Ankara'ya getirilen ve bir süredir Mamak Askeri Cezaevinde bulunan babasının dün tekrar İstanbul'a götürüldüğünü açıkladı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' başlıklı yazıyla ilgili olarak Çiçek hakkında açılan davayı, aynı suçtan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde daha önce açılmış bir dava olduğu gerekçesiyle reddetmişti.


 

Yeni Şafak, 29.07.2010

YAŞ'ta terfiler için yeni formül!

Yüksek Askeri Şûra'da terfileri söz konusu olan ve Balyoz'dan haklarında yakalama kararı bulunan 11 general ve amiralle ilgili 'formül'ler üretiliyor. Bu kişiler hakkında tutuklama kararı çıkarsa, tayin ve terfileri mümkün olmayacağı gibi, özlük haklarında da çok ciddi mağduriyet olacak. 23 Temmuz'da alınan yakalama kararı da hâlâ sanıklara tebliğ edilmedi.

 

 


Hassas terfi sırasında bulunmalarına rağmen adları Balyoz Darbe Planı’nda geçmesi nedeniyle 1 Ağustos’ta başlayacak Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) akibeti merak konusu olan general ve amirallerle ilgili “kritik gün formülleri” gündeme geldi. Normalde, bu yılki YAŞ’ta 134 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi, uzatma ve emeklilik durumu doğrudan ele alınacak. Bu isimlerden 11’i ise Balyoz Darbe Planı iddialarında yakalama talebi ile mercek altında. Yani, Şûra’ya denk gelecek sürede haklarında bir tutuklama veya itiraza nihai ret çıkarsa ilgili kanuna göre bu personelin tayin ve terfileri mümkün olmayacak. Özlük haklarında da ciddi bir mağduriyet ortaya çıkacak. Bu da o personelin belki de en az 30 yılını verdiği tüm askeri kariyerini geleceğe yönelik etkileyebilecek. Bu nedenle, bu personelin Şûra’ya kadar haklarında karar çıkmayarak, dosyalarının dikkate alınabilmesi için şu seçeneklerin gündemde olduğu belirtiliyor:

- Kendilerine tebligatların olabildiğince geciktirilmesi.
- Yakalama kararlarına itirazlara yanıt sürelerinin azami kullanılması.
Bunlar sayesinde Şûra’ya dek bu personelin tutuklanması söz konusu olmayacak. Sonrasında alınacak kararla da gereken ne ise yapılabilecek. Böylelikle Askeri Şûra süreci etkilenmeden işlerken, yargı da kararını rahatlıkla vermiş olacak.
Öte yandan, Genelkurmay’da gelecek haftaki 4 günlük Şûra’da terfi sırasında olan ancak Balyoz Darbe Planı iddiaları kapsamında hakkında yakalama kararı çıkan general ve amirallerin durumu ile ilgili özel bir çalışma başlatıldığı belirtiliyor. Genelkurmay J Personel Başkanlığı, “General-Amiral Şubesi” ve adli müşavirlik sürecin seyrine göre bu askeri personel ile ilgili a, b ve c planlarından oluşan ayrıntılı bir inceleme yapıyor. Tutuklama çıkması, çıkmaması ya da soruşturmanın seyrine göre personelin durumu değerlendirmeye alınacak.

20’si etkilenmiyor

Balyoz’da adı geçip hakkında tutuklama istenen general ve amirallerden 20’si ise bu Şûra’da sırada olmadığından süreçten etkilenmeyecek. Ancak en önemlisi, Balyoz iddiaları nedeni ile bu yıl olmasa bile gelecek yılların TSK’sında terfi ve sıralama değişimleri olabilecek. TSK’da 300 civarında general ve amiral olduğu düşünüldüğünde neredeyse toplamın onda biri doğrudan veya direkt darbe zanlısı durumunda.

TSK yargıya saygılı

Başkent kulislerinde, haftasonu Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ arasındaki görüşmede de konunun gündeme geldiği belirtiliyor. Endişelerini seslendiren Başbuğ’un, TSK’nın yargıya saygısını ifade ettiği, ancak kurumun imajının ve moralinin yüksekte tutulmasına herkesin yardımcı olması gerektiğine işaret ettiği de öğrenildi. Bazı iddialara göre, darbeye yasal dayanak teşkil ettiği gerekçesi ile TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi’nin değiştirilmesi konusunda ise askerler gelişmelere pek sıcak bakmıyor.

Görüş ayrılığı

Balyoz sanığı subayların durumunun YAŞ’ta görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda hukukçular arasında da görüş ayrılığı var. 23 Temmuz’da alınan yakalama kararı hâlâ sanıklara tebliğ edilmedi. Bazı hukukçular, “1 günlük bile tutuklama kararı olmazsa sanıkların terfileri mümkün” diyor. Bazı çevreler, “Sanıklar YAŞ sonuna kadar tutuklanmama peşinde” diye eleştiriyor.

İşte 11 kişi

1- 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, 2- Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, 3- Hakkâri 3. Taktik P.Tümen Tümgeneral Gürbüz Kaya (Gediktepe brifingini veren komutan), 4- KKK Denetleme ve Değerlendirme Bşk. Yrd. Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, 5- Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, 6- 4. Jandarma Komando Eğt. Tugay Komutanı Tümg. Halil Helvacıoğlu, 7- 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, 8- Ulaştırma ve Personel Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı, 9- Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, 10- Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen, 11- Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu.

Radikal, 29.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.