Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz: 102 sanık hakkında yakalama kararı

Balyoz: 102 sanık hakkında yakalama kararı

'Balyoz Darbe Planı' davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Planı” davasının ilk duruşmasının 16 Aralık 2010 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yapılmasına karar verdi.

İLK YORUM DOĞAN'DAN

İddianamenin bir numaralı şüphelisi olarak gösterildiği Çetin Doğan, ''Bir kara lekedir. Hukuk cinayetidir. Bize bu lekeyi atanlar cezasını çekecektir'' dedi.

"HANGİ DOSYA EKLENDİ DE BU KARAR VERİLDİ"

Çetin Doğan’ın avukatı Cemal Ülgen karar hakkında CNN Türk’e konuştu. Ülgen, “Çetin Doğan daha önce iki defa tutuklandı. Daha önce verilmiş olan tahliye kararından sonra dosyada olmayan ve dosyaya giren bilgi olmadığına göre mahkemenin tutuklama kararı vermesi hukuksuzdur. Bu kararla hukuk kırıntılarının sonu gelmiştir. Böylesine içi boş bir karar düşünülemez. Hangi dosya, dosyaya girdi de daha önce tahliye olan yüzlerce kişi hakkında tutuklanmasına karar veriyorsunuz.  Öncelikle bir üst mahkemeye itiraz edeceğiz. 102 kişiyi tutukluyorsunuz ve 4-5 ay sonrasına duruşma koyuyorsunuz. Bunun neresi adalet” dedi.

İDDİANAMEYE GÖRE BİR NUMARA ÇETİN DOĞAN

968 sayfalık iddianame ile 183 klasörden oluşan eklerine göre 196 kişi arasında bir numaralı şüpheli eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan. İkinci sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, üçüncü sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve dördüncü sırada Orgeneral Ergin Saygun bulunuyor. İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında bulunuyor.  

İDDİANAMEDEN

 

* Balyoz yapılanmasının, askeri bir müdahale için öncelikle ülkeyi kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla ‘Oraj’, ‘Suga’, ‘Çarşaf’ ve ‘Sakal’ eylem planlarını hazırladığı görülmektedir.

* Eldeki mevcut delillere göre, dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dahil olmadıkları anlaşılmıştır.

* Şüpheliler ordu bünyesindeki askeri hiyerarşi dışında bu amaçla bir yapılanma oluşturmuşlardır.

* Kurulan bu suç örgütünün darbe yaparak hükümeti yıkmaya yönelik, öncelikle Balyoz Güvenlik Harekat Planı adı altında çok kapsamlı ve ayrıntılı bir plan hazırladığı, hükümet ile işbirliği içerisinde olduğu grupların da tek ferdi kalmayacak şekilde ortadan kaldırılmasının hedeflendiği görülmektedir.

* Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, yapılanmanın lideri olduğu ve ‘Balyoz Harekat Planı’ isimli bir darbe planı hazırladığı kanaatine varıldığı” vurgulandı.

 

Hürriyet, 23.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.