Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Sağcılara ‘Yumruk’, solculara ‘Kürek’

Sağcılara ‘Yumruk’, solculara ‘Kürek’

Balyoz Darbe Planı iddianamesinde Sakal, Çarşaf, Oraj ve Suga planlarının dışında sekiz eylem planı daha olduğu öne sürüldü. Bu planlardan ‘Yumruk’ darbeye karşı çıkan sağcıları ‘Kürek’ ise solcuları hedef alıyor.
 

Mahkemeye sunulan Balyoz Darbe Planı iddianamesinde, Taraf’ta yayımlanan “Çarşaf”, “Oraj” ve “Suga” planlarının dışında sekiz eylem planı daha olduğu öne sürüldü. Star gazetesinde dün yayımlanan haberde, darbe karşıtı sağcılar için “Yumruk”, solcular için “Kürek”, liberaller için “Testere”, akademisyenler için “Tırpan”, Ermeni basını için “Orak”, dini liderler için “Döküm”, sivil toplum örgütleri için “Urgan”, azınlık liderleri için “Sakal” eylem planları yapıldığı belirtildi.

 

Tim Komutanı Temizöz

Eylem planlarının hedefinde 19 kişi ve bir grubun olduğu olduğu, hedeflere karşı 34 profesyonel askerî tim belirlendiği ve tim komutanlarından birinin faili meçhul cinayet sanığı Albay Cemal Temizöz olduğu öne sürülüyor. İddianamede, “Urgan” planıyla ilgili savcılar, “Darbe karşısında harekete geçecek toplumsal refleksin engellenmek istendiği” yorumunu yaptı. İddianamede, ‘Tırpan” eylem planı hariç diğerlerinde hedef kişilerin isim isim belirlendiği, yine tüm planlarda hangi personelin görevli olduğunun ismen belirtildiği kaydedildi. Suikastları yapacak kişilerin ‘tahrip ve bomba imha’ ile ‘gayri nizami harp-özel harekât’ konularında uzman oldukları vurgulandı. Hedef listesinin çoğunluğunun ise darbe karşıtı gazeteciler ve yazarlardan oluştuğu anlatılan iddianamede, söz konusu hedef listesindeki isimlere yer verilmediği görüldü. İddianamede, “Doğrudan 1.Ordu’ya bağlı olmayan Hava, Deniz ve Jandarma unsurlarının Balyoz Harekât Planı kapsamında Çetin Doğan’ın liderliğindeki örgütlenmenin birer hücresi gibi hareket ettikleri anlaşılmıştır” dendi.

 

28 Şubat’ın kazanımları

İddianamede, Balyoz Harekâtı’nın ardından mevcut hükümetin devrildikten sonra yeni kabinenin planlandığı belirtildi. AKP’nin 2002 yılında tek başına iktidara gelmesinden rahatsızlık duyan dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından 28 Şubat sürecinde elde edilen kazanımlardan istifade edilmesi, hükümetin yıkılması ve yerine Milli Mutabakat adlı bir hükümet kurulması için çalışma başlatılmıştır” dendi. Milli Mutabakat hükümetinin konuşma metninin dahi Çetin Doğan tarafından yazıldığı ifade edildi.

 

Emekli olunca plan yattı

İddianamede ayrıca, “Şüphelilerin TSK’da görev yaptıkları dönemdeki darbe hazırlıklarının, Çetin Doğan ve kurmay heyetinin emekli olması ya da görev yerinin değiştirilmesi nedeniyle ‘ellerinde olmayan nedenlerle’ kesintiye uğradığı ve istedikleri sonucun gerçekleşmediği...” değerlendirmesi yapıldı. İddianamede bu nedenle darbe girişiminin, “eksik teşebbüs olarak” değerlendirildiği belirtildi.

Taraf, 16.07.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.