Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Cumhuriyet'e molotoflu saldırıda Ergenekon izi

Cumhuriyet'e molotoflu saldırıda Ergenekon izi

Cumhuriyet Gazetesi'ne molotoflu saldırının altından da Ergenekon terör örgütünün (ETÖ) izi çıktı. Saldırıyla ilgili hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Bedirhan Şinal'ın, eylemin arkasında Kandıra'da yatan 'V'nin olduğundan bahsettiği ifade edildi.

Şahsın, suça konu olayın Ergenekon'la irtibatlı olduğuna dair şifreli bilgi aktardığı belirtildi. Saldırının, Boğaç Kaan Murathan'ın talimatı sonucunda gerçekleştirildiği vurgulandı. Ayrıca söz konusu eylemin ETÖ'nün amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgütle irtibatlı kişiler tarafından yaptırıldığı kanaatine varıldığı ifade edildi. Cumhuriyet'e yönelik molotoflu saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 8 sanık hakkında, 8 yıl ile 42 yıl arasında değişen hapis cezası talebiyle dava açıldı. Savcı iddianamede, saldırıyı, Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu Şinal ile diğer sanıklar Bora Ballı, Seyhun Zayim ve Bayram Demir'in azmettirmesi neticesinde 15 yaşından küçük U.E. ve O.A.'nın birlikte gerçekleştirdiğini kaydetti.

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik gerçekleştirilen molotoflu saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 8 sanık hakkında 8 yıl 3 ay ile 42 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan iddianamede, eylemin Ergenekon'un tutuksuz sanıklarından Sedat Peker'in adamı olduğu ifade edilen Boğaç Kaan Murathan'ın talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Eylemin ilk önce Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk'un öldürülmesi şeklinde planlandığı vurgulandı. İddianamede, 'eylemin çıkar elde etmeye yönelik bir faaliyet olmayıp siyasi bir amaç doğrultusunda gerçekleştirildiği' dile getirildi.

Eylemin arkasında Kandıra'daki 'V.' var

İddianamede, soruşturma esnasında iletişim tespit tutanaklarına yansıdığı şekliyle Şinal'ın, eylemin arkasında Kandıra'da yatan 'V.'nin olduğundan bahsederek suça konu olayın Ergenekon örgütü ile irtibatlı olduğuna dair şifreli bilgi aktardığı belirtildi. Şinal'ın iletişim tespit tutanakları ile cezaevinden İlhan Selçuk ve Tufan Yüce'ye yazdığı mektuplarla ilgili yapılan araştırmalarda, bu mektupların Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Hüseyin Görüm tarafından yazdırıldığı iddialarının yer aldığı belirtildi. Şinal'ın beyanlarında Rober Hatemo ve Orhan Pamuk'a karşı suikast hazırlanmasına yönelik görüşmelerin de bulunduğu bildirildi.

Amaçları Ergenekon'la örtüşüyor

Yapılan değerlendirme sonucu, eylemlerin ülkede kaos, kargaşa ortamı oluşturarak 'devlet otoritesini zaafa uğratıp devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler olduğu', eylemlerin ülkenin kamu düzeni ve güvenliğini bozduğunun anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, bu eylemin Ergenekon örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda örgütle irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varılarak, sanıklar hakkında iddianame düzenlendiği dile getirildi. Şişli'deki Cumhuriyet Gazetesi'nin bahçesine 29 Mart 2008 tarihinde molotofkokteyli atılmıştı. İstanbul, Zaman

Zaman, 21.02.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.