Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Tatbikattan mahkemeye

Tatbikattan mahkemeye

Akdeniz’deki tatbikatı yöneten Koramiral Sağdıç’ın da aralarında olduğu 33 sanık Kafes davasında ilk kez hâkim önüne çıktı
 

Türkiye’deki gayrımüslimleri hedef alarak kaos ortamı yaratmayı amaçlayan Kafes Eylem Planı davasının 33 sanığı dün ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Agos gazetesinin davaya müdahil olma talebi üye Hâkim Oktay Kuban’ın şerhine rağmen kabul edildi. Mahkeme, sanıkların “davanın askerî mahkemeye gönderilmesi” talebini oy çokluğuyla reddederken Kuban, bu karara da “suç terör suçu olsa da dosya askerî mahkemeye gitmeli” diyerek şerh koydu. Asker selamı verdiler

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Doğu Akdeniz’de KKTC ile birlikte yapılan tatbikatı yöneten Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar’ın da aralarında bulunduğu sanıklar katıldı. Tutuklu sanıklar adliyeye girerken binanın önünde bekleyen bazı yakınları alkışlayarak “kahramanlar” diye bağırdı. Bu sırada sanıklar yakınlarına asker selamı verdi. Tutuklu sanıklar mahkemeye getirilirken kelepçe takılmadığı gözlendi. Tutuksuz sanıkların bir kısmı duruşmaya Merkez Komutanlığı’na ait sivil minibüsle topluca gelerek hakim ve savcıların kullandığı kapıyı kullandı. Amiraller Sağdıç ve Öğütçü duruşma salonuna girdiğinde sanık subaylar esas duruşa geçerek asker selamı verdi. Bu sırada bazı sanık ve sanık yakınları müdahil avukatlarına “satılıksınız” gibi sözlerle hakaret edince tartışma yaşandı.

Sanık avukatı: Mahkeme baskı altında

Duruşmada, Agos gazetesi ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aris Nalcı adına katılan avukatlardan Fethiye Çetin, davaya müdahil olma yönündeki taleplerini dile getirdi. Tutuksuz sanıklardan Metin Samancı da davanın askerî mahkemede görülmesi gerektiğini savunarak, bu yönde karar verilmesini talep etti. Amiraller Kadir Sağdıç ve Fatih İlğar’ın avukatı Murat Ergül, Agos avukatlarının davaya müdahil olma taleplerini eleştirerek, “Mahkemeniz baskı altına alınıyor. Müdahillik talepleri çok yersiz” dedi. Duruşmaya ara vererek talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Agos gazetesi avukatlarının davaya müdahil olarak kabul edilmelerine karar verdi.

Mahkemenin oy çokluğuyla kabul ettiği karara Üye Hâkim Oktay Kuban muhalefet şerhi koydu. Kuban, karara koyduğu şerhte “Dosyada mağdur veya zarar gördüklerini gösteren bilgi ve belge bulunmayan, doğrudan veya dolaylı olarak zarar görmemiş olan ve varsayılan zararları nedeniyle katılma talebinde bulunanların davaya hukuken katılma hakları bulunmamaktadır” dedi.

Mahkeme: Yetki bizde

Mahkeme heyeti, davanın askerî mahkemeye gönderilmesi talebini de oy çokluğuyla reddetti. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Sanıklara atılı eylemin yasalarla belirlenen terör suçu kapsamında kaldığı, Askerî Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulu Kanunu ve Askerî Ceza Kanu’na nazaran daha özel nitelikte bir düzenleme olduğu, bu nedenle 9. maddesinin göreve ilişkin hükmün emredici ve bağlayıcı olduğu anlaşıldığından mahkememizin görevli ve yetkili olduğuna.”

“Askerî mahkemeye gönderelim”

Oktay Kuban’ın, bu karara koyduğu muhalefet şerhi ise özetle şöyle: “Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir mercii önüne çıkarılamaz. İddianamede sanıkların eylemlerini anlatırken sanıkların asker oldukları, askerî mahalleri kullandıkları, askerî ilişki ve mesleklerini kullandıkları, TSK içinde örgütlendikleri, askerî mühimmatları kullandıkları iddia edilmektedir. Bu nedenle sanıkların üzerine atılı suç yönünden askerî mahkemeler görevlidir ve görevsizlik kararı verilmelidir. Bu suç terör örgütü üyeliği suçu olsa da askerî mahkemelerin görevli olmadıkları ileri sürülemez.”

‘Aramızda sütü bozuk kişiler var’

Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç’ın iddianameyi özetleyerek okunmasının ardından savunmalara geçildi. Tutuklu sanık Deniz Kurmay Albay Mücahit Erakyol, iddiaları redderek, “Biz askerler, harpte de rastgele adam öldürmeye karşıyız. Harbin de bir hukuku vardır. Gayrı kanuni işi kabullenmeyiz” dedi. Sanık Albay Levent Gülmen ise, müdahil avukatların sorularına tepki göstererek, “Davayı uzatmak istiyorlar” dedi. Bunun üzerine söz alan savcı, Gülmen’e savunmasındaki bazı sözleri anımsatarak, “Silahlı Kuvvetler’in içinde bir husumeti mi var’’ diye sordu. Gülmen de “Evet. İçimizde maalesef sütü bozuk kişiler var’’ dedi. Daha sonra Avukat Fethiye Çetin’in, sanık Yarbay Halil Özsarac’a “Plan hazırlamak TSK’nın geleneğinde mi var” diye sorunca gerginlik yaşandı. Geleneği ‘gen’ olarak algılayan sanık avukatlarından Levent Ülgen “Asıl sizin geninizde var” diyerek, Çetin’e karşılık verdi. Mahkeme Başkanı, gerginlik üzerine duruşmayı perşembe gününe erteledi.

Taraf, 16.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.