Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Yargının Godfather’ı

Yargının Godfather’ı

Eski Adalet Bakanı Oktay’ın yargıda devreye girdiği olaylar listesi kabarık: Ergenekon hâkimlerini etkileme, uyuşturucu, yolsuzluk, Dev-Yol davası ve Yargıtay’a atamalar

Ergenekon soruşturmasında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da gözaltına alındığı son operasyon, yargıdaki gizli ve kirli ilişkileri yeniden gündeme getirdi. Dört avukatın tutuklandığı soruşturma dosyasındaki telefon dinleme kayıtlarında Oktay’ın HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek’i devreye sokarak Yargıtay seçimlerine müdahale ettiği belirtiliyor. Oktay’ın ayrıca uyuşturucu kaçakçılığı, Dev- Yol ve temyiz davalarında devreye girdiği, dokuz hâkim, 12 Cumhuriyet Savcısı ve üç adliye personelinin atamasında arabuluculuk yaptığı iddia ediliyor. Oktay hakkındaki en çarpıcı iddia ise Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’ün çekilmesi için bir kadın avukatı devreye koyduğu.

 

Özbek’le birlikte çalışmışlar

Yargıtay’da boşalan 34 üyelik için yapılan 18 Ocak 2009 tarihli seçimler öncesi Oktay ve bazı avukatların HSYK’yı etkilemeye yönelik girişimlerde bulunduğu ihbarı üzerine Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz soruşturma başlattı. Öz’ün talimatı üzerine Seyfi Oktay ile geçtiğimiz günlerde tutuklanan avukatlar Mehmet Cengiz, Ali Hadi Emre, Tülay Bekar ve Kudbettin Kaya’nın telefonları dinlemeye alındı.

Teknik takip yaklaşık bir yıl sürdü. Yargıtay’da bir daire başkanlığı seçimi ile HSYK’nın yüksek yargıya üye seçiminde Oktay’ın defalarca devreye girdiği teknik takibe takıldı. Savcı Şebnem Günaydın’la görüşen Oktay, Günaydın’ın Yargıtay üyeliği talebine karşılık HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ile görüştüğünü ve Özbek’in ‘olur’ verdiğini söylüyor. Oktay, konuşmanın devamında kendisinden davayı etkilemesini isteyen Adem Çelik isimli şahsı, Günaydın’a yönlendiriyor.

Oktay’ın yargıyı yönlendirmede kurduğu ekipten Tülay Bekar, Oktay ile üçüncü şahıslar arasında bağlantı kuruyor. Bir başka atamada da benzer yöntem izleniyor. Kayıtlara göre Ahmet Şaktanlı isimli şahıs Oktay’ı arayarak hâkim Emine Ulaş’ın tayininin İstanbul Ticaret Mahkemesi Başkanlığı’na çıkarılmasını istedi. Oktay, Şaktanlı ile ilgili bilgileri Özbek’e verdi. Ancak Ulaş’ın getirilmek istendiği makama Ayşe Şentürk atandı. Oktay daha sonra Ayşe Şentürk, Y.U ve M.İ.Y adlı kişilerin de Yargıtay üyeliğine seçilmesinde arabuluculuk yaptı.

 

ERGENEKON DAVASI

Dinleme kayıtlarına göre Oktay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’ün Ergenekon davasından ayrılması için son dalgada tutuklanan Avukat Tülay Bekar’ı yönlendiriyor. Bekar’ın Ergenekon hâkimi Köksal Şengün’ü kadınlığını kullanarak davayı bıraktırmaya çalıştığı iddia ediliyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak, Seyfi Oktay’ın gözaltına alındığı son operasyonda tutuklanan avukat Ali Hadi Emre ile yaptığı görüşmede, yine son operasyon sonrası tutuklanan Kudbettin Avcı’nın kendisini tehdit ettiğini anlatıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk olarak Ergenekon yöneticisi olmakla suçlanan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’a ait ses kaydıyla gündeme gelmişti. Eruygur, daha sonra kendisinin de kabul ettiği söz konusu kayıtta, “12. ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri bizden” diyordu.

 

YOLSUZLUK DAVASI

Ankara’nın Çankaya İlçe Belediye Başkan yardımcılarından İsa Varlı, Duran Yönel ve Aysun Esengil’in yolsuzluk yaparak görevini kötüye kullanmaktan haklarında açılan davaya Seyfi Oktay’ın müdahale etmeye çalıştığı belirlendi.

 Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıkların 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası ile yargılandıkları ve davanın son duruşmasında cezanın bozulamayacağını anlayan İsa Varlı, Oktay’dan yardım istiyor.

 

DEV-YOL DAVASI

Çeyrek asırlık dava olarak bilinen Dev-Yol davasında, sanıklara verilen ağırlaştırılmış hapis cezalarının Oktay’ın müdahalesiyle Yargıtay tarafından bozulduğu iddia ediliyor.
9 Temmuz 2009’da alınan bozma kararından bir ay önce sanıklardan Nuri Özdemir ile Seyfi Oktay arasında gerçekleşen telefon konuşmasında Özdemir, ‘Seyfi amca’ şeklinde hitap ettiği Oktay’a davaya bakacak yargıçların isimlerini veriyor ve hangisinin yanına gidebileceğini soruyor. Oktay daha sonra isimleri verilen savcı ve hâkimlerle görüşüyor.

 

UYUŞTURUCU DAVASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, İstanbul’daki bir uyuşturucu operasyonunda tutuklanan kardeşi Mustafa Fehmi Okay için Seyfi Oktay’la sık sık görüşmüş. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Yargıtay’da sürecek dava için Oktay, “14 ve 10 bekliyor sizi” sözleri üzerine de Okay, “Anladım. Çok teşekkür ediyorum. Sağ olun, Sağ olun” ifadelerini kullanıyor.

CİNAYET DAVASI

 

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin oğlunun karıştığı adam öldürmeye teşebbüs davasına müdahale etmek.

Taraf, 10.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.