Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > İstihbarat raporu 5. kez doğrulandı

İstihbarat raporu 5. kez doğrulandı

İskenderun'da düzenlenen saldırının kaos planının halkalarından biri olduğu belirtiliyor.

Anayasa paketi ve referandum sürecinin engellenmesi için bir dizi planın devreye sokulacağı nisan ayında gazetelere konu oldu. Buna göre PKK, TİKKO, MLKP, Hizbullah ve İslami cemaat görünümlü organizasyonlar aracılığıyla çeşitli saldırılar yapacaktı. Gazeteci Şamil Tayyar ve Adem Yavuz Arslan'ın gündeme getirdiği kaos planının son halkası İskenderun'da gerçekleşti. Saldırıya uğrayacak yerler arasında bulunan Samsun, Giresun, Tunceli ve Lice'de geçtiğimiz günlerde beklenen saldırı hayata geçirilmişti.

Genelkurmay ise bu tür raporların pratikte bir faydasının olmadığını savunmuştu. Önceki gece 6 askerîn şehit düştüğü İskenderun da saldırı noktaları arasında yer alıyordu.

Şamil Tayyar ve Adem Yavuz Aslan 21-23 Nisan 2010 tarihli yazılarında saldırı ihbarı alınan noktaları şöyle sıralamıştı:

Tunceli/Ovacık-Kuşluca ve Sarıtaş Jandarma karakollarına, Bingöl/Yedisu-Kabayel üs bölgeleri ve jandarma karakollarına, Van-Çaldıran askerî birliklerine, Şemdinli Gilmi Gediği ve Soğuk Tepe üs bölgesine baskın düzenlenebilir.

Mardin-Şırnak-Cizre-Silopi yol güzergâhında rütbeli personel yol kesilerek kaçırılmak istenebilir.

Şırnak Gülyazı bölgesindeki Kopkitepe ve Geymuşule'ye uzak mesafeli atışlar yapılabilir.

Diyarbakır Tepe, Kayacık ve Lice'deki jandarma karakol komutanlıklarına eylem yapılabilir.

Hatay Amanoslar'da uzaktan kumandalı mayın tuzakları kullanılabilir.

Giresun ve Tokat'ta sol örgütlerle işbirliği yapılarak eyleme geçilebilir.

Şehir merkezlerinde taşlı ve Molotoflu gösteriler yeniden organize edilebilir.

Mardin'de 22 Nisan'da polis otomobiline düzenlenen saldırıda 1 polis şehit düştü. 24 Nisan'da Giresun'da polis otomobiline düzenlenen silahlı saldırıda 2 polis memuru yaralandı. 1 Mayıs'ta Tunceli Sarıyayla Karakolu'na saldırı düzenlendi. Aynı gün Lice'de bir teğmen şehit düştü.

PKK'nın elindeki SA-7 füzelerine yönelik tartışma da bu kapsamda değerlendiriliyor. PKK'nın özellikle sınır bölgesine yakın noktalara füze saldırısı düzenleyeceği istihbarat raporlarına yansımıştı. İskenderun'daki saldırıda roketatar kullanılması kaos senaryosu iddiasını güçlendiriyor. Saldırının Anayasa paketinin Anayasa Mahkemesi'nin gündemine geldiği hafta gerçekleşmesi dikkat çeken bir başka unsur.

PKK'nın son saldırılarının hedefinde demokratik açılım ve Türkiye'nin K.Irak'la geliştirdiği ilişkiler de var. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Ziyaret öncesi PKK'da rahatsızlık had safhaya çıkmış durumda. 2008-2009 yıllarında da benzer diyalog süreçlerinde PKK, provokatif saldırılarla tansiyonu yükseltmişti. Dağlıca ve Aktütün baskınları bunun somut örnekleri olarak gösteriliyor.

 

Kaos planının talimatı Öcalan'dan

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, Kuzey Irak'la diyalog ve demokratik açılımın iyice şekillendiği 2009'un sonundan itibaren 'üçüncü dönem'i kapattığını duyurdu. 'Demokratik açılım'ın TBMM gündemine geldiği Kasım 2009'da "Erdoğan'ın sonu Özal gibi olabilir." dedi. 15 Kasım'da yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Dikkat çeken sözleri şunlardı: "Devlet içinde çözüm isteyen ve istemeyen kesimler var. Bundan sonra hangisi galip gelir, bu, devlet içindeki bu iki gücün mücadelesine bağlıdır. Yeni bir safhaya girildi. Bu dönem bu safha nedir, bu önemlidir, bunu anlamak gerekiyor." 5 Mart 2010'da daha netti: "Bana göre, devlet diyaloğa hazır. Ama AKP çözüm önünde en büyük engeldir." 14 Mart 2010'da "Son büyük bir saldırı tehlikesi vardır, uyarıyorum. Halepçe'nin on katı katliamlara yönelebilirler." ifadelerini kullandı. 9 Nisan'da avukatlarına AK Parti'nin kendilerini oyaladığını ve amacının tasfiye olduğunu savundu: "Mayısta bazı kritik şeyler olabilir. Şimdiden her seçeneğe hazır olmak lazım. Kürtlerin ara bir seçeneği kalmadı artık. Bu önümüzdeki dönemde bazı şeyler gelişebilir, tasfiyeye de çözüme yönelik şeyler de gelişebilir." Öcalan benzer ifadeleri 2 Mayıs'ta da kullandı: "Önümüzdeki haftalar kritik. Eğer demokratik siyasetin önü açılmazsa bundan herkes zarar görür. Bunu söylüyorum, sonra Apo söylemedi demesinler." Ardından 31 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla süreçten çekileceğini duyurdu. Artık, inisiyatifin PKK yöneticilerinde olduğunu belirtti. Öcalan, aylardır altyapısını hazırladığı, İmralı'dan verdiği talimatlarla belirlediği yol haritasını böylece PKK yöneticilerine emanet etti.

Zaman, 01.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.