Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Davalar birleştirildi

Davalar birleştirildi

Erzurum'da görülen, Erzincan Başsavcısı Cihaner'in de yargılandığı Erzincan'daki ''silahlı terör örgütü'' davası duruşması, İstanbul'daki 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Erzincan'daki ''silahlı terör örgütü'' davasında, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal'ın, dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de yargılandığı, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası ile birleştirilmesine ilişkin talebi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu gerekçe göstererek söz konusu davaların birleştirilmesine oy çokluğuyla karar verdi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Erzincan'daki ''Silahlı Terör Örgütü'' davasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası ile birleştirilmesine oy çokluğu ile karar verildiğini açıkladı. Karatay, gerekçeli kararda ise Erzurum'daki dava ile hukuki ve fiili bağ bulunduğunu gösterdi.

Mahkeme heyeti sanık ve sanık vekillerinin taleplerinin de İstanbul'daki 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi yönünde karar verdi.

Bu arada tutuklu sanıkların delilleri karartma ve kuvvetli suç şüphesi sebebiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

KARŞI OY

Duruşmada üye hakim Ali Kaya'nın ise karşı oy kullandığı açıklandı. Kaya, söz konusu dosyaların birleştirilmesi hususunun Yargıtayda çözülmesi gerektiğini belirtti. Kaya ayrıca tutuklu sanıklar Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Astsubay Şenol Bozkurt, MİT personelleri Kıvılcım Üstel ile Sadri Barkın İnce'nin tutukluluk hallerinin, adli kontrol uygulanmak suretiyle kaldırılması, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili ise Cihaner'in yargılanmasının Yargıtay tarafından yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu ifade etti.

Kaya ayrıca daha önce dava dosyasının CMK kapsamında yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği ve yetkisizlik kararı verilerek dosyanın geri gönderilmesinin de dikkate alınarak iddia makamının söz konusu iki dava dosyasının birleştirilmesi ile ilgili talebin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden muvafakatı istenmesi ile değerlendirilebileceğini söyledi.

Bu arada ara kararın açıklanmasının ardından tutuklu sanık İlhan Cihaner'in avukatlarından Asım Kılıç, adliye sarayı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dava dosyasının İstanbul'a gönderilmesi kararını eleştiren Kılıç, ''Dosya yine dipsiz kuyu İstanbul'a kaçırılmıştır. Dosyanın İstanbul'a gönderilme kararı hiçbir şekilde hukuka uygun karar değildir. Yani okumadığınız iddianame ile ilgili nasıl birleştirme kararı verilebilir'' dedi.

Kılıç, gazetecilerin sorusu üzerine de bu karara ilişkin gerekli itirazlarda bulunacaklarını, gerekirse AİHM'e gideceklerini belirtti.
 

Sabah, 11.05.2010

Erzincan ile "İrtica eylem planı" birleşiyor mu? 
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Erzincan'daki silahlı terör örgütü" davasında, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal, dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Dursun Çiçek'in de yargılandığı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası ile birleştirilmesini talep etti.
 
Savcı Aksakal, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan sanıklar ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan sanıklar arasında hukuki ve fiili bağ bulunmasını, talebine gerekçe olarak gösterdi.

Aksakal Ayrıca, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini de istedi.

Davada MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel'in sorgusu tamamlandı. MİT mensubu Üstel, davanın bugünkü oturumunda yaptığı savunmada, hakkındaki suçlamaları reddederek, tahliyesini talep etti.

Gizli tanık "Erzincan"la MİT Müsteşarlığının bilgisi dahilinde görüştüğünü ifade eden Üstel, "Ben gizli tanık 'Erzincan'la 12 Mayıs - 15 Haziran 2009 tarihleri arasında görüştüm. Daha sonra konu değişikliği nedeniyle bu kişiyle görüşmeyi kestim" diye konuştu.

Ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Üstel'in çapraz sorgusuna geçildiğini bildirdi.

Karatay'ın, gizli tanık "Erzincan"la hangi isimle görüştüğünü ve gizli tanık "Erzincan"dan cemaat evlerine silah veya yasa dışı evrak koymasını isteyip istemediğini sorması üzerine Üstel, söz konusu tanıkla "Kerem" kod ismiyle görüştüğünü belirterek, "Gizli tanık 'Erzincan'dan cemaat evlerine silah veya yasa dışı bir evrak koymasını istemedim. Bu yalandır. Bu olaydaki tek gerçek, benim mağdur olduğumdur" diye konuştu.

Üye Hakim İsmail Şahin de Üstel'e, iddianamede adı geçen Tabip Yüzbaşı Yıldırım Öz'le ilgili gizli tanık "Erzincan"dan bilgi alıp almadığını sordu.

Bunun üzerine Üstel de Kara Kuvvetleri Komutanlığının MİT Müsteşarlığına yazdığı yazı doğrultusunda söz konusu bilgiyi talep ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yüzbaşı Öz'le ilgili bilgiyi gizli tanık 'Erzincan'dan aldım. Kendisinin Kurtoğlu Cemaatine üye olduğunu ve zaman zaman cemaat evinde kaldığını bana söyledi. Ben de Kara Kuvvetleri Komutanlığının MİT Müsteşarlığına yazdığı yazı doğrultusunda gerekli raporumu hazırladım ve üstlerime sundum. Yüzbaşı Öz'le ilgili güncel irticai bilgilerinin bulunup bulunmadığı talep edilmişti."

Sadri Barkın'ın savunması

Sadri Barkın İnce de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini talep etti.

MİT'in 2007 yılındaki atamalarında Erzurum'a görevlendirildiğini, daha sonra ise tayininin Erzincan'a çıktığını ifade eden İnce, Erzincan'da Yıkıcı Dini Faaliyetler Şubesi'nde görev yaptığını hatırlatarak, çalışmalarını resmi kurallar çerçevesinde sürdürdüğünü kaydetti.

İnce, daha sonra Mahkeme Başkanı ve salonda bulunan avukatlar ile sanıkların, sorularını yanıtlamaya hazır olduğunu belirterek, savunmasını bitirdi.

Ardından Karatay, Sadri Barkın İnce'ye gizli tanık "Erzincan"la kaç kez görüştüğünü ve bu görüşmelerde kod isim kullanıp kullanmadığını sordu.

İnce de görüşmelerinde "Burak" kod ismini kullandığını ve gizli tanık "Erzincan"la toplam 20 kez görüştüğünü ifade etti.

Tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ise göreve giderken personelin görev sefer yazısı alıp almadığını sorması üzerine İnce, göreve, araçla çıktıklarında mutlaka görev sefer yazısı aldıklarını söyledi.

MİT mensuplarının avukatı Sadullah Kara'nın savunması

MİT mensuplarının savunmasının tamamlanmasının ardından avukatları Sadullah Kara da savunmasını yaptı.

Kara, yaptığı savunmada, müvekkillerinin gizli tanık "Erzincan" tarafından öne sürülen eylemlerle suçlandığını, müvekkillerinin, bu tanığın iddia ettiği gibi hiçbir yasa dışı faaliyetle ilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Gizli tanık "Erzincan"ın öğrenci olduğunu ve Erzincan'da görevli Yüzbaşı Öz ile aynı evde kaldığını belirten Kara, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Bu iddianame, yalanlarla, gizli tanık iftiralarıyla süslenmiş bir iddianamedir. Gizli tanık 'Erzincan' olarak bilinen Abdulvahap Güllü ile bu Yüzbaşı'nın aynı cemaat evinde kalıyor olması ve MİT'in internet sitesine 4 kez ısrarla e-mail göndermiş olması, müvekkillerimin bu işin içine çekilmek istendiğini açıkça gösteriyor.

Gizli tanık, birileri tarafından donatılmış. Bu tanığın verdiği ifadeler incelendiğinde askeri istihbaratla bağlantısı olduğu da anlaşılmaktadır. Müvekkillerimin örgütle, sanıklarla hiçbir şekilde bağlantısı bulunmamaktadır. Görevlerini yasal çerçevede icra etmişlerdir."

Gizli tanık "Erzincan"ın, aynı dava dosyasında "şüpheli" sıfatıyla bulunduğunu belirten Kara, söz konusu tanığın verdiği ifadelerin bu nedenle hükümsüz olduğunu savundu.

Kara, müvekkilleri hakkında ortaya atılan suçlamalarla ilgili bütün delillerin toplandığını ve sabit ikametgahları olduğunu belirterek, tahliyelerini istedi.

Saldıray Berk yine duruşmaya katılmadı

Aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de bulunduğu 10'u tutuklu 14 sanığın yargılanmasına, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam ediliyor. Duruşmaya, tutuksuz sanık Berk katılmadı.

Davada Berk ve Cihaner dışında Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ile MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir de yargılanıyor.
 
 
cnnturk.com, 10.05.2010

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.