Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Yandaş yargı tahliye etmiş

Yandaş yargı tahliye etmiş

İnternete düşen ses kaydında Şener Eruygur’un eşi, Hurşit Tolon’un tartışmalı tahliye kararını veren 12. Ağır Ceza Mahkemesi için “bizden” diyor. Ergenekon zanlısı Eruygur’un eşi, GATA’dan bir albayla yaptığı iddia edilen konuşmada “13. mahkeme Savcı Öz’ün, 12 ve 14. Ağır Ceza bizden” diyor. 12. Ağır Ceza, Tolon’un delil yetersizliğinden tahliyesine karar vermişti. Kayda göre Ankara, İstanbul Baroları da Eruygur’un eşine “Biz hazırız” demiş. İstanbul Barosu Tuğgeneral Ersöz ve Jitemci Albay Doğan’ın tahliye talepleri için İstanbul Başsavcılığı’na yazılı başvuruda bulunmuştu

“Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan ve önceki gece rahatsızlanıp dün sabahın erken saatlerinde Haydarpaşa GATA'da tedavi altına alınan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkındaki tutuklama kararının kaldırılması için avukatı Ali Rıza Dizdar, İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. İstanbul Barosu da 4 şubatta hem Ersöz hem de aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan emekli Albay Arif Doğan hakkında sağlık durumları nedeniyle tutukluluk hallerinin yeniden gözden geçirilmesi için İstanbul Başsavcılığı'na başvurmuştu. Bu ay sonuna kadar tamamlanması beklenen ikinci Ergenekon iddianamesinden önce soruşturma sırasında tutuklanan emekli generallerle ilgili gelişmeler birbirini izliyor. Soruşturmanın önemli isimlerinden Hurşit Tolon'un, hakkında daha önce iki kez tekrarlanan tutukluluğunun devamı kararının dosyada hiçbir farklılık olmadan değiştirilerek salıverilmesinin ardından emekli tuğgeneral Ersöz için yeni bir süreç başladı.

Avukatı tahliyesini istedi
Önceki gece rahatsızlanıp iki hastane değiştirdikten sonra Haydarpaşa GATA'da tedavi altına alınan Ersöz'ün tahliyesi için girişimler birbirini izliyor. Avukatı Dizdar dün yaptığı tahliye başvurusunda Ersöz'ün yasadışı bir örgütün yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklandığını ancak delillerin "soyut olduğu"nu öne sürdü. Somut delil olarak gösterilen müvekkilin sahte kimlik kullanmasını "can güvenliği" gerekçesine bağlayan Dizdar, "görev esnasındaki dinlemelerin ise ''Jandarma Teşkilatı Görev Yetkileri Kanunu'' içerisinde bulunduğunu savundu. Dilekçede, ''Yurt dışından yurda gelen müvekkilimin sağlık durumu bozuk olup, tedavi için gittiği hastanede gözaltına alınmıştır. Halen müvekkil hastanede olup, savcılık dosyasında raporları mevcuttur'' dendi. Dilekçede, ''Genel komutanın emirlerini yerine getirmek, Yargıçlar Savcılar Derneği Başkanı, Yargıtay Savcısı, işadamları, yazarlarla görüşmenin suç kabul edilmesi mümkün müdür? İddia somut delillerle beslenmezse dava açılamaz'' ifadeleri yeraldı.

İstanbul Barosu da devrede
Av. Ali Rıza Dizdar'ın 24 Ocak ve 31 ocak tarihli dilekçeleri ile tutuklu emekli Albay Arif Doğan'ın yakını Fethiye Doğan'ın başvurusu da İstanbul Barosu'nu harekete geçirmişti. Baro da geçen çarşamba günü İstanbul Başsavcılığı'na başvurarak Ersöz ve Uğur'la ilgili olarak yapılan tahliye taleplerinin yeniden gözden geçirilmesini istemişti. Baronun konuya ilişkin açıklamasında, Ersöz'le ilgili "Ersöz'ün koroner anjiyografi raporunun bulunduğu, koroner arter hastalığı ve prostat kanseri teşhisleri bulunduğu" hatırlatılarak şu ifadeye yer verildi: ''Şüphelinin görevi icabı birçok örgütün hedefi olduğunun belirtilmesi nedeni ile sağlık ve güvenlik hakkı çerçevesinde derhal GATA’ya sevki talebinin yeniden eğerlendirilmesini arz ederiz.''

Eruygur’un eşi: 12 ve 14. mahkeme bizden
Ergenekon terör örgütü yöneticisi olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunduğu cezaevinden sağlık sorunları gerekçe gösterilerek tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un GATA Beyin Cerrahisi Servis Şefi Kd. Albay Nusret Demircan'la yaptığı konuşmaların ses kaydı video paylaşım sitelerine düştü. Ses kaydında Eruygur eşinin tahliye edilmesi olayını anlatırken, İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerini kastederek "12 ve 14. Mahkemeler bizden" diyor. Ergenekon sanığı Org. Hurşit Tolon da 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilmişti.
Eruygur, Ergenekon soruşturması kapsamında 6 Temmuz 2008 tarihinde tutuklanarak Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne cezaevine konulmuş, 17 Eylül 2008 günü merdivenden düşerek beyin kanaması geçirdiği açıklanmıştı. 22 Eylül'de tahliye edilen Eruygur'a ilişkin dün internet sitelerine bir ses kaydı düştü. Ses kaydında Mukaddes Eruygur, eşi Şener Eruygur'un taburcu edilip edilmemesi konusunda Alb. Nusret Demircan'la fikir alışverişinde bulunuyor. Kamuoyunun 'ağır hasta' olarak bildiği Org. Eruygur, hakkında Tabip Albay Demircan çok farklı konuşuyor.
GATA'nın verdiği kararın hastanın durumuna göre değil, hukuksal durumuna göre verildiğini ortaya çıkartan ses kaydında, Albay Demircan, hukukçularla görüşülmesini buna göre istenirse taburcu, istenirse yatış verilebileceğini kendileri için hiçbirşeyin fark etmeyeceğini söylüyor. Demircan, Eruygur'un taburcu edilmesi halinde tekrar tutuklanabileceğinden endişe ettiğini ima ediyor.  Diğer bölümünde ise Eruygur'a hiçbir tedavi yapılmadığı, Eruygur'un hastaneye gitmiş olmak için GATA'da bulunduğu ortaya çıkıyor. Eruygur'la ilgili GATA'da ne bir kan testi ne bir film olduğu-nu bunun Emekli Sandığı’na fatura edilirken sıkıntıya neden olacağı üzerinde duruluyor ve bunların halledilmesi isteniyor.  Ses kaydının diğer bölümlerinde Mukaddes Eruygur, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Zekeriya Öz'ün istekleri doğrultusunda karar verdiğini, 12 ve 14. Ağır Ceza mahkemelerinin ise kendilerinden olduğunu şu sözlerle belirtiyor: "Şimdi bu Zekeriya Öz 13. Mahkemede. İtirazlarımızı bunlar kapatıyor. 12. Ve 14. Mahkemeler bizdenmiş. Ankara, İstanbul ve İzmir Barosu hazırız biz dediler. Teşekkür ettik herkese ama bir ceza profesörü, anayasa profesörü birisi ceza profesörü. Sinan Aygün nasıl çıktı dedim. Aygün'ün yanında Hisarcıklıoğlu vardı dedi. Sizin arkanız nerde arkanız dedi bana."

Hastane trafiğinde son durak GATA
AErgenekon soruşturmasında tutukluluk hali devam eden emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, dün gece Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Burada tekrar rahatsızlanan Ersöz, doktorlar tarafından cezaevi revirinde tedavisinin yapılamayacağı gerekçesiyle Jandarma nezaretinde Silivri Devlet Hastanesi'ne sevki yapıldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından Ersöz, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Yaklaşık 1.5 saat Haseki Hastanesi'nin acili önünde bekletinlen Ersöz'ün sağlık durumu ambulansa sık sık gelen doktorlar tarafından kontrol edildi. Ersöz, saat 03.15 sıralarında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'ne (GATA) kaldırıldı. Ersöz'ün ambulansın içindeki muayene ve GATA'ya sevki sırasında basın mensuplarınca fotoğraf ve görüntü alınmaması için jandarmalar ambulansın önüne dizildi.

Tolon’u tahliyeye götüren süreç
Ergenekon operasyonunun altıncı dalgasında tutuklanan ve yedi ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan emekli orgeneral Hurşit Tolon'un tahliye süreci ilginç işlemlere konu oldu. Yasal durumu iki kez görüşülerek tutukluluk halinin devamına karar verilen Tolon, avukatının 3 şubatta yaptığı başvuru üzerine dosyada hiçbir yeni gelişme olmamasına karşın Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un, internete düşen ses kaydında "bizdenmiş" dediği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla tahliye edildi.
Ankara'da 1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan Tolon, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan tutuklanmıştı. Tolon'un tutukluluk halinin kaldırılıp kaldırılmayacağı üç kez inceleme konusu oldu. Avukatları tarafından verilen dilekçeyi değerlendiren mahkeme 14.10.2008'de tahliye talebinin reddine ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Tolon'un durumunu inceleyerek 24.01.2009'da tutukluluk halinin devamına karar verdi. Avukatının 3 Şubat 2009'da yaptığı tahliye başvurusuna ise mahkemenin karar değiştirdiği görüldü. Mahkeme yeni kararında dosyada bulunan ve MİT tarafından İstanbul Başsavcılığı'na 09.05.2008 ve 06.11.2008 tarihli yazıların cevabı olarak gönderilen yazıları esas aldı. Tolon'un tutuklanmasında esas alınan Ergenekon yapılanmasına ait kitapçığın daha önce medyada yer almış olmasından yola çıkılarak delil niteliğinde bulun-madığına karar verildi. Mahkeme "Bu belgelerin fotokopisinin şüphelide bulun-masının önceki kararımızdan farklı olarak tek başına suç örgütüne üye olunduğuna dair bir delil niteliğinde bulunmadığı" gerekçesiyle tahliyeye hükmetti.

 

Taraf, 11.02.09

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.