Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Skandal büyüyor: Kamera kayıtları polisten 5 gün gizlendi

Skandal büyüyor: Kamera kayıtları polisten 5 gün gizlendi

Danıştay'ın güvenlik kamerası kayıtlarını sildiği TÜBİTAK raporuyla belgelenen OYAK Güvenlik hakkında yeni iddialar gündeme geliyor. Kanlı baskından sonra Danıştay'dan kamera görüntülerini isteyen polise 5 gün boyunca cevap verilmediği ortaya çıktı. Olaydan bir gün önce akşam saatlerinde hard diskleri 'arızalı' diye söken OYAK Güvenlik, cinayetten 5 saat sonra ise kameraları çalışır hale getirdi.

TÜBİTAK raporuyla Danıştay'daki kamera görüntülerinin silindiğinin ortaya çıkmasından sonra yeni bilgiler gündeme geliyor. Saldırının gerçekleştiği gün Danıştay Genel Sekreterliği'nden güvenlik kamerası kayıtlarını isteyen Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 5 gün boyunca cevap bile verilmediği ortaya çıktı. Skandalı gözler önüne süren bir başka önemli belge ise OYAK Güvenlik tarafından hazırlanan servis formu ile Danıştay Genel Sekreterliği arasındaki yazışmalar. Buna göre, OYAK Güvenlik, kanlı baskından bir gün önce akşam saatlerinde güvenlik kameralarının hard disklerini 'arızalı' olduğu gerekçesiyle söktü. Saldırgan Alparslan Arslan'ın keşif yaptığı gün olan 16 Mayıs 2006'ya ait kayıtların bulunduğu hard disklere format atıldı. Görüntü kayıtlarının kodları değiştirilerek bilinçli olarak hard diskler silindi. Saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs günü ise tetiğin çekildiği sabah 09.45'ten sadece beş saat sonra 14.45'te hard diskler yerine monte edilerek kameralar çalışır hale getirildi. 20 dakika sürdüğü anlaşılan montaj işleminin tamamlanmasının ardından da OYAK görevlileri Danıştay'dan ayrıldı. Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporundaki, "Arıza nedeniyle geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz, hard diskler ve yazılım formatlanmıştır." ifadeleri dikkat çekiyor.

OYAK Savunma Güvenlik Sistemleri AŞ tarafından görüntü sistemleri yönetilen Danıştay'ın kameralarındaki sıkıntılara ilişkin skandalların ardı kesilmiyor. Danıştay kameralarının, OYAK Güvenlik tarafından saldırıdan bir gün önce saat 16.00'da söküldüğü, saldırıdan sadece 5 saat sonra da çalışır hale getirildiği ortaya çıktı. TÜBİTAK'ın "Hard disklerde bozukluk yok, kayıtlar silindi" raporu verdiği kameralar için OYAK Güvenlik, "Hard diskler arızalı. Görüntüler kurtarılamadı" raporu vermiş.

TÜBİTAK'ın, Danıştay kameralarındaki tarihî skandalı açığa çıkaran raporu gündemi değiştirdi. Danıştay'a saldırının gerçekleştiği gün kameraların arızalı olduğu yönünde OYAK Güvenlik tarafından hazırlanan servis formu ile Danıştay Genel Sekreterliği'nin yazışmaları ilginçlikleri de beraberinde getiriyor. OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri tarafından hazırlanan servis raporu ise Danıştay saldırısı ile ilgili yeni skandalları da ortaya çıkardı. Raporun tarihleri incelendiğinde saldırgan Alparslan Arslan'ın Danıştay'da keşif yaptığı gün ile saldırı anında kameraların bakımda olduğu gözler önüne seriliyor. OYAK'ın servis raporuna göre, Alparslan Arslan'ın Danıştay'da gerçekleştirdiği saldırıdan bir gün önce 16 Mayıs 2006 saat 16.00'da kameraların hard diskleri sökülerek formatlanıyor. Saldırının gerçekleştiği 17 Mayıs 2006'da sabah saat 9.45'ten sadece beş saat sonra 14.45'te hard diskler yerine monte edilerek kayda başlanıyor. 20 dakika süren servis işleminin 15.05'te tamamlanmasının ardından OYAK görevlileri Danıştay'dan ayrılıyor.

Sertan Ayyıldız, Metin Almalı, Murat Kaplan imzalı servis raporunda, "16.5.2006 tarihinde saat 16.00'da alınan kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında hard diskinin arızalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz hard diskler ve yazılım formatlanarak arızalı hard diskler yenileriyle değiştirilmiştir. Yazılım yeniden yüklenmiştir. Cihazın hard diskleri yenileriyle değiştirilmiş ve serviste teste tabi tutulmaktadır." denildi.

Zaman, 23.04.2010

OYAK şüpheyi büyüttü  

TÜBİTAK “Danıştay güvenlik kamera kayıt harddiski arızalı değil, silinmiş” dedi. Delil yok edici konumuna düşen OYAK Güvenlik iki gündür ses vermedi. Şüpheler ve sorular artıyor

TÜBİTAK “Danıştaya saldırının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay güvenlik kamerasının arızalı olduğunun bildirilmesi üzerine kayıtlar alındı. Harddiskler üzerine inceleme yapıldı ve bu harddisklerde herhangi bir arıza saptanmadı” diyor. TÜBİTAK bu raporla, mahkemenin ve tüm Türkiye’nin ‘bozuk’ diye yanılttığını belgeledi. Raporun ortaya çıkmasının üzerinden iki gün geçmesine rağmen suçlamaların göbeğindeki OYAK Güvenlik’in sessizliğe bürünmesi  şüpheleri büyütüyor. İşte sükut ikrardan gelir dedirten şüpheler:

KAMERALAR NEDEN HARDDİSKSİZ BIRAKILDI

OYAK GÜVENLİK: Kamera kayıt harddiski temizlikçilerin elektrik şalterini indirmesi nedeniyle 16 Mayıs 2006 öğleden sonra arızalandı. Cihaz servise alındı. Yeni cihaz saldırıdan sonra takıldı.

Soru: Arızalı harddisk sökülüp yerine hemen yenisi neden takılmadı da bir gün beklendi? Kamera kayıtlarını tutacak bilgisayar niçin tam da saldırı günü harddisksiz bırakıldı?

GÖRÜNTÜLER KEŞİF EKİBİ İÇİN Mİ SİLİNDİ?

TÜBİTAK:  Saldırı günü hiç kayıt yapmayan güvenlik kamerası harddiski, saldırıdan önceki son akşam olan 16 Mayıs 2006 saat 19.47 ile 19.50 saatleri arasında üç dakika geri getirelemeyecek şekilde isimleri bile değiştirildikten sonra silindi.

Soru: Özellikle Alparslan Arslan’ın Danıştay binasında keşif yaptığı zamana denk gelen zamana ait kayıtların silinmesinin amacı ne? Derin el tetikçiye yardım edenlerin görüntülerini mi yok etti?

O HARDDİSKE O GÖRÜNTÜLER NASIL GİRDİ?

TÜBİTAK:  Harddisk 16 Mayıs günü sökülmesine ve bir gün sonra yenisi takılmasına rağmen eski harddiskte 22 Mayıs 6 Haziran günleri arasındaki Danıştay kayıtlarına rastlanmıştır.

Soru: Eski harddiskte saldırı sonrasının kayıtları nasıl girdi? Yoksa harddisk hiç arızalanmadı ve yerinden sökülmedi de sahte tutanaklarla silme işleminin üstü mü örtülmeye çalışıldı?

BU OPERASYON UZMANLIK İSTEMEZ Mİ? 

TÜBİTAK: Harddiske 6 Temmuz’da kopyalama yapılmış. Bu operasyonda ‘Silinme tarih ve zamanları’ bölünümünde “0000,00,00” ve “00,00,00” yazılmış. Bu işlem bilinçli bir silme ve silme tarihlerini de saklamaya yönelik olabileceği değerlendirildi.

Soru: Bozuk denilen harddiske saldırıdan 20 gün sonra ikinci bir operasyon yapılarak başka görüntüler yüklenmiş. Silinme tarih ve zamanını gizlemek için profesyonelce bir yol izlenmiş. Kim bu profesyonel siliciler ve neden ‘arızalı’ denilen harddiske bu kadar uzmanca bir operasyon yapıldı?

KAYIT VAR GÖRÜNTÜLER NEDEN YOK?

TÜBİTAK: Kamera kayıtlarında saldırı öncesindeki son iki gün hariç her güne ait en az bir kayıt bulunurken, bu kayıtlarda bir görüntü yok.

Soru: Hard diskte kayıt izi varken neden bu kayıtlara ait görüntüler bulunamamıştır? Bu durum bile ‘silme operasyonu’nun kanıtı değil midir?

MAHKEMEYE KOPYA HARDDİSK Mİ GİTTİ?

TÜBİTAK: Harddiskte, Danıştay’a güvenlik sistemi kurulan tarihten öncesinin görüntüleri var.

Soru: OYAK Güvenlik, mahkemeye orjinal hard disk yerine kopyalanmış bir harddisk mi verdi? 

‘Derin El’ müebbet  hapislik suç işledi

TÜBİTAK raporunun ardından OYAK yöneticileri hakkında yapılan suç duyurusu kapsamında savcılık tarafından sorumluları hakkında inceleme başlatıldığı öğrenildi. İşte çıkacak sonuçla ilgili hukukçu görüşleri:

DERİN ELE AĞIR CEZA

Doç. Dr. YILMAZ YAZICIOĞLU: Kayıtları silen kişiler, TCK 281’e göre delilleri gizlemek suçunan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilir. Eğer kamera görüntülerini saklayan kişilerin, örgütlü suçun iştirakçileri olursa TCK 301. maddeye göre ömür boyu hapis cezası istenebilir.

DELİLLER KARARTILMIŞ

Avukat Kazım Berzeg: Bu çok önemli bir olay. Teknik imkanlarla kasıtlı bir biçimde görüntüler silinmiş. Olan ve olacak şeyler gizlenmiş. Deliller karartılmış. Bu delilleri yok edenler de ortaya çıkarılırsa o da ayrı bir suç olarak yargılanır. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi eğer bunları önceden araştırsaydı birçok konu ortaya çıkacaktı. 

11. AĞIR CEZA’YA SIÇRAYABİLİR

DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜK: Ankara Hakimi Orhan Karadeniz’in yaptığı eksik bir yargılama. Ergenekon mahkemesinin ortaya çıkardığı birçok şey Ankara’da eksik ve adil olmayan bir yargılama yapıldığını ortaya koyuyor. Mahkeme bilirkişi raporuna delil derse soruşturma önemli derecede derinleşir ve olay Ankara 11. Ağır Ceza’nın başkan ve üyelerine sıçrayabilir. • HELİN ŞAHİN

Beyin Takımı mı gizleniyor?

Danıştay güvenlik kamera sisteminin kayıtlarının tutulduğu hard diskler saldırıdan önceki bir haftada üç kez arızalanması ve iki kez değiştirilmesi, “Saldırıyı asıl planlayanların bina ve çevresinde yaptıkları keşfin görüntüleri mi yok edildi” sorusunu da gündeme getirdi.

Bunlar tesadüf olabilir mi?

Saldırgan silahla Danıştaya giriyor, güvenlikçiler müdahale etmiyor. Güvenlik kamera sistemi saldırıdan önce arızalanıyor. Çevredeki kameraların kayıtları da yok oluyor

TÜBİTAK’ın bomba raporu, akıllara Danıştay saldırısı ve sonrasında yaşananlarla ilgili “Bu kadarı da tesadüf olabilir mi” sorusunu getirdi. İşte ‘korumalı ve planlı cinayet’ tezini güçlendiren tesadüfler!

• Alparslan Arslan saldırıdan bir gün önce Danıştay binasına girip keşif yapıyor. Kimse fark etmiyor.

• Katil avukat 17 Mayıs sabahı Danıştay binasına giriyor. Kapıdaki x-ray cihazı alarm veriyor ancak güvenlikçiler avukat kimliğini gösterince üst araması yapmaya gerek duymuyor.

GÖRÜNTÜLERİN HEPSİ YOK OLUYOR

• Arslan toplantı sırasında koridorda dolanıyor ama kimseler fark etmiyor.

• Saldırının ardından Arslan kaçarken Danıştay’da görevli OYAK Özel Güvenlik Şirketi çalışanları saldırganı farketmiyor ve yakalayamıyor.

• Saldırgan girdiği kapıya değil de devamlı polis bulunmayan arka kapıya yöneliyor. Arslan nasıl biliyorsa orada güvenlik zaafiyeti olduğunu bilebiliyor. Allah’tan o sırada orada kahraman bir polis var da yakayı ele veriyor.

• Saldırı günü kameralar kayıt dışı bırakılıyor ve mahkemeye ‘Harddisk bozuktu’ yazısı gönderiliyor.

• Danıştay çevresindeki özel işyerlerinin kamera kayıtları ‘polisiz’ diyen kişilerce gerçek polislerden önce tek tek toplanıp yok ediliyor.

• Danıştay’ın karşısındaki Sıhhıye Orduevi’nin kamera sistemi değiştiği için görüntüler izlenemiyor.

ANKARA 11. AĞIR CEZA ‘LÜZUMSUZ’ GÖRÜYOR

• Yargılamayı yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi “bozuk da olsa o hard diski bir inceleteyim” deme gereği duymadan ‘türban için’ kararı veriyor.

• Saldırı sonrası Alparslan Arslan’la bağlantısı tespit edilen Ergenekon sanığı Muzaffer Tekin, intihar girişiminde bulunuyor. Gözaltına alınıp sorgulanıyor ancak hakkında dava açılmasına gerek duyulmuyor.

• OYAK’ın ‘Harddisk bozuk’ iddiasının yalan olduğu, hard diskin temizlendiği ortaya çıkıyor.

• Ve Türk halkından tüm bunların bir tesadüf olduğuna inanması bekleniyor.

İşte skandal harddisk tutanakları

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100422-113635-p2k.jpg
 

17 Mayıs 2006’da tetikçi Alparslan Arslan tarafından gerçekleştirilen kanlı Danıştay saldırında kamera görüntülerinin silinmesi skandalının perde arkasını star aralıyor. Danıştay Başkanlığı ile ‘delil karartma şüphelisi’ OYAK özel güvenlik şirketi arasındaki resmi tutanakları star ele geçirdi. İşte o tutanaklar:

11 MAYIS’TA SAĞLAM TESLİM EDİLDİ

11 Mayıs 2006 tarihli servis formunda, arızaya müdahale eden Serkan Akyıldız isimli teknisyen “Cihazın hard diski değiştirilmiştir. Cihazla ilgili dokümanlar Şahander Hnm. teslim edilmiştir. Sistem faal çalışır halde teslim edilmiştir” belgesi veriyor. Formda, Danıştay çalışanı Celalettin Yüksekkaya’nın imzası var.

16 MAYIS’TA HARDDİSKLER DEĞİŞTİ

Saldırının bir gün öncesi yani 16 Mayıs tarihinde Celalettin Yüksekkaya isimli çalışan ile aynı teknisyen arasında imzalanan tutanakta ise “16.05.2006 tarihinde T.C. Danıştay Başkanlığı’na Record Log 100 kayıt cihazı teslim alınmıştır” deniliyor.

KRİMİNAL ALANDA OYAK OPERASYONU

17 Mayıs tarihli tutanakta ise, Danıştay Başkanlığı hizmet binası, saldırıdan dolayı kolluk kuvvetleri tarafından kriminal bölge ilan edilmesine rağmen, kayıt cihazlarının harddisklerinin değiştirildiği görülüyor. Saldırının üzerinden yaklaşık 5 saat geçtikten sonra hard disklerin değiştirildiği tutanaklara yansıyor.

‘KAYITLAR KURTARILAMADI’

OYAK Güvenliğin servis formuna göre, arızaya müdahale 14.45’de başlayıp 15.05’de bitiriliyor. Serkan Akyıldız isimli aynı teknisyen tarafından hazırlanan formda, “15.05.2006 tarihinde saat 16.00’da alınan kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında hard diskinin arızalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz, hard diskleri ve yazılım formatlanarak arızalı hard diskler yenileriyle değiştirilmiştir” denildi.

NEDEN SAVCIDA DEĞİL DE OYAK’TA

Servis formunun yapılması gerekenler kısmına ise şu ilginç not düşülmüş. Formda, soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü veya Cumhuriyet Savcılığı’nda olması gereken hard disklerin, OYAK Güvenlik Şirketi’nde olduğu ve test yapıldığı belirtiliyor. Tutanakta “Cihazın hard diskleri yenileriyle değiştirilmiş ve serviste teste tabi tutulmaktadır” deniliyor.

Star, 23.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.