Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Dört adet Kafes kayıp

Dört adet Kafes kayıp

Ergenekon savcıları, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Sağdıç’a Kafes Eylem Planı’nın kayıp dört kopyasını sormuş.
 

Gayrımüslimleri hedef alan Kafes Eylem Planı’na ilişkin iddianamenin ek delil klasörleri sanık avukatlarına dağıtıldı. Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar’ın da aralarında bulunduğu 33 sanıkla ilgili savcılık ifadeleri, mahkeme sorguları, soruşturma evrakı, dilekçeler ve çeşitli yazışmaların bulunduğu klasörlerde, Kafes Eylem Planı’nın teyidine yönelik yapılan çalışmalar da yer aldı.

Dört kopya nerede

Eklerde yer alan ifade tutanaklarında Kadir Sağdıç ve Feyyaz Öğütçü’ye Kafes Planı’na ilişkin yöneltilen ayrıntılı sorular dikkat çekiyor. Savcılar, Sağdıç ve Öğütçü’ye, “Kafes Operasyonu Eylem Planı isimli belgenin beş kopyasının bulunduğu tespit edilmiştir. Birinci kopyası Levent Bektaş’tan elde edilmiştir. Eylem Planı neden beş kopya düzenlenmiştir? Geriye kalan dört kopyası nerede? Kimde bulunmaktadır” sorularını yöneltti. İki komutan ise böyle bir kopya hazırlamadıklarını belirterek, iddiaları reddetti.

İddianamede planın hayata geçirilmesi için talimat alınacak kişilerden biri olarak Koramiral Kadir Sağdıç gösteriliyor. Sağdıç suçlamaları reddederken belgelerin uydurma olduğunu öne sürüyor. Sağdıç ifadesinde: “Söz konusu doküman dijital kopyası haliyle önemli tutarsızlıklar içeriyor. Söz konusu DVD’nin 23.12.2008’de oluşturulduğu söyleniyor. O halde Kafes Eylem Planı nasıl oluyor da üç ay sonra yazılmış oluyor” diyor.

Koramiral Sağdıç, Koç Müzesi’ndeki patlayıcıların çok eski olduğunu belirterek, “Muhtemelen geçmişten kalan 1960 yapımı olduğunu öğrendiğim 200 gram kadar kripto imha materyali organize olduğunu sandığım bir grup tarafından 400 kg. patlayıcı abartısına tırmandırılarak kendi insanlarımıza karşı canilik iftirasına taşınmıştır” diyor.

Klasörlerde, Kafes Eylem Planı’nın teyidine yönelik çalışmalar ise şöyle sıralanıyor: “Kafes Eylem Planı, azınlık ve gayrımüslümlere ait okullara tehdit içerikli mektup gönderilmesi, bomba ihbarı yapılması, deşifre olan hücre elemanlarının yerine yenilerinin temin edilmesi, Kafes Operasyonu Eylem Planı’ndaki mühimmat ve malzeme listesi ile Poyrazköy kazılarındaki mühimmat ve malzeme listesinin karşılaştırılması, Rahip Andrea Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayıncılık cinayetleri, Koç Müzesi’ndeki denizaltıda patlayıcı madde bulunması, İbrahim Şahin ve ‘Asena’ kod adlı Fatma Cengiz’in Kafes Eylem Planı irtibatları, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) misyonerlik faaliyetleri, Kafes Eylem Planı irtibatları, Beykoz Kaynarca köyünde bulunan mühimmat ve malzemelerin Kafes Eylem Planı ile irtibatı ve aynı kapsamda gönderilen ihbarlarla ilgili yapılan tespitler.”

Dehşete düşüren üç eylem

Eklerde Rahip Andrea Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayıncılık cinayetleriyle ilgili çarpıcı değerlendirmeler de yer aldı. Değerlen-dirmede şöyle denildi: “Bu üç olay ele alındığında yapılış tarzları ve sonuçları itibariyle özellikle ülkemizde yaşayan azınlık ve gayrımüslim vatandaşların dehşete düşmesini ve ülkemizde güvenle yaşayıp yaşamadıkları soruları gündeme getirmiştir. Ülkemizde güvenlik güçlerinin gayrımüslim ve azınlıklara yönelik yapılan saldırıları önleme konusunda zaafiyet içerisinde olduğu, hükümetin de aynı şekilde bu tür eylemlere duyarsız kaldığı ve bu eylemleri gerçekleştiren odaklarla işbirliği halinde olduğu düşüncesi oluşturulmaya çalışılarak, hükümetin iç ve dış kamuoyunda zor durumda bırakılmaya çalışıldığı ve ülkede kaos ortamının hazırlanmasının amaçlandığı açık bir şekilde görülmektedir.”

Öğütçü’ye suikast timlerini sordular

Kafes Eylem Planı İddianamesi’nin eklerinde emekli Kuzey Deniz Saha Komutanı Feyyaz Öğütçü’ye Ergenekon tutuklusu İbrahim Şahin’in emriyle Fatma Cengiz tarafından hazırlanan İstanbul Adalar’daki Agos Gazetesi abone listesi soruldu.

Soruda özetle, “İbrahim Şahin’in talimatıyla suikast ve tedhiş planlarını gerçekleştirmek için Fatma Cengiz tarafından hazırlanan ve Ermeni asıllı vatandaşlarımızla ilgili bilgilerle, Alevi toplum önderlerine yönelik suikast planlarının yer aldığı Maksel marka 14 nolu CD’de yapılan incelemede eylemlerin hazırlık aşamasının tamamlandığı görülmüştür. İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz isimli şahısları tanıyor musunuz” dendi.

Öğütçü, cevabında “söz konusu şahısları tanımadığını” söyledi.

Öğütçü Koç Müzesi’ndeki patlayıcıların imha edilmesiyle ilgili bir soruya da, “Yapılan işlem rutin olduğu için Emniyet’e haber vermeyi düşünmedik” cevabını verdi. Kafes Eylem Planı ile ilgili yapılan ihbarı dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç’la birlikte okuduğunu söyleyen. Öğütçü ayrıca, “Planı 19 Kasım 2009 günü de Taraf gazetesinde okudum” dedi.

Taraf, 15.04.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.