Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Hakim Erikel’i de bıraktı

Hakim Erikel’i de bıraktı  

Balyoz şüphelisi Korgeneral Olcan’ı ‘sabit adresi var’ gerekçesiyle serbest bırakan Nöbetçi Hakim Kuban, ‘Masonlara suikast’ şüphelisi Erikel’i ‘kaçma ihtimali yok’ diye salıverdi

Ergenekon silahlı terör örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında eski ve yeni Mason üstadlarına suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 12 Ergenekon sanığının avukatı Yusuf Erikel, 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Oktay Kuban tarafından serbest bırakıldı. Erikel’in, “Mason üstadlarına yönelik suikasti azmettirmek’, ‘Anayasa Mahkemesi’nin bir üyesine şantaj yapmak’, ‘silahlı terör örgütüne finans sağlamak’ iddialarından sorgulandığı ortaya çıktı.

EVET 10 TRİLYON LİRALIK SENET BENDE

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından 8 saat sorgulanan Erikel’e ilk olarak “Mason Locası yöneticilerine suikasti siz mi azmettirdiniz’’ sorusunun yöneltildiği öğrenildi. Suikast zanlısı H.A.H.’nin kendisiyle ilgili iddialarını reddeden Avukat Yusuf Erikel’in, aradan 3 yıl geçtikten sonra H.A.H.’nin cezaevinden çıkarılarak kendisini suçlamaya yönelik ifade alındığını savundu. H.A.H.’nin 10 trilyon liralık senedinin kendisinde olduğunu kabul eden Erikel “Kayseri Büyükşehir Belediyesi mühürlü senedin kendisine geldiğinde boş olmadığını, H.A.H. senedi teslim ederken üzerinde 10 milyon lira yazdığını iddia etti.

YÜKSEK YARGICA ‘HABER’ ŞANTAJI

Savcı Öz’ün 56 soru yönelttiği Yusuf Erikel’e, Ergenekon sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu ile yaptığı bir telefon görüşmesindeki “Yüksek yargı organlarından birinin başkanı bir villa da AK Parti’li işadamlarıyla işleri pişirmiş bu basında yankı yapar mı? Yüksek yargı üyesine bunu deşifre edeceğiz dediğimizde zıplamaz mı?” sözlerini hatırlattı. Özoğlu’nun “Yusuf’um bu çok gürültü koparır” karşılığı vermesi üzerine Erikel’in “O yüksek yargı üyesiyle de aram iyi. Sen bir haber hazırlarsın gider kendisine durum böyle böyle, bu adamı indir yoksa yandın deriz” dediği öğrenildi. 

‘KONUŞTUK AMA HABER YAPMADIK’

Konuşmayı kabul eden Erikel, bu iddiayı kendisine bir müvekkilinin aktardığını, kendisinin de bunu Özoğlu’na anlattığını söyledi. Yüksek yargı mensubunun Anayasa Mahkemesi üyesi olduğunu belirten Erikel, “böyle bir haber hazırlanıp hazırlanmadığı” sorusu üzerine de “böyle bir haber çıkmadı” dedi. Savcının “bu olayı baskı ve şantaj unsuru olarak kullandınız mı” diye sorduğu Erikel’in “Kullanılmadı. Ben o yargıca gidip böyle bir haber çıkacak diye söylememiştim” yanıtını verdi.

ÖRGÜTE FİNANS SAĞLIYOR MUSUN?

Ergenekon’a finans sağladığı iddialarını da reddeden Yusuf Erikel’in “Herhangi bir terör örgütüne finansal destek amacıyla para transferi yapmadım. Avrupa Ekonomik Konseyi’nin finansal kurul başkanıyım. Bu kapsamda para transferine ilişkin telefon görüşmelerim olmuştur” dedi.

Zekeriya Öz’den jet itiraz geldi

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz, Avukat Yusuf Erikel, Hakan Arıkan ve Hayri Bildik’in, 12. Ağır Ceza Mahkemesi  Nöbetçi Hakimi Oktay Kuban tarafından serbest bırakılmasına itiraz etti. Şüpheliler hakkında yakalama emri çıkartılmasını isteyen savcılığın talebini, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.

“Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Yusuf Erikel, Hakim Oktay Kuban tarafından “suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunmaması, kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması” nedeniyle serbest bırakılmıştı. Erikel hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu.

‘12 ve 14 bizden’

Ergenekon üst yöneticisi olarak yargılanan emekli Orgeneral Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur, internete düşen ve daha sonra kabullendiği ses kaydında “İstanbul 12 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri bizden” demişti. Bu ses kaydının ardından İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Necat Ede,  beraat gibi bir gerekçe ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon’u tahliye etmişti. Tartışmalı HSYK Yaz Kararnamase ile Hakim Ede Bakırköy Çocuk mahkemesi’ne atanırken, Ede’nin yerine Oktay Kuban atanmıştı.

Öğütçü de tahliye istedi

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, dört kez reddedilen tahliye talebini beşinci kez Oktay kuban’ın nöbetinde sessiz sedasız 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunması dikkat çekmişti. Çetin Doğan tahliye talebine cevap beklerken, Balyoz kapsamında tutuklanan ancak Kafes Eylem Planı iddianamesinde de Kafes Danışma Kurulu Başkanı olarak yer alan eski Kuzey Saha Deniz Komutanı emekli Koramiral A. Feyyaz Öğütçü de dün Oktay Kuban’a tahliye başvurusunda bulundu. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yürütme organını cebren iskat ve men etmeye teşebbüs” suçundan tutuklanan emekli Koramiral Öğütçü’nün tahliye talebini avukat Yağız Dağlı dün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği’ne sundu. Bu talebi Nöbetçi Hakim Oktay Kuban değerlendirecek. Öğütçü’nün avukatı Dağlı, Öğütçü’nün daha önce İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi’nce verilen “tahliye talebinin reddi” kararına itiraz etti. • HELİN ŞAHİN

Suç ‘darbecilik’ tahliye sebebi ‘sabit adresler’

“Balyoz ve Ergenekon sanıkları Kuban’ın nöbetini bekliyor” iddialarının hemen ardından 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban’ın üst üste verdiği kararlar kafaları karıştırdı. Kuban, Ergenekon ve bağlantılı soruşturmalar çerçevesinde savcıların ‘darbeye teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’, ‘suikaste azmettirme’ gibi ağır suçlamalarla ‘tutuklama’ istemiyle mahkeme karşısına çıkardığı sanıkların neredeyse tamamını ‘sabit adresi var’ ve ‘delil yetersizliği’ nedeniyle serbest bıraktı. İşte Kuban’ın aldığı kamuoyunda tartışma yaratan o kararlar:

KORGENERAL İÇİN ‘SABİT ADRES’

‘Kuban bekleniyor’ iddiası gündemde iken Balyoz Darbe Planı kapsamında daha önce askeri hastaneden rapor alarak ifadeye gelmeyen Korgeneral Yurdaer Olcan, Kuban’ın nöbetçi hakim olduğu gün ifade vermeyi tercih etti. Savcılar tarafından “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçundan tutuklanması istemiyle Nöbetçi 12. Ağır Ceza Hakimi Kuban’ın karşısına çıkarılan Korgeneral Olcan “sabit adresi bulunduğu”, “kaçma şüphesi bulunmadığı” ve “mevcut delil durumunun yetersizliği’’ gerekçeleriyle serbest bırakıldı.

ERİKEL İÇİN ‘KAÇMA ŞÜPHESİ YOK’

Aynı gün “Mason üstadlarına suikast” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Avukat Yusuf Erikel, Ergenekon savcısı Zekeriye Öz tarafından tutuklanması istemiyle 12. Ağır Ceza’ya sevkedildi. Suikast zanlısının ‘beni Yusuf Erikel azmettirdi” itirafı, saat ve tarih vererek Ergenekon sanıklarıyla görüşmelerini anlatmasına rağmen Hakim Kuban Erikel’i serbest bıraktı. Erikel’in “sabit adresi olması” ve “kaçma olasılığı olmaması” nedeniyle serbest kaldığı öğrenildi.

DURSUN ÇİÇEK’E İLK JET TAHLİYE

Tartışmalı HSYK Yaz Kararnamesi ile İstanbul’a atanan 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Oktay Kuban, Demokrasi`ye Müdahale Eylem Planı’nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek’in ilk kez tutuklandıktan sonra tahliye olmasında rol oynadı. Tutukluluğa itirazı görüşecek 9. Ağır Ceza’ya geçici görevle gönderilen Kuban’ın oyuyla Albay Çiçek 2’ye karşı 1 oyla tahliye edildi.

TEĞMENLER TAHLİYE EDİLSİN

Hakim Oktay Kuban, 12. Ağır Ceza tarafından kabul edilen Amirallere Suikast iddianamesine de tutuklu 9 teğmen tahliye edilmediği için şerh koydu. Kuban “sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular ve bir tutuklama nedeninin bulunmaması nedeniyle” tahliyelerini istedi.

KAFES ASKERİ YARGIYA GİTSİN

İstanbul 12. Ağır Ceza, ‘Kafes’ iddianamesini oy çokluğuyla kabul etti. iddianamenin reddi, tutuklu üç asker sanığın ‘sabit adresleri olduğu için’ tahliyesi ve dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini isteyen Kuban, karara şerh koydu.

Star, 27.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.