Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Dink davasında yüzleştirme talebi

Dink davasında yüzleştirme talebi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri olduğu iddia edilen iki askeri görevlinin yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 6. duruşmasına, olay tarihinde İl Jandarma Komutanlığı'nda istihbarat görevlisi olarak çalışan tutuksuz sanıklar astsubay Okan Ş. ve uzman çavuş Veysal Ş. ile sanıkların avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ile Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen hazır bulundu.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 28 Aralık 2009 tarihli iddianame ile aralarında astsubay Okan Ş. ve uzman çavuş Veysal Ş. ile dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün de bulunduğu 8 askeri personel hakkında "görevi ihmal" suçundan kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme başkanı, 2. Sulh Ceza Mahkemesi olarak yargılama yetkisi bir üst mahkemede olduğu gerekçesi ile dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiklerine işaret etti. Karara, Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca, Albay Ali Öz ve diğer müştekilerin itiraz ettiğini kaydeden mahkeme başkanı, bu itiraz üzerine sanıklara atılı eylemin 'basit görevi kötüye kullanma' kararı ile dosyanın yeniden mahkemelerine geldiğini belirtti. Karara ilişkin Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nden bir inceleme talep edeceklerini belirten mahkeme başkanı, taraflara görüşlerini sordu.

Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, iki dava dosyasının birleştirilmesini talep etti. Cinmen, davalar birleştirildiği taktirde, astsubay Okan Ş. ve uzman çavuş Veysal Ş. ile aralarında Ali Öz'ün de bulunduğu diğer 6 askeri personelin huzurda dinlenmelerini ve yüzleştirilmesini istediklerini belirtti.

Sanıkların avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu da iki dava dosyasının birleştirilmesine ilişkin kararın mahkemenin taktirinde olduğunu söyledi. Gümrükçüoğlu, müvekkillerinin görev ve rütbe itibarıyla o döneme ilişkin görev tanım ve nitelik formunun, İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden istenmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı ikinci davaya ilişkin Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelecek görüş ile iki davanın birleştirilmesi konusunda işlemlerin sonucunun beklenmesine ve sanıkların avukatının Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden rütbe ve görevleri itibarıyla görev tanım ve nitelik formuna ilişkin belgenin istenmesine karar vererek duruşmayı 6 Mayıs 2009 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, mahkemenin bazı usulü işlemlere karar verdiğini söyledi. Davanın sanıkları Okan Ş. ve Veysal Ş.'nin ifadeleri doğrultusunda Albay Ali Öz ve diğer askeri personel hakkında soruşturma başlatıldığını ve soruşturma sonucunda görevi ihmalden yeni bir dava açıldığını hatırlatan Cinmen, "Şimdi o dava yürüyor, ama sanıyorum önümüzdeki duruşmada iki dosya birleşecek ve işlem bunun üzerinden yürüyecektir. Mahkeme bazı usulü işlemlere karar verdi. Bu arada yüzleştirme söz konusu olabilecek. Çünkü tanık olarak dinlediklerinde birbirleri ile çelişen ifadeler verdiler. Onların duruşmada dinlenmesini istedik." dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını ileri sürmüştü. Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin Jandarma Astsubay Okan Ş. ile Jandarma Uzman Çavuş Veysal Ş. olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu'ndan, bu iki görevli hakkında, "Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri" gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.

Soruşturma izni verilmesi üzerine Okan Ş. ile Veysal Ş. hakkında, görevi ihmal suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Tutuksuz yargılanan sanıklar Okan Ş. ve Veysal Ş., aldıkları istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.

Öte yandan, sanıklarının ifadesi doğrultusunda Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yargılamaları devam eden Okan Ş. ve Veysal Ş. ile dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Y. ile istihbarat görevlileri Önder A. Hüseyin Y. Hacı Ömer Ü. ve Gazi G. "görevi ihmal" suçundan dava açmıştı. İddianamenin gönderildiği 2. Sulh Ceza Mahkemesi yargılama yetkisi bir üst mahkemede olduğu gerekçesi ile 'görevsizlik' kararı vermiş ve dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Karara, Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca, Albay Ali Öz ve diğer müştekiler itiraz etmiş ve mahkeme dosyayı yeniden 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne iade etmişti.

Zaman, 04.02.09

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.