Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Poşeti açtım, TNT’leri gördüm

Poşeti açtım, TNT’leri gördüm

Koç Müzesi’ndeki denizaltıda mühimmatı bulan görevli askerin ifadesi Kafes iddianamesine girdi: Patlayıcıları bir binbaşı ve iki astsubaya teslim ettim.
 

Kafes Eylem Planı iddianamesine Rahmi Koç Müzesi’ne ait denizaltıda bulunan patlayıcılar da girdi. Patlayıcıların hangi amaçla kullanılmak istendiği detaylı bir şekilde iddianamede anlatılıyor. 15 Aralık 2008 tarihinde “M. Ahmet Demir” adıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen ihbar mektubunda “16 Kasım 2008 tarihinde Haliç sahilinde bulunan Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen askeri denizaltı içerisinde patlayıcı madde bulunduğu, görevliler tarafından olayın bildirilmesi üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli bir ekip tarafından patlayıcıların alınarak personel eğitim alanında imha edildiği, olayla ilgili adli mercilere bilgi verilmediği, sorumlularının araştırılmadığı” iddia ediliyor.

Lambayı değiştirmek isterken...

İhbar mektubuyla birlikte gönderilen CD’de patlayıcılara ait olduğu iddia edilen görüntülerin de bulunduğu kaydediliyor. İhbar mektubu üzerine harekete geçen savcılar detaylı bir inceleme gerçekleştiriyor. Savcı Zekeriya Öz, patlayıcıların bulunduğu denizaltıda polisle birlikte keşif yapmıştı. Soruşturma kapsamında bilgisine başvurulan denizaltı rehberi ve müze görevlisi emekli astsubay Hasan Oğuz İşleyenel’in ifadesi de Kafes iddianemesine girdi. İşyenel ifadesinde, 16 Kasım 2008’de denizaltının santral dairesinde iskandil cihazı (derinlik ölçme cihazı) önünde bulunan florasan lambanın yanıp söndüğünü, lambayı değiştirmek üzereyken iskandilin üzerinde naylon bir poşet gördüğünü, poşeti açtığında içerisinde TNT kalıpları, 1,5 metre kadar fitil, 5-6 fünye olduğunu gördüğünü anlatıyor.

İşleyenel, bunları Müze Müdürü Ertuğrul Duru’ya götürdüğünü, Duru’nun da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ile irtibata geçtiğini, komutanlığın bir ekip göndereceğini ve beklemelerini söylediklerini anlatırken, aynı gün saat 18.45 sıralarında Kurtarma Sualtı Grup Komutanlığı’ndan bir binbaşı ve iki astsubayın denizaltıya gelerek patlayıcı maddelerin yerini ve resimlerini çektiklerini, kendisinin de patlayıcı malzemeyi tutanak karşılığında teslim ettiğini ve bu tutanakları müze müdürü Ertuğrul Duru’ya verdiğini ifade ediyor. İddianamede ayrıca patlayıcı maddelerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bilgisi doğrultusunda imha edildiği, ancak olay nedeniyle herhangi bir soruşturma açılmadığının tespit edildiği bilgisi yer alıyor. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında bu olayın da soruşturulduğunun bildirilmesi üzerine konuyu soruşturmaya başladığı ve “takipsizlik kararı” verdiği anlatılıyor.

Öğrenciler projenin önemli parçası

İddianamede Levent Bektaş’ta ele geçen dosyalarda “...Koç Müzesi’nde ziyaretçi patlaması olmalı, sıkıntı çıkmasın Bşk takip ediyor” ve “Koç Müzesi ile ilgili malzemeler yerine konulmak üzere operatöre ulaştırıldı. Müzenin ziyaretçilerini artıralım, okullarda tanıtım reklam ve organizasyon faaliyetleri yapılarak ziyaretçi yoğunluğunun en fazla olduğu zamanın belirlenmesini Cihan Bey söyleyecek, öğrenciler projenin en önemli parçası. Operasyon tarihini teyit edelim” şeklinde ifadeler bulunduğu bilgisi de yer alıyor.

Taraf, 20.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.