Gümrük Birliği > 'Bu, nasıl Gümrük Birliği'

'Bu, nasıl Gümrük Birliği'

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Mallar serbest dolaşıyor ama insanlar dolaşamıyor' diyerek GB'ye tepki gösterdi..

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel kriz ortamında Türkiye'nin AB katılım sürecindeki başarılı bir gelişmenin Türkiye'ye de AB'ye de olumlu yansıyacağını vurgulayarak, “Türkiye AB katılım müzakereleri maalesef yavaşlatılmış bir hızla ilerliyor. Müzakerelerin ilerleyiş şekli en iyimser olanları bile endişelendiriyor. Türkiye'nin müzakereleri tamamlaması için artık bir tarih telaffuz edilmelidir” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Biz batan güneşe ağlamıyor,doğacak yeni güneşe bakıyoruz. Zira elbette bu kriz de sona erecektir. İşte o zaman bu süreci en az hasarla atlatan ve ayakta kalanlar daha güçlü şekilde yollarına devam edecektir. Unutmayalım ki talih hazır olana güler” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı ve yeni Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katıldığı AB-Türkiye Oda Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, sadece bugünkü Türkiye ve bugünkü AB'ye bakılarak sağlıklı bir değerlendirmenin sağlıklı olmayacağını belirterek, “Hele geçmişe bakarak, geçmişten gelen önyargılarla hareket ederek Türkiye-AB kucaklaşmasının doğuracağı kazanımları görmek mümkün değildir. Dünya yeniden şekilleniyor. Eski paradigmalarla hareket etmeye devam edersek, küresel rekabet ortamında Avrupa olarak geri kalırız.” görüşünü ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Eurochambers ile Ağustos 2008'de iki bin 878 firmanın katılımıyla yaptıkları ortak bir ankette, firmaların yüzde 76'sının AB katılım sürecini desteklediğinin ortaya çıktığını kaydederek,“Türk iş dünyası Avrupa Birliği katılım sürecinin öneminin farkındadır. Süreci daima desteklemiştir ve desteklemeye de devam etmektedir” dedi.

“İŞ DÜNYASI MÜZAKERE SÜRECİNDE YOK”

Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının AB ile müzakere sürecine dahil edilmemesinden yakınarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müzakere sürecinin Türkiye'deki örgütleniş biçimi maalesef iş dünyasının katkısını sınırlamaktadır. Oysa katılım sürecindeki 35 konu başlığının 27'si iş dünyamızı doğrudan ilgilendirmektedir. Bir anlamda iş dünyası bu sürecin içinde yoktur. Bu yüzden 2009 yılında iş dünyasını da müzakere sürecine dahil edecek, kurumsallaşmış bir istişare mekanizması kurulacağını ümit ediyoruz.”

“BU NASIL GÜMRÜK BİRLİĞİDİR?”

Konuşmasında vize konusuna önemli bir engel olması yönüyle değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğunun katılım süreci için taşıdığı anlamı bildiklerini aktararak, şöyle dedi:

“ Ancak sivil toplum diyalogu önünde çok ciddi bir kısıtlama var. Örneğin biz bu toplantıyı bu kadar kısa süre içinde herhangi bir Schengen üyesi AB ülkesinde yapamazdık. Çünkü bu kadar kısa sürede buradaki tüm arkadaşlara vize alamazdık. Bu nasıl bir gümrük birliğidir ki malların serbest dolaşımı serbest olacak, ama bunları getireceklerin dolaşımı kısıtlı olacak. Bu nasıl bir anlayış, nasıl bir gümrük birliği gerçekten algılamakta zorluk çekiyoruz. Tarife dışı engele dönüşen vize konusu mutlaka çözülmelidir”

“TİCARETİN ARTIŞINDAN KİMSENİN ZARARI OLMAZ”

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının son bölümünde serbest ticaret anlaşmalarına değinerek şu görüşlerini dile getirdi:

“AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları da gümrük birliğinin hatalı işleyişinden kaynaklanan çok önemli bir sorun alanıdır. AB serbest ticaret müzakerelerinde Türkiye ile de anlaşmanın imzalanması yükümlülüğünü yerine getirmelidir. Serbest ticaret anlaşmaları Türkiye'yi de kapsayacak şekilde eş zamanlı olarak müzakere edilmeli ve yürürlüğe girmelidir. Müzakeresi biten ülkenin malları Türkiye'ye rahatlıkla girerken Türk mallarının bu ülkelere girişinde sorunlar yaşanıyor. Şimdi bu uygulamalara farklı kısıtlamalar da getiriliyor. Taşıma kotaları zaten yeterince bir engeldi şimdi buna mal taşımalarında kamyonlarımızın depolarındaki yakıt miktarına da kısıtlama getirildi.

Ticaretin kolaylaştırılmasından,ticaretin artışından kimsenin zararı olmaz.Ticaretten hepimiz kazanıyoruz.Ticaüretimizi artırarak, halklarımızı da milletlerimizi de daha da zenginleştirebiliriz” 

patronlardunyasi.com, 16.01.09

 

Konu ile ilgili sayfalar...
1/22/2009 - Gümrükler AB'ye uyumlulaştırılıyor...
1/27/2004 - ATO anketi ve Gümrük Birliği...
1/26/2004 - 8.yılında Gümrük birliği (Son)...
1/23/2004 - 8.yılında Gümrük birliği (II)...
1/22/2004 - 8.yılında Gümrük birliği...
Bütün başlıklar için tıklayınız