Basından > OHAL'de 'son dakika' haber geçmek yasaklandı

 OHAL'de 'son dakika' haber geçmek yasaklandı
Radyo Televizyon Üst Kurulu ‘program durdurma’ yaptırımının ‘ekran karartma’ kararına dönüşeceği ‘uyarısında’ bulundu

RTÜK bürokratları, kurul üyelerini devre dışı bırakarak yetkili olmadıkları halde yayın kuruluşlarının temsilcilerini Üst Kurul’a çağırarak “ekran karartma” tehdidinde bulundu. Bürokratların, 6 Ocak’ta çıkarılan 680 sayılı KHK’de yer alan “program durdurma” yaptırımını kendilerine göre yorumlayarak “ekran karartma” yaptırımını gündeme getirmeleri, Üst Kurul’daki muhalefeti temsil eden üyelerin tepkilerine neden oldu.

OHAL kapsamında 6 Ocak’ta çıkarılan 680 sayılı KHK’deki yayın kuruluşlarına yönelik düzenlemelerle ilgili RTÜK’te alışılmışın dışında bir toplantı yapıldı. Üst Kurul üyelerinin katılmadığı toplantıda bürokratlar, aralarında CNN Türk, NTV, Kanal D ve ATV’nin de bulunduğu 13 televizyonu temsilen gelen yöneticilere, KHK’deki düzenlemeleri kendilerince yorumlayarak “ekran karartma” tehdidinde bulundu.

'Son dakika' yasak
Toplantıda, TV yöneticilerine dağıtılan bilgi notunda yasaklar ayrıntılı bir şekilde sıralandı. Buna göre patlama, saldırı gibi terör olaylarında resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışında görüntü ve görsel öğe kullanılamayacak.
Olay yeri görüntülerinin yanı sıra, fail ve olaya iştirak etme şüphesi bulunanların isimleri, soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek bilgi, görüntü, haber, eleştiri ve yorum içeren yayınlar da yapılamayacak.

Ekranlarda olayın sıcaklığı geçmesinin ardından “son dakika, sıcak haber” gibi yazılar gösterilmeyecek. Yayın yasağı gerektiren olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, vali, emniyet müdürü gibi resmi makamların açıklamaları, olay öncesine ilişkin veya resmi makamlarca dağıtılan görüntüler ve resmi makamların açıkladığı bilgi ve verilere ilişkin haberler yasaklarının kapsamında değerlendirilmeyecek.

Tehdit kabul edilemez
Üst Kurul’a CHP kontenjanından seçilen üye İsmet Demirdöğen, “ekran karartma” uygulamasının 15 yıl önce 2002 yılında çıkarılan yasayla kaldırıldığına dikkati çekti. Söz konusu KHK’de “program durdurma” yaptırımından söz edildiğine dikkati çeken Demirdöğen, “Üst Kurul bürokratlarının bunu “ekran karartmaya” dönüştürmeleri ve bu görüşlerini iletmek üzere yayın kuruluşu yetkililerini Üst Kurul’a çağırarak, tehdit niteliğinde bir toplantı yapmaları kabul edilemez bir durumdur” dedi.
Böyle bir toplantı yapma yetkisinin bürokratların değil, Üst Kurul üyelerinin görevi olduğuna işaret eden Demirdöğen, “Bu toplantı Üst Kurul yok sayılarak yapılmıştır. Bürokratların yorumuna göre ‘ekran karartma’ uygulamasına gidilmesi, Anayasa’da yer alan ‘halkın haber alma özgürlüğünün yok edilmesi’ anlamına gelmektedir” diye konuştu.

birgun.net, 01.02.2017

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız