Basından > AP Raportörü Piri: 15 Temmuz’da, önce hükümeti eleştirmek hataydı

 AP Raportörü Piri: 15 Temmuz’da, önce hükümeti eleştirmek hataydı
Darbe girişimi sonrası Gülen sempatizanlarıyla direkt olarak suç işleyenler arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade eden Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, “İlk 24 saatte sadece on binlerce insanın yargılanmadan görevden alınmasını eleştirdik. Türk halkına karşı hata yaptık” dedi.

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Piri, geçen hafta Ankara’da yaptığı görüşmede Türk yetkililere vizelerin kaldırılmasının önünde engel görülen terör yasasının revize edilmesini istedikleri ilettiklerini ve karşılığında “Nasıl ki Avrupa’da bir kamuoyu algısı varsa Türkiye’de de var. Terör yasasında bazı düzenlemelere gidip sonra tekrar konuşabiliriz” cevabını aldıklarını anlattı.

Vize serbestisi için önce haziran ardından da ekim ayının nihai tarih olarak belirlemelerinin bir hata olduğunu ifade eden Piri, “Türkiye’nin 72 kriteri tamamladığı gün vizeler kaldırılacak. Eğer bu yarın gerçekleşirse hiç beklemeden onaylarız” demeleri gerektiğini söyledi. Piri, OHAL’in uzatıldığı süre boyunca vizelerin kaldırılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Kati Piri şöyle konuştu: “Darbe girişimi gösterdi ki bir paralel devlet yapılanması olduğu açık. Darbenin arkasında Gülen’e bağlı insanların olduğuna dair hiçbir şüphem yok ama soru şu: ‘Bu ne kadar geniş bir organizasyondu?’ Bu darbe girişimi Pennsylvania’dan mı yönetilmişti? Yüzlerce hatta on binlerce Gülenci bu girişimin içinde miydi? Yoksa sadece ordudan atılacağını bilen Gülenci askerlerin son hamle olarak yaptığı bir şey miydi?”

‘Sempatizanlarla darbe gecesi suç işleyenleri ayırmalıyız’

Tutuklanan herkesin darbe girişimiyle direkt bağlantılı olup olmadığını tam olarak bilmediklerini anlatan Piri, “Bunlar hakkındaki düşüncelerimize ve sempatizanlarının geçmişte Ergenekon davalarında yaptıklarına rağmen, direkt suç işleyenlerle sempatizanlar arasında ayrım yapmalıyız. Hükümeti şiddet kullanarak alaşağı etmeye çalışan üst yapı adalete teslim edilmeli. Direkt suça karışmamış olanlara aynı şekilde muamele edilmemeli. Önümüzdeki süreçte Türkiye’yi bekleyen mesele bu…” dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri haricinde muhalefet partilerinin de Gülen Cemaati’yle ilgisiz insanların işini kaybetmelerinden endişe duyduğunu aktaran Piri, Türkiye’deki mağdurlardan günde ortalama 20 mektup aldığını söyledi.

‘Türk halkıyla empati yapamadık’

Darbe girişiminin ardından geçen 24 saat içinde hayatını kaybeden insanlardan çok hükümetin söylemlerine tepki gösterdiklerini anlatan Piri, şunları kaydetti: “Sadece on binlerce insanın yargılanmadan görevden alınmasını eleştirdik. Türk halkına karşı hata yaptık. Bu girişimin, darbelerle ilgili üzücü hatıraları olan insanların üzerinde yarattığı büyük travmanın farkına varamadık. Erdoğan’ı sevenler de sevmeyenler de darbe gecesi birleşmişti. Bu o gece yeterince iyi anlayamadığımız bir gerçeklikti. Türk halkıyla empati yapmayarak hata yaptık.”

Piri, darbe girişimi gecesi partilerin bir araya gelmesine sevindiğini belirterek, aynı diyaloğun HDP’yle de kurulması gerektiğini hatırlattı.

diken.com.tr, 15.09.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız