Basından > ‘Biji Apo’ sloganı yeniden terör suçu

‘Biji Apo’ sloganı yeniden terör suçu
Türkiye ile AB’nin terör suçlarıyla ilgili düzenlemeyi tartıştığı günlerde Yargıtay 18. Ceza Dairesi ’Biji Serok Apo’ sloganı atan sanık hakkında ‘suçu ve suçluyu övmek’ten verilen mahkumiyet kararını bozdu. Daire ‘terör propagandası’ndan ceza verilmesine hükmetti.

AB’ye uyum sürecinde yapılan yasa değişiklikleri terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı övücü sözler gibi örgüt propagandası sayılan suçları ifada özgürlüğü kapsamına almıştı. Ancak çözüm süreci sonrası PKK’nın terör eylemleri mahkeme kararlarına yansıdı ve bu ifadeleri kullananlar Türk Ceza Kanunu’nun 215. maddesinde düzenlenen “suçu veya suçluyu övme” suçundan mahkumiyet kararları verildi. Ancak Yargıtay 18. Ceza Dairesi, bir davanın temyiz incelemesinde bu suçlara cezaların Terörle Mücadele Kanunu’na göre verilmesine hükmetti.

TCK DEĞİL, TMK OLMALI

Yargıtay 18. Ceza Dairesi İzmir’de polis tarafından gözaltına alınırken “Biji Serok Apo” sloganı atan E.A. isimli sanık hakkında Karşıkaya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “Suçu ve suçluyu övme” hükmünden verdiği mahkumiyeti 11 Mayıs’ta verdiği kararla bozdu. Daire bozma gerekçesinde “Eylem 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddesinde düzenlenen silahlı terör örgütünün propagandasını yapma suçunu oluşturuyor” dedi. Mahkemenin suç vasfında yanılgıya düştüğü belirtilen bozma kararında, suçun tekrar tekrar işlenmiş olması nedeniyle ceza artırımı yapılması gerektiği de vurgulandı.

AB’YE YARGI CEVABI

Suçu ve suçluyu övme maddesi 2 yıla kadar hapis cezasını düzenlerken, TMK ile düzenlenen terör örgütü propagandası suçu 5 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Daire ayrıca E.A.’nın benzer suçtan sabıkalı olmasının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek ceza artırımı da yapılması gerektiğini belirtti. AB ile yapılan vize muafiyeti görüşmeleri, Türkiye’deki terör yasalarının soyut ve geniş yorumlanması, düşünce suçundan mahkumiyetlere neden olması gerekçeleriyle tıkanmıştı. Türkiye bir yandan PKK terörünün diğer yandan IŞİD saldırılarının tırmandığı bir süreçte terör yasalarında değişiklik yapmamakta kararlı olduğunu açıklamıştı. Kamuoyunda da tartışmalara yol açan bu süreçte Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin verdiği karar, yargının yani uygulayıcıların bakışını da ortaya koydu.

BİR YIL ÖNCE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Bir yıl önce, Gaziantep’te Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan lehine “Biji Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganı atınca ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan açılan 2 ayrı davada 1 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanan 10 kişi beraat etmişti. Mahkeme heyeti, atılan sloganların, “şiddet veya tehdit yöntemini teşvik edici olmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı” kararına varmıştı.

karar.com, 19.05.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız