Basından > Bir avuç işçi yeraltında ölümüne direniyor, kimsenin umrunda değil

Bir avuç işçi yeraltında ölümüne direniyor, kimsenin umrunda değil
Zonguldak’ta emeklerinin karşılığını alabilmek için yerin altında eyleme geçip son çare olarak açlık grevi başlatan madencilerin direnişi 10’uncu gününe girdi.
zonguldak maden

Fotoğraflar: DHA

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlık Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı. Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu daha da çaresiz bir hale getirmişti.

18 Mayıs’ta işçiler direnişlerini yerin altına taşımaya karar verdi. 85 işçi madende açlık grevine başlarken, medya oralı olmadı. Hemen her gün işçilerden bazılarının rahatsızlanmasıyla yerin altındaki işçilerin sayısı azalarak 29’a düştü. İşçiler haklarını yerin altında ararken, günlerce aileleri de ocağın girişinde bir haber alma umuduyla bekledi.

zonguldak maden1

Öte yandan Vali Ali Kaban’ın işçilerin direnişe geçtiği maden ocaklarının aylarca kaçak çalıştırıldığını bildiği ancak ocakların izinsiz çalıştırılmasıyla ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) suçladığı ortaya çıktı.

Bakanlar uyuyor

berat albayrak1İşçilere eylemleri boyunca stoktaki kömürlerin satılarak dört aylık maaşlarının ödeneceği söylendi. Ancak bugüne kadar ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ne de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan işçilere yönelik bir çift laf geldi.

Bu sessizliğe eylemin sekizinci gününde işçilerle görüşmek isteyen CHP heyetinin Vali Kaban’ın talimatıyla polis tarafından engellenmesi de eklenince, içeride kalan bir avuç işçi çareyi kendilerini ocağa kapatmakta buldu.

Direnişe devam eden 20’nin üzerinde işçi, madenin çıkışına 20 metre kala barikat amacıyla tavanda kontrollü bir göçük gerçekleştirdi. Ocağa giriş çıkış yapılamazken, madencilerin dış dünyayla tek irtibatı da havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları bir delik.

Ne istiyorlar?

zonguldak isci4

İşçileri yerin altında 10 günlük açlık grevine sürükleyen çaresizlik, sadece dört aylık maaşlarını alamamalarından kaynaklanmıyor. Çalıştıkları maden ocağına ‘FETÖ/PDY’soruşturması kapsamında kayyum atanması da geleceklerinden ve haklarından kaygı duymalarında önemli bir faktör.

DHA’ya konuşan ve yerin altındaki direnişi bir süre sonra rahatsızlandığı için bırakmak zorunda kalan 19 yıllık maden işçisi 38 yaşındaki Hüseyin Cindi asıl amaçlarının tüm alacaklarıyla kıdem tazminatlarını alabilmek olduğunu ancak devletin de kendilerine iş vermesini istediklerini belirtiyor.

Aşağıdaki arkadaşlarının açtığı göçüğün tehlikesine dikkat çeken Cindi, “Ocağın 20 metre girişinde eylem yapan işçiler göçük oluşturmuşlar. Gittikçe toprak çeker. Belki bir dakika sonra belki bir ay sonra tamamen göçer orası. TTK’nın dört beş kişiden oluşan tahliye ekibi vardı. Bu olunca ekiplerini çoğalttılar. Açık bırakılan yer her an kapanabilir” dedi.

Valilik tek merci oldu!

Direnişe 85 işçi başladı, her geçen gün sayı sağlık problemleriyle azaldı. Fotoğraf: DHA

Direnişe 85 işçi başladı, her geçen gün sayı sağlık sorunları nedeniyle azaldı. Fotoğraf: DHA

Cindi, yeraltındakilerin gitgide uzayan direnişle bozulan psikolojilerine dikkat çekip ekledi: “Biz ocak ağzına gidemediğimiz için net bilgi alamıyoruz. Eğer orası kapanırsa orada rahatsızlanan işçiyi acil şekilde dışarı çıkarma şansları yok. Arkadaşlarımız uzun zamandır içeride. Bunu dışarıya tepki olarak yapmış olabilirler. Yer altının psikolojisi çok farklı. Yer altında metan karbon gibi gazlar olduğundan belirli bir müddet sonra insanın şuuru, düşüncesi değişiyor. Onların şu anda psikolojisini bilmek mümkün değil. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz.”

Ancak bu durum yetkililerce çok da anlaşılmış gibi görünmüyor. Enerji Bakanlığı konuyu üstlenme gereği duymazken, devlet kanadından tüm açıklamalar valilikçe yapılıyor. Keza iki gün önce yapılan duyuruda eylem yapan işçiler haricinde diğer işçilere kayyum tarafından maaşların ödenmeye başlanacağı duyurularak işçilerin ocağı terk etmesi sağlanmak istendi. Ancak açıklama durumu değiştirmeyince valilik yeni bir açıklamayla maden ocağındaki işçilerin eylemlerini sonlandırmaları halinde onların da alacaklarının ödeneceğini ‘müjdeledi’. 

Hak iadesi değil, yardım teklifi

Fotoğraflar: DHA

Fotoğraflar: DHA

Valilik, işçilere yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından biner lira yardım yapılacağını da ekledi.

Dün de maden ocağının girişine gelen kayyum heyeti, madencilere Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve satılan kömürden gelen avansla bir miktar ödeme yapılacağını söyleyince tepkiyle karşılandı. Heyetten Polat Sezgün, “Şimdilik 750 lira sosyal yardımlaşma vakfından, 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben. Kömürü teslim ettikten sonra geride kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz” deyince, dışarıdaki işçiler ve aileler heyeti yuhalayarak alandan kovdu.

Ancak bu teklifler direnişi durduracak gibi görünmüyor. Zira işçi temsilcisi Cemal Akın, yapılan açıklamaların taleplerini karşılamadığını belirterek, “Bize gelen bilgide arkadaşlar eylemi sürdürmekte kararlı. Valilik ne kadar ücret yatıracak bilemiyoruz. Hesaplara yatacakmış. Arkadaşlar tüm taleplerini istiyor. Biz burada mağdur edildik. İşçiyi bu duruma düşürenler utansın. Mağduriyetimiz o yatan ücretlerle giderilemiyor” dedi.

Yeraltı direnişi 8’inci gününde: İşçilerle görüşmek isteyen CHP’lilere validen izin yok!

Vali haberdarmış: ‘Yeraltı direnişi’ndeki işçilerin çalıştığı maden ocakları kaçak çıktı

Yeraltı direnişi 6’ncı gününde: 70 madenci açlık grevinde, aileleri ocak çıkışında

Yerin altındaki açlık grevinde beşinci gün: Beş işçi daha rahatsızlandı, 70’i direniyor

Yerin altında direnişin beşinci gününde madencilere destek yürüyüşü

75 maden işçisi dört gündür yerin altında direnişte, kimsenin haberi yok!

Çalıştıkları madene kayyum atanan işçiler aylardır maaş alamadıkları için eylemde

 diken.com.tr, 28.05.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız