Basından > İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi

Zaman Gazetesi'ne kayyum
İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran feza gazetecilik Şirketi'ne kayyum atanmasına karar verdi. Hakimlik kararını, "şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesine dayandırdı.

 

Zaman Gazetesi'ne İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafıdan kayyum atandı. Kararın duyulmasının ardından Zaman Gazetesi'nin önünde insanların toplandığı görüldü.

İSİMLER BELLİ OLDU

Bu arada Zaman Gazetesinin de içinde bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyum olarak atandığı öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU: KAYYUM KARARI, MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK HUKUKİ BİR İHLALDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyum atanması ile Boydak Holding'e yönelik operasyonu değerlendirdi.  
Kılıçdaroğlu, " Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir" dedi.  

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:  "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyum atanmıştır. Bu kayyum kararı, son yıllarda ülkemizde sıkça görülen medya özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına dönük uygulamaların yeni bir örneğidir. Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir.  

Öte yandan, daha önceki deneyimler göstermiştir ki kayyum kararları, kayyum atanan medya organlarının yönetimini öngörmemektedir. Kayyum heyetleri, kayyum atanan kuruluşları yönetmek yerine tasfiyeleri doğrultusunda adımlar atmaktadır. 

Bu kararlar, Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin, kendisine muhalif tüm sesleri birer suç örgütü olarak gören diktacı ve otoriter yaklaşımlarının kanıtıdır. Ancak yönetim erkinin talepleri doğrultusunda hangi adımlar atılmış olursa olsun, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların değerli kamuoyunca bilinmesi engellenemeyecektir. Öte yandan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine yönelik operasyonu da iş dünyamıza yönelik yeni bir sindirme girişimi olarak görüyorum. Türkiye'nin önemli sanayicilerinden Boydak Ailesi'nin yaşadığı mağduriyetin en kısa sürede son bulmasını diliyorum."

Biber gazlı müdahaleye karşı kapının önünde şemsiye yığıldı

TGC'DEN AÇIKLAMA

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, "Kayyum atama sistemi medyayı susturmanın yeni aracı oldu" denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: "İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasına karar verdi.

Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. Basın sektöründe işsiz gazetecilerin sayısı da her gün biraz daha artıyor. Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor.

Hatırlanacağı üzere İpek Medya Grubu’na atanan kayyumlar kısa sürede basın şirketlerinin tümünün kapısına kilit vurdu. Aynı akıbetin Zaman Gazetesi için de söz konusu olmayacağını umuyoruz. İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."

ABD'DEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Bu durumu Türk hükümetinin kendisini eleştiren medya kuruluşlarına ve diğerlerine karşı uyguladığı tedirgin edici yasal eylemler serisinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi. 

KAYYUM NEDİR?

Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimselere kayyum denir. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

Usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticiye kayyum denir. Kayyum'un görevi şirket ya da kuruluşu yönetmek, suç unsuru mahkeme kararı ile sabit olana kadar ya da suçlamalardan söz konusu şirket ya da kuruluş aklanana kadar kurum ya da şirketi idare etmektir. Bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamak, yeni yönetim belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmaktır.

Hürriyet, 04.03.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız