Basından > Bakan Bozdağ: AYM, Dündar ve Gül kararında anayasa ihlali yaptı

Bakan Bozdağ: AYM, Dündar ve Gül kararında anayasa ihlali yaptı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili AYM kararının anayasa ve yasayı ihlal olduğu söyledi.

RADİKAL-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği tahliye kararı ile ilgili olarak "Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum" ifadelerini kullanmıştı. Bu tepkinin ardından bir açıklamada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. AYM'nin kararına tepki göster Bozdağ AYM’yi “yasaları ihlal etmekle” suçladı.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili AYM kararının anayasa ve yasayı ihlal olduğu açıktır” dedi. 

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir gazetecinin "CHP, Cumhurbaşkanı'nın AYM'nin verdiği kararla ilgili sözlerini geri alması halinde masaya döneceğini ifade etti. Ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu'nun AYM'yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, Sayın Cumhurbaşkanı da AYM'nin verdiği kararları eleştirmesi o kadar doğrudur, o kadar demokratik haktır. Bundan Sayın Kılıçdaroğlu niye alınganlık gösteriyor, onu anlamak mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanı, anayasa ve yasa ihlali olduğu açık olan bir karar hakkında anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerine göre hareket etmesi gereken mahkemenin anayasa ihlali yaptığına inandığını ve o nedenle böyle bir açıklama yaptığını zaten ifade etti. Yani, bunu herkes gibi Sayın Cumhurbaşkanı'nın söylemesi kadar doğal bir şey olamaz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir tepki göstermesini doğru bulmuyorum." "Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'uymuyorum' demesini nasıl okumak lazım?" sorusuna Bekir Bozdağ, "Bu karar Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulanacak bir karar mı? Bu karar bireysel bir karar. Sadece başvuranları ilgilendiren bir karardır. Kamuoyunda başkalarının uymakla zorunlu olduğu bir karar değildir" dedi.

TWİTTER'DAN DA AÇIKLAMA YAPTI 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesin verdiği kararı eleştirmesiyle ilgili yapılan tartışmalara ilişkin Twitter hesabından  dan ise yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: "Anayasaya göre; Bireysel başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz. İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal...başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. Bu anayasa ve yasa hükümlerine göre bireysel başvurularda: İdari ve yargısal başvuru yolları tüketilmemiş konuda Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruları kabul edemez, inceleyemez ve karara bağlayamaz. Yargılama sürerken yapılan bireysel başvuruları Anayasa Mahkemesi, ön incelemede kabul edilmezlik kararı verip usulden reddetmesi gerekir. Kabul kararıyla bireysel başvuruyu esastan ele alsa bile Anayasa Mahkemesi, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapamaz.

MUHTEMEL BİR BAŞVURU HAKKINDA İHSASI REYDE BULUNMUŞTUR

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru incelemesinde ilk derece mahkemesinin yerine geçerek karar veremez. Aksi, yetki ve görev gaspı olur. Yargılama sürerken Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruyu incelemesi/ihlal kararı vermesi, ilk derece/temyiz mahkemelerine güveni azaltır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. Anayasa Mahkemesi önceden verdiği bazı kararları gibi son hak ihlali kararı da anayasanın/yasanın bu hükümlerini açık ihlaldir. Çünkü: Kanun yolu tüketilmeden, hatta iddianame okunmadan ve yargılama başlamadan bireysel başvuruyu incelemiş ve ihlal kararı vermiştir. Başvuruyu karara bağlarken ilk derece mahkemesi gibi hareket etmiş ve ilk derece mahkemesinin gözetmesi gereken hususları gözetmiştir. Kanun yolları tüketildikten sonra önüne gelmesi muhtemel bir başvuru hakkında ihsası reyde bulunmuştur.

 YARGILAMAYA BAŞLAMAMIŞ MAHKEMEYE VE YARGI GÖREVİ YAPANLARA BASKIDIR MÜDAHALEDİR

İptal kararını, gerekçesi yazılmadan açıklamıştır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son hak ihlali kararı, daha yargılamaya başlamamış mahkemeye ve yargı görevi yapanlara baskıdır/müdahaledir.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN HAK İHLALİ KARARI VERMESİ ANAYASA İHLALİDİR

İlk derece mahkemesinde daha iddianamenin okunmadan, savunma dinlenmeden, deliller değerlendirilmeden ve ...sanıkların mahkumiyetine beraatine karar verilmeden Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesi Anayasa ihlalidir. Yargılama sürerken Anayasa Mahkemesi'nin, işin esasına girerek hak ihlali kararı vermesi, ayrıca açık bir yetki ve görev gaspıdır. Yargıya güven/yargının prestiji, eleştiri veya alkışlara göre değil; ancak usulde/esasta doğru kararlarla tesis edilebilir.

Radikal, 01.03.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız