Basından > Kuş ve balıkların en hızlı yok olduğu ülke Türkiye

Kuş ve balıkların en hızlı yok olduğu ülke Türkiye

Cumhuriyet'in ilk döneminde o günkü adıyla bataklıklar, sıtmanın sebebi olarak görüldü ve kurutulmasıyla övünüldü. İlerleyen bilim, bataklıkları, ‘sulak' olarak isimlendirdi.

Bu alanların, hayatın sağlıklı şekilde devamı için kritik öneme sahip olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen Türkiye'de sulak alanlar kaybı enerji, tarım, sanayi, barınma gibi amaçlarla halen sürüyor.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) ekolojik denge dikkate alınmadan uygulanan sulama ve baraj projeleri, sulak alanların kurumasının birinci nedeni kabul ediliyor. Hal böyleyken DSİ, planlama aşamasındaki sulama ve baraj projelerinde hiçbir revizyon yapmadığı gibi, daha çok baraj yapımını içeren vizyon ileri sürüyor. Bu projelerin önündeki tek yasal engel olan Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği ise defalarca değiştirilerek zayıflatıldı. Son değişiklik, sulak alanları tehlike altına soktuğu gerekçesiyle Danıştay tarafından iptal edildi.

Türkiye, doğayı korumada son sıralarda

Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) hazırladığı araştırmaya göre Türkiye, tatlı su balıklarının en hızlı yok olduğu ülke. Su kuşlarının durumu da aynı. Türkiye'de üreyen nesli küresel ölçekte tehlike altındaki beş su kuşunun dördü hızla azalıyor. Nesli tükenen dikkuyruk adlı ördeğin Anadolu'daki üreme nüfusunun son on yılda yüzde 40-69, yaz ördeğinin ise yüzde 90'dan çok azaldığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Yale Üniversitesi, nesli tükenen canlılar için önlem almaması nedeniyle Türkiye'nin, doğa koruma açısından 180 ülke arasında 177. sırada olduğunu açıklamıştı.

Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, 1990'ların ikinci yarısında sulak alanların korunması konusunda önemli adımlar atıldığına dikkat çekiyor. Kılıç, bunlar arasında Yönetmelikle pek çok alanın koruma sınırları çizilmesini, bölge halkıyle ortak çalışmalar yapılmasını ve yeni koruma alanları ilan edilmesini gösteriyor. Ancak Kılıç, beş yıldır alınan önlemlerin tehditlerin çok gerisinde kaldığı belirtiyor. Bunun sahaya yansıdığını dile getiren Kılıç, şunları söylüyor: “Sulak alanlara bağımlı hangi canlıya bakarsanız bakın, sayısı hızla azalıyor. Pek çok türün nesli tükenme noktasına geldi. Bunlar arasında turna gibi kuşlardan, sadece Anadolu'ya özgü balıklara ve dikkuyruk gibi nesli tehlikedeki ördek türlerine kadar pek çok canlı yer alıyor. Bu canlılar sadece kendilerinin değil, topyekûn Anadolu'daki yaşam kalitesinin bir göstergesi.”

Zaman, 14.02.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız