Basından > İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, Dink cinayeti ile ilgili raporları sakladı mı buldu mu?

'Yol verilen' Hrant Dink cinayetinde baskın arama
Emniyet İstihbarat Dairesi ekipleri Ağustos ayında Trabzon İstihbarat biriminde 'baskın arama' yaptı. O tarihten sonraki kronolojik akış hem Hrant Dink cinayeti ve hem de bu cinayet üzerinden kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmalara dair dikkat çekici unsurları barındırıyor.

Hrant Dink cinayetinde önemli bilgiler elde edilen ‘kamu görevlileri ile ilgili’ soruşturmada Emniyet İstihbarat Dairesi, Şubat 2015 itibariyle özel bir ekip oluşturdu. Hrant Dink cinayetini yeniden incelemeye başlayan bu ekip, sonraki altı ay içinde önemli verilere ulaştı.

Trabzon’a bilgi verilmeden aramaya gidildi

Yeni bilgilere ulaşmak için ise kritik bir karar aldı. Bu karar Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü arşivinde arama yapmaktı. Ancak arşivdeki evrâkın imha edilmesi ihtimaline karşı bu aramadan Trabzon’un önceden haberi olmaması gerektiğine karar verildi.

Bu çerçevede daire başkanlığı ekipleri, Ağustos ayında Trabzon İstihbarat Birimi'ne bir nevi 'baskın' yaptı.

Islak imzalı istihbarat raporları bulundu

Bu aramada ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihlerinde haber elemanı Erhan Tuncel ile yapılan ve bugüne kadar ortaya çıkmayan görüşmelerin ıslak imzalı raporları bulundu.

Reşat Altay imzalı, Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi arşivindeki aramada bulunan belge.
 

 

20 Ağustos’ta yeni belgelerle ilgili savcı Kökçü’ye bilgi verildi

Trabzon İstihbaratı'ndan çıkan yeni bilgi ve belgeler 20 Ağustos 2015’te soruşturma savcısı Gökalp Kökçü’ye İstanbul’da iletildi.  İstihbarat Dairesi’nden bir ekip   ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihli raporların da içinde bulunduğu belgelere dair ön bilgileri savcı Kökçü’yle paylaştılar.

26 Ağustos’ta Dinç ifade verdi

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, 26 Ağustos’ta adliyeye gelerek bizzat ifade verdi. Bu ifadede Trabzon’da bulunan evrakların nasıl gönderileceğine ilişkin talimat da savcı tarafından Dinç’e verildi. 2 Eylül günü, savcı Kökçü’nün tarif ettiği şekilde Trabzon’da bulunan evrak, 61 sayfalık rapor halinde gönderildi.

Savcı iddianamede 'ifadeye gelmesi ile birlikte getirdi…'

Savcı Kökçü hazırladığı Hrant Dink cinayeti iddianamesinde ‘12 Ekim 2006’ ve ‘12 Kasım 2006’ tarihlerinde haber elemanı Erhan Tuncel ile yapılan ve bugüne kadar ortaya çıkmayan görüşme raporlarının, "Engin Dinç'in ifadeye geldiği sırada kendisine verildiğini, bunların bugüne kadar soruşturma makamlarından gizlendiğini" belirtmişti.

İddianamedeki bu bilgi doğru. Bu raporlar ne savcılıkta, ne Trabzon istihbaratının ne de Ankara’daki İstihbarat Daire Başkanlığı’nın bilgisayarlarında bulunuyordu. Zira her iki şehirdeki polis istihbarat merkezlerinde bu konuya dair dijital kayıtlar da silinmişti.

İfadeye gelmeden 17 gün önce bulundu

Bu raporlar Engin Dinç’in Trabzon İstihbaratı'nın başından ayrılmasından sonra da '12 Ekim 2006’ ile ‘12 Kasım 2006’ dönemlerinde de Trabzon’daki ekiplerin Erhan Tuncel ile yeni görüşmeler yaptıklarını, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın da bu görüşmelerden haberdar olduğunu gösteriyordu. Raporların altında Reşat Altay’ın imzası vardı. Dink cinayeti işlendiği sırada Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay, 22 Aralık 2014 yılında savcılığı verdiği ifadede 'Dink’e suikast düzenleneceğinden haberi olmadığını' söylemişti.

İddianamede belgelere dair çelişkili tarihler

Savcılık iddianamesinin 17. sayfasında belgelere ulaşılan Trabzon’daki aramanın 9 Eylül 2015’te yapıldığı yazılıyor. 
Aynı iddianamede belgelerin Engin Dinç tarafından savcılığa 26 Ağustos 2015 tarihindeki 'ifade sırasında' verildiği belirtiliyor. (15. sayfa) 09 Eylül 2015’te  yapıldığı belirtilen bir aramadan çıkan belgelerin 26 Ağustos 2015 günü verilmesi mümkün olmadığına göre burada bir yazım hatası olmalı.

Al Jazeera’nin ulaştığı bilgiler  Trabzon’daki aramanın 09-14 Ağustos 2015 arasındaki beş gün içinde yapıldığını gösteriyor. Aramada bulunan belgeleri de içeren klasörlerin 02 Eylül 2015 günü 61 sayfalık rapor halinde savcılığa gönderildiğini gösteren belgenin kapak yazısının bir kopyasını aşağıda yayınlıyoruz.

 

Trabzon'daki aramada bulunan belgelerin 2 Eylül 2015’te Engin Dinç imzasıyla başsavcılığa gönderildiğini gösteren belge.
 

 

Engin Dinç raporları saklayan mı bulan mı?

Engin Dinç’in savcılığa verdiği belgelerin hazırlandığı dönem, arşivlerde bulunduğu şehir ve aramanın yapıldığı tarihler Dinç’in belgeleri saklayan değil, ortaya çıkartan kişi olduğunu gösteriyor. Zira Dinç, Trabzon’daki görevinden Temmuz 2006’da ayrılmıştı. Bulunan belgelerin düzenlenme tarihi ise Ekim ve Kasım 2006. O tarihte Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı, Ankara’daki İstihbarat Daire Başkanı da Ramazan Akyürek’ti.

Al Jazeera Türk’ün haberlerine de yansımış olan ‘Engin Dinç şüpheli olunca sekiz yıl saklanan rapor ortaya çıktı’ şeklindeki haberlerin de bu yeni veriler ışığında hatalı olduğu anlaşılıyor.

aljazeera.com.tr, 14.01.2016

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız