Basından > Çarşı'ya beraat

Çarşı'ya beraat
Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerinin yargılandığı Gezi Parkı davasında 35 sanık 'darbeye teşebbüs', 'terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet' suçlamalarından beraat etti.

Çarşı davası bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Duruşma savcısının bir önceki duruşmada ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs ve örgüt kurmak’ suçlarından beraat istediği sanıklara, son sözleri soruldu. Suçlamaları reddeden sanıklar, beraat talebinde bulundu. Son beyanlarını alan mahkeme, karar için ara verdi.

Darbe suçlamasından beraat

Mahkeme, Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'nın lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç’in de aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ suçlamasından beraat kararı verdi. Mahkeme bu kararını ‘tüm sanıkların üzerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmaması’ gerekçesine dayandırdı.

Terör örgütü kurmak suçundan beraat

Mahkeme Çarşı Grubu lideri 32 sanık hakkındaki ‘terör örgütü kurmak’ suçlamasından da beraat kararı verdi. Mahkeme sanıklar hakkındaki ‘Terör örgüt kurmak’ suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat kararını verdi.

Suç örgütü kurmak suçundan beraat

Mahkeme ayrıca Çarşı  Grubu lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç ve Güray Sözmen hakkındaki ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlamasını da Kabul etmedi. Mahkeme, bu suçlama ile ilgili dört sanığa da beraat kararı verdi. Mahkeme kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirtti. Mahkeme diğer sanıklar hakkındaki ‘bu suç örgütüne üye olmak’ suçlamasını da delil bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Sanıklara bu suçlamadan da beraat kararı verdi.

‘Toplantı ve gösteri yürüyüş’ kanuna muhalefet suçundan beraat

Mahkeme, tüm sanıkların ‘toplantı ve gösteri yürüyüş’ kanuna muhalefet suçundan da beraat kararı verdi. Mahkeme dosyada delil olarak dayandırılan dinleme tapelerinin bu suçlama açısından delil niteliğinden bulunmadığına dikkat çekti. Sanıkların cep telefonu sinyal bilgilerine dayalı tespitlerin de, sanıkların suç teşkil ettiği iddia edilen eylemleri ortaya koyamadığı kararda belirtildi. Mahkeme, “Sanıkların işledikleri iddia edilen eylemleri ile ilgili hemen akabinde düzenlenen bir tutanağında bulunmaması karşısında, şüpheden sanık yararlanır genel ilkesi gereğince sanıkların ayrı ayrı beraatini  karar verildi” dedi.

Sanıklar hakkındaki ‘kamu görevlisine direnerek görevini yapmasını engellemek’ suçundan da beraat kararı verildi.

Ruhsatsız silaha ceza

Çarşı Grubu liderlerinden Numan Bülent Ergenç ruhsatsız tabanca taşımak suçunun sabit olduğu belirtildi. Mahkeme bu suçlama nedeniyle 1 yıl hapis cezası verdi. Ancak bu hapis cezası ertelendi.

Ses ve gaz bombasına ceza

Yine Çarşı Grubu liderlerinden Erol Özdil’e 19 adet ses bombası ve 14 adet meşale, İbrahim Halil Turan’a da gaz fişeği, kapsülü ve gaz bombası nedeniyle de ceza verildi. 3’er yıl hapis cezası verilen sanıklara iyi hal indirimi yapıldı. İki sanığa da 2’şer yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme bu iki sanığın cezasını ertelemedi.

Sanıklardan Kaan Kabaş’a bulunan ‘muşta’ aleti ile ilgili ceza verildi. 5 ay hapis cezası verildi. Ardından bu ceza once paraya çevrildi daha sonra ise ertelendi.

İlk savcı müebbet istemişti

Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, Gezi Parkı'ndaki eylemlere destek vermişti.

Davanın ilk savcısı olan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral, 35 kişi hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açmış, yine bu 35 kişiden 32'si için ise hem "Terör örgütü kurmak ve yönetmek" hem de "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamaları ile "Görevi yaptırmamak için direnme", "Gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" gibi suçlamalardan da 2 yıl ile 50 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmalarını istemişti. 

Daha sonra mahkemenin başkanı ve üyeleri ile davanın savcıları değişmişti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcılık, son duruşmada, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Üye olmak", "Terör örgütü kurmak ve yönetmek" ile "Polise direnmek" suçlarından yeterli, kesin ve somut deliller bulunmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların beraat etmeleri yönünde görüş bildirmişti.

Savcı, sanıkların işlediği suçun  "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" olduğunu savunup sanıkların en çok 3'er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istemişti.

aljazeera.com.tr, 29.12.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız