Basından > Hrant Dink iddianamesi 1: 'Gülen Örgütü' cinayetin gerçekleşmesini bekledi

 Hrant Dink iddianamesi 1: 'Gülen Örgütü' cinayetin gerçekleşmesini bekledi
Hrant Dink cinayetine ilişkin iddianameye Al Jazeera ulaştı. İddianamede, "Gülen Örgütü'nün" cinayetten önce bütün detayları bildiği ancak işlenmesini beklediği ifade edildi. Ali Fuat Yılmazer’in kurduğu "yasadışı" C-5 büroda; Hrant Dink, Malatya Zirve Yayınevi ve Muhsin Yazıcıoğlu cinayetlerine ilişkin çalışmalar tespit edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame terör mahkemesine gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede 26 şüpheli yer alıyor. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de şüpheliler arasında olduğu iddianame 160 sayfa... İddianamede Dink ailesi şikayetçi sıfatı ile yer alıyor.

İstihbarat Daire Başkanlığı’na eleştiri
İddianamede cinayetin faili Ogün Samast’ı takip eden istihbaratçılarla ilgili soruşturmanın ayrıldığı ve devam ettiği belirtildi. Savcılık ayırma kararında İstihbarat Daire Başkanlığı’na da eleştiride bulundu.
Cinayet anında Samast’ın çevresinde bulunun şüpheli şahıslarla ilgili yapılan çalışmalar çerçevesinde bölgenin HTS (telefon kayıtları) kayıtlarının temin edildiğini belirten savcılık, "HTS kayıtları ilgili mahkemelerden alınan kararlarla TİB'den temin edilmesine rağmen İstihbarat Daire Başkanlığı'nın tüm olanaklarına karşın şüpheli şahısların belirlenememesinden dolayı soruşturma ayrılarak devam etmektedir" ifadelerini kullandı.


"Yasadışı büro kuruldu"
İddianamede eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amirliği içinde 2006 yılı Haziran ayında C-5 adlı büronun kurulduğu belirtildi. Onay alınmadan kurulan bu büronun, mevzuat dışı çalıştığını belirten savcılık, "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nce başlatılması planlanan Ergenekon soruşturmalarının hazırlıklarının yapıldığı, gizli bir yapılanma olan C-5 bürosunun varlığı açığa çıkarılmıştır" tespitinde bulundu.


Dink, Yazıcıoğlu, Ergenekon ve Malatya’ya ilişkin çalışmalar
Bu büronun 01 Haziran 2006-23 Mayıs 2012 tarihleri arasında mevzuat dışı çalıştığı belirtilen iddianamede, “C-5 bürosuna Hrant Dink cinayeti ile ilgili 62 adet, Ergenekon örgütü soruşturma ve davasıyla ilgili 131 adet, Malatya Zirve Yayıncılık cinayeti ile ilgili 79 adet, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü ile ilgili 69 adet, aşırı sağ faaliyetler, etnik gerginlikler, milli hassasiyetleri istismar faaliyetleri ve benzerleriyle ilgili 21.886 adet; toplamda 22.219 adet evrağın düşümü yapılarak üzerinde çalışıldığı tespit edildi" denildi.


"Gülen örgütü cinayeti biliyordu"

İddianamede, şüphelilerden Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşkun Çakar'ın emniyet teşkilatı içinde Fethullah Gülen Cemaati olarak adlandırılan bir grubun yapılanmasını amaç edinen "Silahlı Terör Örgütü'nün" yöneticilerinden olduğu belirtildi. İddianamede, "Bu anlamda amaç suçun gerçekleştirilmesi için Hrant Dink cinayetinin araç suç niteliğinde olduğu, bu örgüt tarafından Hrant Dink'in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapan suç örgütü yönetici ve üyeleri ile cinayeti işleyecek tetikçi 'Ogün' ismine kadar her şey önceden bilinmesine rağmen, amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç niteliğinde olan Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesinin beklendiği tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

aljazeera.com.tr, 09.12.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız