Basından > Bugün'de kayyım kıyımı: 72 gazeteciyi işten attılar

72 gazeteciyi işten attılar
Bugün'de kayyım kıyımı

İpek Holding'in bütün şirketlerine hukuksuz bir şekilde kayyum atanmasının ardından polis tarafından kapıları kırılarak el konulan İpek Medya Grubu'nda kayyum kıyımı yaşandı. İpek Medya bünyesinde başta Bugün Gazetesi ve Millet Gazetesi çalışanları olmak üzere 58 kişi işten atıldı. Akşam saatlerinde de Bugün Gazetesi'nin Ankara bürosunda çalışan çaycıdan şoföre kadar bütün personelin işine son verildi.

İpek Medya bünyesinde başta Bugün Gazetesi ve Millet Gazetesiçalışanları olmak üzere 58 kişi işten atıldı. kayyumun bu kararını Organize Şube Amiri, bina kapısında bekleyerek gelen çalışanları içeri almadı ve işten çıkartıldıkları tebliğ etti. İnsan Kaynakları'nda kâğıt imzalayan çalışanlar daha sonra güvenlik eşliğinde binaya girerek özel eşyalarını topladı. İnsan kaynaklarının yerine TMSF'den ekip atandığı öğrenildi. Eşyalarını toplayan gazete çalışanları, market arabasına koydukları kutularla binadan çıkış yaptı.

İpek Medya Grubu'na 28 Ekim günü sabah saatlerinde kapıları kırarak kayyumların girmesinin ardından önce Bugün ve Kanaltürk TV'nin yayınları kesildi. Hazırladıkları karar numarası dahi olmayan kağıtlarlaBugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros ve Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'un da olduğu birçok yönetici görevinden alındı. Öte yandan, Bugün ve Millet Gazeteleri'nde çalışan gazeteciler hakaretler eşliğinde işlerine son verildi. Uygulamanın hukuksuz olduğunun anlaşılması üzerine kayyumlar, çalışanları 4 günlük zorunlu izine çıkardı.

ORGANİZE ŞUBE AMİRİ İŞTEN ATILMALARI DA ORGANİZE ETTİ

İznin dolmasının ardından İpek Medya binasına gelen çalışanlar Organize Şube Amiri ile karşılaştı. Daha önce kayyum ataması tebliğini gazeteye getiren Şube amiri, çalışanları bina içerisine sokmadı. Çalışanlara, “Listelerde adınız varsa içeri girmezsiniz. İnsan kaynaklarına imza atarak iş akdiniz sonlandırılacak.” diyen Amir, üzerinde herhangi bir tarih ve karar numarası olmayan belge verdi ve imzalanmasını istedi. Kurum avukatları da Yönetim Kurulu kararını istemesi üzerine, herhangi bir belge gösterilmedi.

GÜVENLİK EŞLİĞİNDE EŞYALARINI TOPLADILAR

Binanın eksi birinci katında bulunan insan kaynakları birimi, güvenliğin yanındaki odaya alındı. Binaya girmeden burada çalışanlara işten çıkarıldığı belirtilen ve evraklar imzalatıldı. Daha sonra yanlarına verilen güvenlik görevlileriyle birlikte gazete içerisinde giderek özel eşyalarını topladı. Gazeteciler, eşyalarını toplamaları sırasında duygulandıkları görüldü. Bugün Gazetesi haber müdürü Erkan Acar, yazı İşleri Müdürü Güngör Ergün ve Muhabirler Cihan Acar, Bilal Şahin arkadaşlarıyla vedalaşmaları ve özel eşyalarını toplamaları dahi gözetim altına alındı.

Bugün Gazetesi Türk medyasına örnek olacak

İpek Medya'ya geldiğinde iş sözleşmesi feshedilen Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar, hukuki işlemlerin başlayacağını söyledi. Bugün Gazetesi'nin birçok alandan insanın bir araya geldiği bir ortam olduğunu söyleyen Acar, “İnsan kaynakları evrakları imzalattı. Gerekli olan davaları açacağımızı şerh düşüp imzaladık. Meslekte 20. yılım, 2,5 yıldır burada haber müdürü olarak görev yaptım. Burası laboratuar bir gazeteydi. Farklı görüşlerden insanlar vardı. İyi bir örnekti. Birçok farklı insan burada çalıştı, hayatımda unutamayacağım bir dönemdi. Ona üzüldüm. Belki de Türk medyasına örnek olacaktı buradaki farklılık. Ama o yıkılıp gitti. Hayırlısı olsun. Yapacak bir şey yok. “ ifadelerini kullandı.

Eşyalarımı sadece iki ayakkabı kutusuna sığdırabildim

Bugün Gazetesi Muhabiri Cihan Acar, iki yıldır çalıştığı kurumdan polis eşliğinde çıkartıldığını söyledi. Özel eşyalarını toplamak için saatlerce bekletildiğini belirten Acar, “İşten ayrılmamış için işlemleri de Organize Şube ekipleri organize etti. Bizim başımız dimdik. Hiçbir şekilde korkumuz yok. Buradan çıkarken de başımız dik bir şekilde çıktık. Ben eşyalarımı sadece iki ayakkabı kutusuna sığdırabildim. Bir gazeteci olarak çok mutlu ve onurluyum. Buradan çıkarken arkadaşlarım tarafından çok onurlu bir şekilde gönderildim. Yapacaklarımız bundan sonra daha önemli bizim için. Biz gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Elimizden geldiği kadar yazmaya ve insanları bilgilendirmeye devam edeceğiz.” dedi.

İzin süresinin Pazar gününe endeksli olduğunu biliyorduk

Bina çıkışında ellerinde ‘Herkes sussa Bugün susmaz' pankartı ve özel eşyalarıyla 4 yıldır çalıştığı kurumdan çıkan Bugün Gazetesi Muhabiri Bilal Şahin, Kayyum kararıyla izne gönderildiklerini ancak geri geldiklerinde işten çıkartıldıklarını söyledi. Şahin, “Bugün sabah zoraki iznimiz doldu görevimizin başına geldik. Ama girişte polisler yine bizi engelledi. Koruma odasında iş haddimizin feshedildiğini söylediler. Biz de yönetim kurulu karını istedik ancak vermediler. Buna dair tutanak tuttuk. Polisler eşliğinde odalarımızdan eşyalarımızı topladık. Hukuki süreci başlatıyoruz. İnşallah Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu hepimiz görürüz. Birileri de görür inşallah. İzin süresinin Pazar akşamına endeksli olduğunu biliyorduk. Biz bunu bekliyorduk zaten. İlk gün müdürlerimize iş hadlerinin feshine dair belge verdiler. Ardından izne çıkardık dediler. Çünkü yaptıkları hukuksuzluktu. Bunu fark ettiler. O arkadaşlarımız gelmedi bugün, çünkü ellerinde iş hadlerinin feshedildiğine dair imzalı belge var.” dedi.

Ankara bürosunda kayyum kıyımı

Polis zoruyla kayyum atanan Bugün Gazetesi'nin Ankara bürosunda çalışan çaycıdan şoföre kadar bütün personelin işine son verildi. Ankara Haber Müdürü İrfan Galip Dumlu, Meclis Muhabiri Çetiner Çetin, Hasan Önal ile Ezelhan Üstünkaya, yargı muhabirleri Metin Arslan ve Gökhan Özdağ, Başbakanlık Muhabiri Hasan Bozkurt, muhabirler Ömer Önder, Ömer Ozan, Fatma Eren ve Murat Karatekin'in işine son verildi. İşine son verilenler arasında temsilcilikte kafe görevlisi olarak görev yapan Hatice Demirel'in de işine son verilmesi dikkat çekti. Temsilcilik bünyesindeki şoförlerinin de işine son verildi. Muhabir Gökhan Özdağ, işten çıkarmalara sert tepki göstererek, “Tertemiz bir kurumun haramiler tarafından talan edilmesini yaşıyoruz”dedi.

Zaman, 03.11.2015

Kayyum İpek Medya'da 58 gazeteciyi işten attı
Polis tarafından kapıları kırılarak el konulan İpek Medya'ya atanan kayyum, Bugün ve Millet gazetelerinde çalışan 58 kişiyi işten attı.

Geçtiğimiz hafta göreve getirilen kayyumlar, önce bir imzayla Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros ve Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'un da olduğu birçok yöneticiyi görevden almıştı. Uygulamanın hukuksuz olduğunun anlaşılması üzerine kayyumlar, daha sonra bu isimleri izne çıkarmıştı.

Resmi tatilin bitmesinin ardından bugün kurumlarına gelen gazeteciler, görevlerine son verildiği belirtilerek binaya alınmadı. Bina dışında bekletilen gazetecilere iş akitlerinin feshedildiğine dair üzerinde tarih olmayan belgelerle bilgi verildi.

İNSAN KAYNAKLARINI, GÜVENLİK DIŞINA ÇIKARDILAR

Normalde, eksi birinci katta olan gazetenin insan kaynakları birimi, güvenliğin yanındaki odaya alındı. Binaya girmeden burada çalışanlara işten çıkarıldığı belirtilen ve evraklar imzalatılıyor. Gazetecilere, özel eşyalarının alınması için izin bile verilmiyor.

Cumhuriyet, 03.11.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız