Basından > YÖK üniversitelerden görüş istedi: Sizi nasıl kapatalım?

YÖK üniversitelerden görüş istedi: Sizi nasıl kapatalım?

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) internet sitesinde tartışmaya açtığı, üniversitelerin yönetmelik değişiklik taslağı ile özel üniversiteler büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak.

12 Eylül dönemi ürünü YÖK'ün hazırladığı yönetmelik değişikliğiyleüniversitelerin kolay bir şekilde kapatılmasının önü açılıyor. Daha önce 'Atatürk ilkeleri ve inkılapları ile laiklikle bağdaşmayan bir tutumun tespit edilmesi' kapatma gerekçesi olurken yeni taslakta 'ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline gelme' gibi muğlak bir madde kapatma için yeterli sayılacak.  

Taslakla, özerkliği sona erecek üniversiteler, akademik, idari, mali ve ekonomik olarak YÖK'ün denetimine tabi olacak.

Skandal yönetmelik taslağına Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere sert tepki gösterdi. Taslağın üniversitelerin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi duracağını belirten Yeşildere, “Taslak böyle geçerse, kolay bir şekilde üniversiteler el konulabilir, hatta kapatılabilir. Bu kargaşa döneminde gözden kaçırılmaya çalışılıyor.” dedi.

YÖK, özel üniversitelerin işleyişini ve denetlenmesini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapmak amacıyla yeni bir taslak hazırladı. 3 Kasım 2015 tarihine kadar tartışmaya açılan ve görüş istenen taslaktaki düzenlemeler mali, yönetim ve akademik anlamda özerk olan üniversiteleri adeta devlete bağlayacak. YÖK tarafından yapılmak istenen değişiklikler daha önce kanun hükmünde kararname ile Yüksek Öğretim Kanunu'nda değiştirilmek istenmişti. Ancak CHP'li vekiller Anayasa'nın 2, 6, 7, 130 ve 131. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle değişiklikleri Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürmüştü. AYM'nin 10 Eylül 2015 tarihli kararında hukuksuz düzenlemeleri iptal etmemesi üzerine YÖK yeni bir taslak hazırladı. Yönetmeliğin geçmesi halinde YÖK'e darbe dönemlerinde dahi verilmeyen yetkiler verilecek. Böylece, vakıf üniversiteleri hakkında uyarma, düzeltme, akademik birim ve program açma talebini askıya alma, öğrenci alımının durdurulması gibi cezaların yanı sıra üniversiteleri kolay bir şekilde kapatabilecek. Mevcut yönetmelikte düzenlenmeyen birçok hüküm de  ayrıntılı bir şekilde taslakta yer aldı. ‘Üniversite kapatma' amaçlı olduğu anlaşılan yönetmelikle özel üniversitelerinin kapatılması halinde hangi adımların atılacağı da detaylı bir şekilde  kaleme alındı. Taslağa göre üniversitelerinin geçici olarak kapatılmasıyla rektör ve mütevelli heyeti başkanının görevi sona erecek ve yönetim aynı ildeki bir devlet üniversitenin rektörüne verilecek. Üniversitenin tamamen kapatılması halinde ise adeta vakfın malına el konularak devlet üniversitesine geçecek. Tüm akademisyenler ve idari çalışanların sözleşmesi feshedilecek. Öğrenciler ise aynı ücreti devlet üniversitesine ödeme koşuluyla  o ildeki devlet üniversitesinde öğretimine devam edecek. Üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldıracak taslağın tam seçim sürecinde gözlerden kaçırılmak istenmesi de dikkat çekti.

İşte 11 maddede skandal yönetmelik taslağı:

1- Üniversiteler ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağına geldi bahanesiyle tamamen kapatılabilecek

2- Özel üniversiteler akademik, idari, mali ve ekonomik konularda YÖK'ün denetimine tabi olacak, üniversitelerin özerkliği ortadan kalkacak.

3-  Özel üniversiteler yıl içerisinde belirli bir döneme bağlı olmaksızın her zaman denetlenebilecek.

4- Üniversitenin yönetim organındaki değişiklikler ve mali tablo değişimleri en geç bir ay içinde YÖK'e bildirilmezse, üniversitelere karşı geçici kapatmaya kadar giden önlemler alınabilecek

5- Daha önceden YÖK'ün denetim yetkisi olmadığı mali ve ekonomik durum bahane edilerek üniversitelerin program açma, akademik birim kurması askıya 1 yıl süreyle engellenecek.

6- Denetim ve inceleme sırasında işbirliği yapılmaması, bilgi ve belge verilmemesi halinde üniversitenin öğrenci alımı 2 yıla kadar yüzde 40 oranında azaltılabilecek ya da tamamen durdurulabilecek.

7- Maliye Bakanlığı'nın da görüşüyle özel üniversitelerinin mali durumunun zayıf olduğu iddiasıyla üniversitelerin faaliyeti 3 yıla kadar durdurulabilir.

8- Geçici olarak üniversitelerin faaliyetinin durdurulması halinde rektör ve mütevelli heyetinin görevi sona erecek. Aynı ildeki devlet üniversitesinin rektörü yönetime getirilecek.

9- Kapatılan üniversitenin öğrencileri aynı ücreti ödemek koşuluyla devlet üniversitelerine gönderilecek.

10- Kapatılan üniversitenin taşınır ve taşınmaz tüm malları ile tüm ayni ve nakdi hakları devrolduğu üniversiteye geçecek.

11- Yönetmelikle Bakanlar Kurulu kararıyla hazineye veya kamu tüzel kişilerine ait arazi ve tesisler tahsis edilebilecek. Böylece iktidara yandaş vakıflara arazi verilmesi kolaylaşacak

ÜNİVDER Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Taslak geçerse, kolay bir şekilde üniversiteler kapatılabilir  

Bu yönetmelik akademik standartları yükseltmek için yapılmamış. Adeta, Demokles'in kılıcı gibi üniversitelerin üzerinde duracak bir taslak. Üzerinde çok tartışılması gerekir. Taslak böyle geçerse, kolay bir şekilde üniversiteler kapatılabilir. Bu kargaşa döneminde gözden kaçırılmaya çalışılıyor. Ses çıkartılması gerekiyor. Bu yönetmelikle üniversiteleri devletleştiriyorsunuz. Bir de o gençlerden para alıyorsunuz. Böyle bir şey eşitliğe aykırı. Ayrıca, güç sahibi iktidar ters düştüğü kişilerin üniversitelerine el koyabilir ve kendi yandaş vakıflarına devredebilir.

Zaman, 30.10.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız