Basından > Freedom House: Türkiye'de internet özgürlüğü büyük tehlike altında

Freedom House: Türkiye'de internet özgürlüğü büyük tehlike altında
Merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House, Türkiye'de internet özgürlüğünün geçen yıla göre gerilediğini bildirdi.

Freedom House'un 2015 internet özgürlüğü raporuna göre, Türkiye'de son bir yıl içinde internet kullanımına seçimler, protesto ve skandallar damgasını vurdu.

Raporda, sosyal medyanın siyasi ve sosyal alandaki önemi arttıkça kullanımına da kısıtlamalar getirildiği, sosyal medyanın hem ulusal güvenliği hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan bir yapıya büründüğü algısının oluşturulduğu belirtiliyor.

Sosyal medyanın, iktidarın bilgi akışı üzerindeki kontrolünü zayıflatmakta rol oynaması nedeniyle sansüre yönelik yasal düzenlemelerin gündeme geldiği vurgulanıyor.

Freedom House tüm bunlara dayanarak, Türkiye'de internet özgürlüğünün büyük tehlike altında olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Türkiye, 2014 raporunda olduğu gibi bu yıl da, internet kullanımında "kısmen özgür" ülkeler arasında gösterildi.

Erişim engelleri, içeriğe getirilen kısıtlamalar ve kullanıcı haklarının ihlali kategorilerinde toplam 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede, geçen yıl 55 puan alan Türkiye, bu yıl 58 puan aldı.

Freedom House değerlendirmesinde alınan puan ne kadar yüksekse, ülkedeki internet özgürlüğünün de o düzey kısıtlandığı belirtiliyor.

Türkiye Freedom House'un 2015 basın özgürlüğü değerlendirmesinde ise "özgür değil" kategorisinde yer almıştı.

Image copyrightbbc

BTK'nın bağımsızlığı

Internet özgürlüğü açısından değerlendirilen kıstaslarda, Türkiye'nin geçen yıla göre ilerleme gösterdiği tek alan erişim. Bu kategoride Türkiye'nin bir sıra yükseldiği görülüyor.

Ancak Freedom House altyapının iyileştirilmesi için hâlâ yatırım gerektiğini vurguluyor.

Telekomünikasyon sektörünü düzenleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) yeterli personele ve bu iş için ayrılmış bir bütçeye sahip olduğu, ancak yönetim kurulu üyelerinin hükümet tarafından atanmasının kurumun bağımsızlığına gölge düşürebileceği belirtiliyor.

Kurumun karar alma mekanizmanın şeffaf olmadığına da dikkat çekiliyor.

Raporda Türkiye'de internet erişiminin artmaya devam ettiği, ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu'da zayıf altyapının ve bazı yerlerde elektrik olmamasının halkın internete erişim imkanını azalttığı kaydediliyor.

İçerik kısıtlaması

İnternet yayınlarını düzenleyen 5651 sayılı, Freedom House'un ifadesiyle 'sorunlu' kanunda yapılan değişikliklerle içeriğe getirilen kısıtlamaların bu yıl da sürdüğü ifade ediliyor.

Facebook, Twitter, Youtube gibi platformların geçici olarak kapatılması, Türk yetkililerin bu platformlara bazı içerikleri kaldırmaları için yoğun baskı yapması, raporda aktarılan unsurlar arasında.

Freedom House, hükümeti eleştiren gazeteciler, akademisyenler ve kamuoyunca tanınan kişilerin Twitter'de koordineli olarak taciz edildiğini vurgulayarak "Bütün bu olumsuz eğilimlere rağmen, birincil haber kaynağı olarak internet üzerinden yapılan yayınlara güvenenlerin sayısı arttı" diyor.

Kullanıcı haklarının ihlali

Türkiye'nin internet özgürlüğünde en fazla gerilediği alan ise kullanıcı haklarının ihlali.

Freedom House, sosyal medyanın hükümete yönelik eleştirilerin giderek daha fazla dile getirildiği bir platform haline gelmesi ile Twitter ve Facebook kullanıcılarına açılan davaların sayısında da büyük artış olduğuna, ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret gerekçesiyle açılan davalara dikkat çekti.

Bu davaların genelde hapis cezası ile sonuçlanmadığı belirtildi, ancak sürekli tehdit altında kalmanın, internet üzerinde ifade özgürlüğünü olumsuz etkilediği vurgulandı.

BBCTurkish.com, 29.10.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız