Basından > Ankara: On binlerce kişi 'Teröre hayır, kardeşliğe evet' dedi

 Ankara: On binlerce kişi 'Teröre hayır, kardeşliğe evet' dedi
200'den fazla sivil toplum kuruluşu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde "Teröre hayır, kardeşliğe evet" sloganıyla Ankara'da bir araya geldi.

Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, yürüyüşe yaklaşık 70 ila 100 bin kişi katıldı.
Sıhhiye Meydanı'nda başlayan yürüyüşte; uzunluğu 1500 metre, genişliği ise 7 metre olan dev Türk bayrağı açıldı. Dev bayrak, yürüyüşün başlamasının ardından elden ele taşındı.
Yürüyüş, PKK ile çatışmasızlığın sona ermesi sonrası son üç ayda yaşanan "terör olaylarına" karşı düzenlendi.
Sıhhiye Meydanı'nda TSİ 16.30'da başlayan yürüyüş, Ulus'taki Birinci Meclis'te son buldu.
Yürüyüş sırasında sık sık tekbir getirilirken, "Kahrolsun PKK", "Teröre Hayır", "Mustafa Kemal"in Askerleriyiz", "Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez" sloganları duyuldu. Sloganlar kesildiğinde ise yürüyüşe katılanlar aynı anda düdük çaldı.

'Görev için geldik'
Yürüyüşte birçok siyasi görüşe mensup insan vardı. Terörün nasıl bitirileceğine ilişkinse farklı görüşlerde oldukları görünüyordu.
Bir kısmı terörün sonlanması için çözüm sürecini adres gösterirken, bir kısmı da sürecin kesinlikle devam etmemesini istiyordu.
Hepsinin deyimiyle onları yürüyüşte buluşturansa "Teröre karşı birlik olmaktı."
Ankara dışından da otobüslerle çok sayıda kişi yürüyüşe katıldı. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kimi siyasi partiler de Ankara dışından otobüs kaldırdı.

Rıza Uzun, Rize'den AKP teşkilatının otobüsleriyle Ankara'ya gelenlerden. Uzun, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmasın diye görev için geldim" dedi.
Uzun, çözüm sürecinde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iyilik yaptı ama PKK buna iyi bakmamış, yığınak yapmış" görüşünde.
Konuştuğum katılımcıların tamamı gibi Uzun da Kürtlerin işyerlerine, HDP binalarına, gazetelere saldırılara karşı olduğunu söyledi ama ardından ekledi:

"Hürriyet'e saldırıyı kınıyorum ama Aydın Doğan'ı da eleştiriyorum."
Bu sırada yanında duran Bekir Nakkaş söze karıştı. "Kanının son damlasına kadar" AKP oy vereceğini söylerken, "Birinin elinde Hürriyet gazetesi görünce bile tepem atıyor" ifadesini kullandı.
Nakkaş, "kardeş kanı akmaması için" çözüm sürecinin devamından yana.


'Hatasız kul olmaz'
Şengül Gün, "Çözüm süreci başından beri yanlıştı" diyor.
Şengül Gün, Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni. O, "Vatanın bütünlüğünü savunmak için bayrağımla geldim" diyor.
Gün, çözüm sürecinin "başından beri yanlış" olduğunu savunuyor ve devam etmemesini istiyor.
Gün'ün anlattıklarını dinleyen ve AKP'li olduğunu söyleyen Ebubekir Demirci, çözüm süreci eleştirilerinden rahatsız oluyor.
"Birlik beraberlik olsun. Gençlerimiz ölüyor. Azap çekiyoruz. Çözüm süreci devam etmeli. Erdoğan elinden geleni yaptı ama PKK bunu yanlış kullandı" diyor.
"Taraflardan PKK hata yaptı ama sürecin diğer tarafında hiç hata yok mu?" şeklindeki soruma Demirci, "Hatasız kul olmaz. Tek hata yapmayan Allah"tır" yanıtını veriyor.

'Özbeöz ülkücüyüm'

Yürüyüşçülerden Ankara Keçiörenli Ferit Tok, "tüm Türkiye"nin tek yürek olduğunu göstermek için" yürüyüşe katılanlardan.
Tok, Dağlıca'da 16 askerin hayatını kaybetmesi sonrası Kürtlere yönelik saldırıları, "göstericilerin arasına giren provokatörlerin çıkarttığını" savunuyor ve "Çözüm süreci çok iyiydi, devam etmeli" diyor.
Tok kendisini "özbeöz ülkücü" olarak tarif ederken, "MHP'liydim ama bu seçim oy vermeyeceğim. İlk gece 'erken seçim' dedi Bahçeli ve bu olaylara çanak tuttu" eleştirisini dile getiriyor.

Fotoğrafının çekilmesine izin veren ama soyadının yazılmasına kesinlikle karşı çıkan Esra ise siyasi görüşünü ısrarla söylemiyor.
Esra"ya göre de çözüm süreci "hataydı" ve "kesinlikle devam etmemeli."

İş dünyasından da destek
"Teröre hayır, kardeşliğe evet" yürüyüşüne TÜSİAD ve MÜSİAD başkanları dahil iş dünyasından da çok sayıda kişi destek verdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş dünyasından isimler kol kola yürüyerek Birinci Meclis'e geldi.
STK temsilcileri Birinci Meclis'in balkonuna çıkıp yürüyüşçüleri selamlarken, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bir konuşma yaptı.
Konuşmasında "birlik" mesajı veren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Komşuyu komşuya, kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışanlara karşı sessiz kalamayız. Bizi ayırmaya çalışan fitne ateşini söndürmek için buraya geldik. Tek yürek olduğumuzu göstermek için bir araya geldik. Toplumsal barışa güç vermek, kırılan umutları yeşertmek için buraya geldik."
Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından terör nedeniyle hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Yürüyüş İstiklal Marşı'nın okunmasıyla TSİ 18.00 civarında sonlandı.

BBCTurkish.com, 18.09.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
7/14/2017 - Yeni KHK ile 7 binden fazla ihraç: Emniyet'ten 2303, Adalet Bakanlığı'ndan 418, YÖK'ten 302, Diyanet'ten 551...
7/4/2017 - Utanç bilançosu: Yılın ilk altı ayında en az 906 işçi hayatını kaybetti...
6/23/2017 - Altan kardeşler ve Ilıcak'ın görüşleri nedeniyle 'darbecilik'le suçlandığı davada tahliye yok!...
6/23/2017 - Article 19 bilirkişi raporu: Altanlar'a yönelik suçlamalar asılsız, müebbet istemi orantısız...
6/21/2017 - Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan gazeteci yazar Mehmet Altan: Darbeden haberdar değildim ...
Bütün başlıklar için tıklayınız