Avrupa Birliği > Egemen Bağış'tan AP raporuna itiraz

Egemen Bağış'tan AP raporuna itiraz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raporundaki Kıbrıs ile ilgili bölümleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Türkiye'nin Ada'dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur" dedi.

Bağış, AB Genel Sekreterliğinde Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe'yi kabulü öncesinde sorular üzerine AP'nin raporunu değerlendirdi.

Bunun AP'nin Türkiye ile ilgili kabul ettiği ilk rapor olmadığını, bu raporların bazı yıllar daha dengeli, bazı yıllar ise daha dengesiz olduğunu söyleyen Bağış, ilk taslak sonrası ortaya konan bazı değişiklik önergeleri ile bu yılki raporun tarafsızlığını yitirdiğini kaydetti.

Brüksel'de geçen hafta yaptıkları temaslar sonrasında bu raporu çok da ciddiye almamak gerektiği izlenimi edindiğini belirten Bağış, "çünkü raporun Türkiye ile ilgili gerçeklerden ziyade parlamento içindeki siyasi gruplar arasındaki uzlaşı arayışını yansıttığını" bildirdi.

Bağış, Avrupa'da yükselen bazı dalgalar nedeniyle bu siyasi grupların değiştiğini, Brüksel'e gittiklerinde önlerine konan taslak ile bugün kabul edilen rapor arasında fark bulunduğunu, beğenmedikleri noktalar bulunmasına karşılık, o taslaktan daha iyi bir noktaya gelindiğini belirtti.

"Raporun özellikle Kıbrıs ile ilgili bölümünü kabul etmemiz mümkün değildir" diyen Bağış, AK Parti iktidarı döneminde Kıbrıs ile ilgili izlenen politika ve gelişmeleri özetledi.

Bağış, şu anda ilgili başkentlerde Kıbrıs'ta çözümü destekleyen liderler bulunduğu bir sırada AP'nin böyle bir rapor kabul etmesinin sürece katkı sağlamayacağını, bu rapor içinde Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili güzel cümleler de bulunduğunu, ancak kabul edemeyecekleri hususlar da içerdiğini bildirdi.

Bakan Bağış, Ada'da askeri olan tek ülkenin Türkiye olmadığına dikkati çekerek, askeri olan diğer ülke ve uluslararası örgütlerin de kendi askerlerinin 30 yıldır kan dökülmeyen bu ortamın oluşmasına ne kadar katkıları olduğuna inanıyorlarsa, Türk askerlerinin de Ada'da barış ve istikrar sağlamak için en az onlar kadar rol sahibi olduğunu kaydetti.

Bağış, "Şu anda da Türkiye'nin Ada'dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur. Çünkü oradaki askerlerimiz huzur için barış için çok önemli bir görevi ifa etmektedirler. AB süreci ülkemiz için çok önemli bir süreçtir, ama Kıbrıs'ı feda edecek kadar da önemli değildir. Kıbrıs konusu Türkiye'de hepimizin milli davasıdır" dedi.

Bağış, Kıbrıs'ta devam eden çözüm sürecini de desteklediklerini belirtti.

"Balyoz planı" iddialarının da rapora girdiğinin hatırlatılması üzerine Bağış, daha detaylı değerlendirmenin sonra yapılacağını söyleyerek, "Ben Türkiye'de kendi medyamızdan takip ettiğim kadarıyla Balyoz planı adıyla geçen planın içeriğinin doğru olmadığını, bunların gerçekçi olmadığını ümit etmek istiyorum. Türkiye'de hepimiz bu ülkenin huzuru için, demokrasinin güçlenmesi için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulu, Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağını bugün kabul etmişti.
 
cnnturk.com, 10.02.2010
Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız