Avrupa Birliği > AKPM'de tarihi gün

AKPM'de tarihi gün

Avrupa Konseyi bugün tarihi bir güne tanıklık etti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM), kurulduğu 1949 yılından bu yana ilk defa bir Türk parlamenter başkan seçildi.

2003 yılından bu yana AKPM üyesi olan ve 2007 yılından bu yana da AKPM'deki Türk heyetine başkanlık eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu bugün iki yıllığına AKPM'nin yeni başkanı ilan edildi. Geçen yıl Ekim ayında bu göreve aday gösterilen Çavuşoğlu'na karşı başka bir adaylık başvurusu kaydedilmemiş olduğundan, seçim öğle saatlerinde AKPM'deki gelenek gereği sembolik olarak alkışla yapıldı.  

Türkiye açısından ilk

Çavuşoğlu'nun başkanlığı, bu makama getirilen ilk Türk parlamenter olması bakımından önemli. 1949 yılında kurulan ve Türkiye'nimnde aynı yıl üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin başına bugüne kadar bir Türk parlamenter seçilememişti. Hatta bugüne kadar bu göreve kimlerin seçildiğine bakılırsa, başkanlık koltuğunun Batı Avrupalı parlamenterlerin tekelinde olduğu görülüyor. Başkanlık koltuğuna bugüne kadar 5 Fransız, 4 İngiliz, 3 İspanyol, 2 Alman, 2 Hollandalı, 2 Belçikalı, 2 Avusturyalı, 1 Danimarkalı, 1 İsveçli ve 1 de İsviçreli oturmuş.

Avrupa'nın İslâm'ı sorguladığı bir dönemde Çavuşoğlu'nun Müslüman kimliği de kaydedilmeye değer bir nokta. Avrupa Konseyi, 11 Eylül olayları sonrasında kültürler ve dinler arası diyaloğun Avrupa'daki düşünsel merkezi işlevi görüyor. Çavuşoğlu'nun başkanlığı bu nedenle Strasbourg kulislerinde Avrupa'nın İslâm dünyasına gönderdiği bir diyalog mesajı olarak algılanmakta. Avrupa Konseyi bu bağlamda Çavuşoğlu sayesinde Avrupa sınırları ötesinde görünürlük kazanmanın hesaplarını da yapıyor. 1968 doğumlu Çavuşoğlu bugüne kadar AKPM başkanı seçilmiş en genç Avrupalı parlamenter olarak da tarihe geçecek.

Çavuşoğlu'nun portresi

Çavuşoğlu, genç yaşta olsa da siyasi gündemi dopdolu bir politikacı. Yurt içinde AKP Dış İlişkiler Koordinatör Başkan vekilliği ve Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerini yürütüyor. AKPM'de ise Siyasi İşler ve Denetim Komisyonu üyelikleri, Belarus Alt Komitesi üyeliği, Göç Komisyonu Alt Komite Başkanlığı, “1932-1933 Yılları Arasında Ukrayna’da Kıtlığın Sebep Olduğu Kitlesel Ölümlerin Uluslararası Düzeyde Kınanması (Holodomor) ve Eski SSCB’de kitlesel kıtlığın 75. yıldönümü” başlıklı raporun raportörlüğü ve AKPM’de en büyük üçüncü grup olan Avrupa Demokratlar Grubu başkan yardımcısı ve sözcülüğü yapıyor. Daha önce AKPM Göç, Mülteciler ve Nüfus Komisyonu Başkanlığı yaptı, halen de Bosna-Hersek eş raportörlüğünü yürütüyor. Batı Avrupa Birliği Asamblesi (BAB)  Türk heyeti başkanlğı ve BAB Daimi ve Siyasi Komisyonları'nın üyeliği görevleri de devam etmekte.

Çavuşoğlu'nu yoğun bir dönem bekliyor

Çavuşoğlu, AKPM başkanı olarak, Avrupa Konseyi'nin en görünür ve medyatik isimlerinden biri haline gelecek. Protokol gereği, devlet ve hükümet liderleri düzeyinde AKPM'yi temsil edecek. Bu çerçevede ilk resmi görüşmelerini bu hafta Strasbourg'da, sırasıyla, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, İsrail yardımcı dışişleri bakanı Daniel Ayalon, Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile yapacak. BM, OECD, AGIT, AB gibi uluslararası teşkilatlar düzeyinde AKPM'yi temsil edecek. AKPM adına Avrupa'da ve dünyada meydana gelen önemli olaylar hakkında basın açıklamaları yapacak.

Çavuşoğlu'nun başkanlığını yapacağı AKPM, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da siyasal ve hukuksal standartların oluşmasında oynadığı öncü rolle tanınıyor. Bugün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi Avrupa kıtasının siyasal ve hukuksal yaşamının temel belgeleri AKPM'nin öncülük ve katkılarıyla oluşturuldu. AKPM Avrupa'nın siyasi ve hukuksal kriterlerini hazırlayan makam olarak da anılıyor. Avrupa Konseyi'nde hazırlanan tüm Avrupa sözleşmelerinin AKPM'nin onayını alması gerekiyor.

AKPM'nin görev alanı

AİHM yargıçlarını, Avrupa İnsan Hakları Komiseri'ni ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ni AKPM seçiyor. AKPM, Avrupa ülkelerinin demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti normlarını ölçüyor. Bir ülkenin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasına karar verebiliyor. Avrupa Konseyi üyesi ülkelerdeki seçimleri denetliyor. Çok sayıda siyasal, hukuksal, ekonomik ve toplumsal konuda raporlar hazırlayıp, kararlar alıyor. Bu kararlar temelinde Avrupa Konseyi üyesi devletlerde ortak Avrupa kriterleri uygulamaya konuluyor. Bugün kısaca Kopenhag siyasi kriterleri olarak anılan kriterler, sanıldığı gibi AB'nin değil, Türkiye'nin de 1949 yılından bu yana üyesi olduğu ve oluşumuna katkı sağladığı Avrupa Konseyi'nin ürünü.

AKPM bu işlevi gereği, demokrasi ve insan hakları alanlarında eksikleri olan Avrupa ülkelerini siyasi denetim mekanizmasından geçiriyor. Bugün AB üyesi olan eski Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri de büyük ölçüde AKPM'nin siyasi mekanizması içinde Kopenhag siyasi kriterlerini yakalayabildiler. Türkiye de 1996-2004 yılları arasında bu mekanizmada tutulduktan sonra AB ile katılım müzakerelerine başlayabildi.

AKPM'de irili ufaklı 47 Avrupa ülkesinden 318 asil, 318 de yedek parlamenter görev yapıyor. Bu parlamenterler ülkelerinin ulusal parlamentoları tarafından tayin ediliyor. Türkiye AKPM'de 12'si asil (8 AKP, 2 CHP, 2 MHP), 12 de yedek parlamenterle temsil edilmekte.

Bugüne kadar AKPM üyeliği yapmış ünlü Türk politikacıları arasında Abdullah Gül, Bülent Ecevit, İsmail Cem, Turhan Feyzioğlu, Nadir Nadi, Kasım Gülek, Turan Güneş, Hikmet Çetin, Erdal İnönü, Zülfü Livaneli ve Murat Mercan gibi ismler de bulunuyor.

dw-world.de, 25.01.2010

AKP'den AKPM başkanlığına

AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığına seçileceği kesinleşti.

STRASBOURG - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunulması için öngörülen süre bugün Türkiye saati ile 13.00'te sona erdi.
AK Parti Antalya Milletvekili Çavuşoğlu, adaylık için başvuran tek parlamenter olduğundan, 25 Ocak Pazartesi günü Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin yeni başkanı olacağı da kesinleşmiş oldu.  Çavuşoğlu Pazartesi günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi genel kurulunda alkışlarla başkan ilan edilecek. 
Çavuşoğlu'nun başkan ilan edileceği oturuma Avrupa İşleri bakanı Egemen Bağış, çok sayıda TBMM üyesi, Ankara Büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek ve Antalya'dan bir heyet de katılacak.Çavuşoğlu, daha önceden Parlamenterler Meclisi’nde temsil edilen siyasi gruplara üye çok sayıda parlamenterin desteğini almıştı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığına seçilen ilk Türk parlamenter olacak ve bu görevi 2 yıl yürütecek.

Çavuşoğlu'nun başkanlığı Türkiye'nin Kasım 2010-Mayıs 2011 arasında gerçekleşecek Avrupa Konseyi dönem başkanlığıyla çakışması da Ankara için ayrı bir öneme sahip.

41 yaşındaki Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanı sıfatıyla ilk resmi görüşmelerini gelecek hafta Strasbourg'da Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu, İsviçre Dışişleri bakanı Micheline Calmy-Rey, İsrail yardımcı Dışişleri bakanı Daniel Ayalon ve İtalya Dışişleri bakanı Franco Frattini ile yapacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkeden parlamenterlerini bir araya getiren çatı örgütlenme olarak tanımlanıyor.

Meclis, son 60 yıldır Avrupa'nın siyasi oluşumu ve siyasi kriterlerinin yaratılmasında öncü rol oynuyor.

Türkiye de 2004 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin siyasi denetim sürecinden çıktıktan sonra Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlayabilmişti. 

Radikal, 23.01.2010

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız