Avrupa Birliği > Göçmen krizi: AB, Türkiye eylem planı hazırladı

 Göçmen krizi: AB, Türkiye eylem planı hazırladı
Brüksel'de Suriyeli göçmen akınının ele alındığı AB liderler zirvesinde, Türkiye ile iş birliği konusunda bir eylem planı üzerinde anlaşıldığı açıklandı.
Ancak planda Türkiye'nin şartlarının ne ölçüde kabul edildiği net şekilde belirtilmiyor.

Türkiye göçmen akınının kontrol altına alınması konusunda işbirliği karşılığında AB'den 3 milyar euro mali yardım, vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı ve AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını istemişti.
Brüksel'de yapılan ve gece geç saatlerde son bulan AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Türk yetkililerle son haftalarda yaptığımız görüşmelerin tek bir amacı vardı: Türkiye üzerinden Avrupa'ya yapılan göçmen akınını kontrol altına almak. Eylem planı bu yönde çok büyük bir adım" dedi.
28 liderin oybirliğiyle vardığı anlaşmada iki ana madde var:
Türk vatandaşları için Schengen bölgesine vize serbestisi çalışmalarını hızlandırmak. Ancak bu konuda temel kriterlerden vazgeçmemek

Türkiye-AB müzakerelerini yeniden canlandırmak

Ankara'yı Pazar günü ziyaret etmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, üyelik müzakerelerinde bazı yeni başlıkların açılması konusunda uzlaşıldığını doğruladı.
Ancak hangi başlıkların açılacağını belirtmedi.
Türkiye'nin istediği 3 milyar euro konusunu da görüşmeye devam edeceklerini belirten Merkel "Daha yapılacak çok iş var ama hiçbir şey elde etmedik de diyemeyiz." diye konuştu.
Merkel Pazar günü Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da, yapılacak toplam yardım miktarına dair müzakerelerin Türk yetkililerle devam edeceğini belirtti.
Juncker, AB'nin vize kolaylığı konusunda da çalışmalarını hızlandıracağını, ancak bunun "Ankara'ya bedava bilet anlamına gelmediğini, temel kriterlerden vazgeçilmeyeceğini" belirtti.

Kıbrıs, Fransa ve Yunanistan, Türkiye ile anlaşma konusunda acele edilmemesinden yana olduklarını belirtmişti.
Ancak sonunda varılan anlaşmada onların da imzası var
Anlaşma karşılığında Türkiye'den sınır güvenliğini artırması ve AB'ye yasadışı yollardan giren göçmenleri geri alması gibi bir dizi önlemi hayata geçirmesi bekleniyor.
AB Liderler Zirvesi öncesi Avrupa Komisyonu'ndan yetkililer Ankara'ya gelmiş ve Perşembe sabahı erken saatlere kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere Türk yetkililerle görüşmüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetten ayrıca AB zirvelerine davet talebinde bulunduğu ve Türkiye'nin iltica talebi reddedilen mültecilerin sınır dışı edilebilecekleri 'güvenli ülkeler' listesinde olmasını istediği bildirilmişti.

Davutoğlu: Vize liberalleşmesi olmadan anlaşma yok
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Perşembe akşamı TGRT televizyonunda yaptığı açıklamalarda, Schengen vizesi konusunda adım atılmadan geri kabul anlaşmasını imzalamayacaklarını belirtti.
Davutoğlu, "Kesinlikle Schengen konusunda adım atılmadan, vize liberalleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa’ya seyahatleri mümkün olmadan Geri Kabul Anlaşması imzalamayız. Geri Kabul Anlaşması imzalamadan da mültecilerin geçişleri ve geri iadesi bağlamında da adım atılması mümkün olmaz. Biz bunu Suriye krizi yokken söyledik" dedi.

2015'te Avrupa'ya giriş yapan göçmen sayısı 600 binin üzerinde. Göçmenlerin çoğu Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor.
Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Suriyeli göçmen bulunuyor.

BBCTurkish.com, 16.10.2015

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız