Avrupa Birliği > AB'ye "zehirli oyuncak" uyarısı

AB'ye "zehirli oyuncak" uyarısı

Alman yetkililer, oyuncak yapımında kullanılan kimyasallarla ilgili AB’nin aldığı önlemlerin yeterli olmadığını söylüyor. Alman politikacılar, çocukların sağlığının korunması için daha etkin adımlar atılmasını istedi.

Farkında olmadan çocuklarımızı zehirliyor muyuz? Yetkililer, oyuncak imalatında kullanılan kimyasalların gen deformasyonuna ve kansere sebep olabileceği konusunda uyarıyor. İmalat sırasında plastiğin yumuşatılması için kısa adı "PAH" olan "polisiklik aromatik hidrokarbon" adlı bileşik kullanılıyor.

 

Almanya'nın kalite standartlarını belirleyen ve tüm dünyada kabul gören TÜV'ün Rheinland bölge temsilciliğinden Ralf Diekmann konuyla ilgili  "Piyasada, sıkıştırdığınızda ses çıkaran birçok oyuncakta ve yine sıkınca öten bisiklet kornalarında tehlikeli sınırda PAH tespit ettik. Çocuklar sürekli bu oyuncaklarla oynuyor ve hemen hepsinin bisikletinin böyle bir kornası var" diye konuştu.

 

Üreticiler için düşük maliyetli

 

Kauçuğu yumuşatmak için genellikle taş kömüründen elde edilen yağlar kullanılıyor. Aynı zamanda malzemeye siyah rengini veren bu yağların kullanımı, üreticiler için çok daha düşük maliyetli bir yöntem. 

 

Federal Risk Tespiti Dairesi Başkanı Andreas Hensel'in verdiği bilgilere göre, şu an için Avrupa Birliği'nde geçerli yönetmelikler uyarınca oyuncaklarda, araba lastiklerinde kullanılandan bin kat daha konsantre PAH kullanımına izin veriliyor.

 

Hensel, çocukların yetişkinlerden çok daha hassas olduklarını, üstelik oyuncaklarla uzun süre temas ettiklerini vurgulayarak "Bu oyuncaklarla belli bir süreden fazla oynarsanız bir yetişkinin günde 20 ila 40 sigara içtiğinde vücuduna alabileceğinden daha fazla PAH'a maruz kalırsınız" dedi.

 

AB’ye çağrı

 

1980 yılından bu yana çocuklarda görülen kanser vakalarında yüzde 50 artış yaşandı. Uzmanlar, buna, kullanılmasına izin verilen PAH değerlerinin yüksekliğinin neden olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Avrupa Birliği'nin, oyuncakların da gıda maddeleriyle aynı Zararlı Maddeler Yönetmeliği’ne dâhil edilmesi talep ediyorlar.

 

Tarım, Gıda ve Tüketicileri Koruma Bakanı Ilse Aigner, uzmanlara katıldığını ve en kısa zamanda konuyla ilgili harekete geçilmesinin zaruri olduğunu kaydetti. Aigner gereklilik halinde Almanya'nın AB'den bağımsız olarak da bir takım düzenlemeler yapabileceğine dikkat çekerek "En kötü ihtimalle bir ithalat yasağı getirilebilir. Yani koruyucu bir özel hüküm oluşturulabilir. Ancak bu noktaya gelene kadar, sınır değerleri aşağıya çekmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

“GS” damgasına dikkat edilmeli

 

Öte yandan kanserojen maddelere karşı ulusal düzeyde bir yasak getirilmesi pek de kolay görünmüyor. Zira tehlikeli olabileceği düşünülen malzemelerin hepsinin test edilmesi mümkün değil. Ilse Aigner, ebeveynlerden üzerinde "GS" damgası bulunan oyuncakları almaya özen göstermelerini istedi. Bu damga sadece Almanya'da kontrol edilen oyuncaklarda bulunuyor.

 

Aigner ayrıca, AB Komisyonu'nun Sanayiden Sorumlu üyesi Günter Verheugen'i sınır değerlerin düşürülmesi konusunda birçok kereler uyardığını, ancak henüz kendisinden konuyla ilgili herhangi bir cevap alamadığını belirtti.

dw-world.de, 09.12.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız