Avrupa Birliği > 17 Aralık sonrası AB’den uzaklaşıldı

 17 Aralık sonrası AB’den uzaklaşıldı
8 Ekim’de açıklanması beklenen AB 2014 İlerleme Raporu’nda 17 Aralık’tan sonraki sürecin kaygıyla izlendiği, Türkiye’nin AB standartlarından uzaklaştığı belirtiliyor
 

Avrupa Komisyonu’nun 8 Ekim’de açıklamayı planladığı 2014 İlerleme Raporu’nda 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yargıya yapılan müdahalelere yer verildi.

ABHaber’e göre raporda müzakerelerin kesilmesi gibi tavsiyeler yok. Tersine Türkiye’nin reformlara odaklanması için cesaretlendirici ve teşvik edici cümleler yer alacak. Ayrıca 2014 yılında Türkiye’de yaşanan bütün siyasi, ekonomik ve sosyal olaylar rapora işlenmiş olacak.

SİYASİ REFORM SÜRECİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Raporda siyasi reform sürecinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, “Taslak raporda öne çıkacak en önemli konu Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altının çizilmesi ve reformlara devam çağrısı” deniliyor.

Raporda 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra yaşanan gelişmelerin büyük bir dikkat ve kaygıyla izlendiğine de vurgu yapılıyor. 17 Aralık süreci hakkında, “Soruşturmaların tarafsızlığı ve güçler ayrılığı hakkında kaygılara neden olmaktadır”, “Türkiye rüşvet ve yolsuzluk iddialarını şeffaflıkla soruşturmalı ve yargı bağımsızlığına halel getirilmemeli” gibi ifadeler kullanılıyor.

YARGI TARAFSIZ OLMALI

17 Aralık süreci ile birlikte Türkiye’nin Avrupa standartlarından uzaklaştığı ve bu durumun sorgulanır hale geldiği belirtilirken, “Yolsuzluk iddialarını soruşturan savcı ve hakimlerin yerleri değiştirildi, AB ile istişare içinde olmaksızın gerçekleştirilen süratli mevzuat değişiklikleri, Türkiye’nin Avrupa standartlarından daha da uzaklaştığı algısına yol açtı” şeklinde görüşler dile getiriliyor.

Yargı sistemi ile ilgili de “Yargının bağımsız, etkin ve tarafsız bir şekilde hareket etme kapasitesi konusunda ikna edici bir performans sergilemesi beklenmektedir” değerlendirmesine yer veriliyor.

Avrupa Komisyonu’nun taslak raporunda ayrıca bu ay yapılacak seçimler nedeniyle gündemin ilk sıralarında bulunan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için de “Yapısı AB mevzuatına uygun olmalı ve Venedik Komisyonu ilkeleriyle çelişmemeli” deniliyor.

Taraf, 03.09.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız