Avrupa Birliği > Zorlu AB zirvesi başlıyor

Zorlu AB zirvesi başlıyor

Avrupa Birliği liderlerini bugün Brüksel'de buluşturacak zirvede öne çıkan gündem maddeleri iklim değişikliği ve birliğin kurumlarını reformdan geçirmeyi amaçlayan Lizbon Anlaşması olacak.

Avrupalı liderler, küresel ısınmayla mücadele için her bir ülkenin kalkınmakta olan ülkelere ne kadar para ödeyeceği konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacak.

Ancak Aralık ayında Kopenhag'ta yapılması planlanan iklim değişikliği zirvesinin ev sahibi Danimarka'nın Başbakanı Lars Loekke Rasmussen, bu zirvede bağlayıcı bir anlaşmaya varılacağına inanmadığını söyledi.

Brüksel'deki zirvede ayrıca Lizbon Anlaşması'nı şu ana dek onaylamayan tek ülke olan Çek Cumhuriyeti'ne neler önerilebileceği ele alınacak.


 

Çek Cumhuriyeti'nin itirazları

Lizbon Anlaşması'nı imzalamayı reddeden tek AB lideri olan Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Claus, ülkesinin anlaşmadaki 'Temel Haklar Sözleşmesi'nden muaf tutulmasını istiyor.

Klaus Temel Haklar Sözleşmesi'nin, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Çek Cumhuriyeti'ndeki mülklerini kaybeden Alman kökenliler tarafından kayıplarını tazmin etmek için kullanabileceğinden kaygılı.

Bu arada, Çek Anayasa Mahkemesi de, Lizbon Anlaşması'nın ülkenin egemenliğini ihlal edip etmediği konusunda karar verecek.

İki gün sürece zirvede liderlerin, toplam 500 milyon nüfusa sahip 27 üye ülkeden oluşan birliğin ilk başkanının kim olacağı konusunda da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

AB Başkanlığı

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Lüksemburg Başbakanı Jan-Claude Juncker'in bu görev için adı geçiyor.

Zirve öncesinde, birliğin dönem başkanlığını yürüten İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Avrupalı mevkidaşlarına küresel ısınmayla mücadele için kalkınmakta olan ülkelere yardımlar konusunda uzlaşma çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu birlik üyelerine, kalkınmakta olan ülkelere küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkabilmeleri için 2013 yılına dek yılda 15 milyar dolar yardım yapılmasını tavsiye etmişti.

İklim değişikliği yardımı

Blair'ın adı AB Başkanlığı için geçiyor

 

Ancak yardım ve çevre örgütleri Avrupa'nın bu rakamın iki katından fazlasını ödemeye hazır olması gerektiğini söylüyor.

AB üyesi ülkelerin maliye bakanları geçen hafta, hangi ülkenin ne kadar yardım vereceği konusunda uzlaşma sağlayamamıştı.

BBC Brüksel Muhabiri Oana Lungescu AB'nin ne kadar yardım yardım yapacağı ve hangi ülkenin ne kadar para sağlayacağının net olmadığını söylüyor.

Muhabirimiz, Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinin büyük miktarlarda yardım yapmak için yoksul olduklarını söylediğini iletiyor.

AB, karbon salımlarını 2020'ye dek yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt etmişti.

Rasmussen umutsuz

Ancak Danimarka Başbakanı Lars Loekke Rasmussen Kophenag'taki iklim değişikliği zirvesinde karbon salımlarının azaltılmasına yönelik bağlayıcı bir anlaşmaya varılacağına inanmadığını söyledi.

Kopenhag'taki zirvede Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni bir küresel iklim anlaşmasına varılması hedefleniyor.

Öte yandan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi bir torunundan kendisine kızıl hastalığı bulaştığı için Brüksel'deki zirveye katılamayacak.

BBCTurkish.com, 29.10.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız