Avrupa Birliği > Almanya'da gençliğin AB isyanı

Almanya'da gençliğin AB isyanı
Avrupa Birliğine karşı kuşkuculuk, Avrupa projesinin kalbindeki ülkede de yaygınlaşıyor.

Öyle ki Avrupa Birliği karşıtlığının kıtadaki baş sözcüsü Avrupa Parlamentosu'nun Britanyalı milletvekili Nigel Farage bazı Alman gençlerinin idolü oldu.

İsyankar bir grup genç için fazlasıyla kibarlar, tiril tiril giyiniyorlar. Ne dövmeleri ne hırızmaları var.

Almanya'nın Junge Alternative (JA) ya da Genç Alternatif hareketi muhalif ama çok muhafazakar türden bir muhalif. Almanya'nın geleneksel Avrupa'nın birliğinden yana çizgisini değiştirmeyi amaçlayan bu hareket aynı zamanda göç ve suçla mücadele konusunda sert önlemler alınması gerektiğini savunuyor.

Aslında bu duruşları ulusal medyada çok sempatiyle karşılanmadı ve kötü bir imaj çizdiler. Daha geçen yılın Haziran ayında kurulan JA'nın adı medyada sık sık "aşırı sağcı"lıkla, gericilikle, feminizm düşmanlığıyla birlikte anılıyor.

Koyu sağcı mı aşırı sağcı mı?

Örgütün geçen yıl kurulan ve Almanya'nın onlarca yıl sonra ilk Avrupa Birliği karşıtı partisi olan Alternative für Deutschland (AfD) yani Almanya için Alternatif partisiyle de bağları var ama bağımsızlığını koruyor.

Öyle ki Avrupa para birliğinin lağvedilmesi de dahil bir çok radikal Avrupa Birliği karşıtı talebi olan AfD bile JA'ya biraz "yaramaz çocuk" gözüyle bakıyor.

JA'nın Kuzey Ren Westefalya eyaletindeki lideri Sven Tritschler "Medya bazen AfD'yi 'koyu sağcı' diye tanımlıyor ve bizler AfD'den daha açık sözlü ve daha sağcı olduğumuz için bize de 'aşırı sağcı' diyorlar. Ama benim gözümde biz bu değiliz." diyor.

Eyaletin yönetim merkezi Köln AfD'nin 27 Nisan'da Avrupa Birliği Parlamentosu seçim kampanyasını başlattığı yer. Parti üyelerinin beşte biri Kuzey Ren Westefalya eyaletinde yaşıyor ve AfD bu bölgede desteğini güçlendirmeyi hedefliyor.

 

JA'nın 'Tek tip değil eşitlik' sloganlı bu esprili afişini Alman medyası komik bulmadı ve "cinsiyetçi" ve "yakışıksız" buldu.

 

Cevaben JA dört yarı çıplak erkeğin yer aldığı diğer afişi hazırlattı. Bu afiş de suçla mücadelenin "yumuşak" yöntemlerle yapılamayacağı mesajını veriyor.

Medyaya tepki

Medyadan gelen olumsuz tepkiler partiyi gazetecilere karşı biraz kuşkucu yapmış. Tritschler'in Köln'de BBC ile randevusuna yanında altı JA üyesiyle birlikte gelmesi de bununla açıklanabilir.

Yaşları 17 ile 32 arasında değişen bu küçük topluluk aslında tipik bir JA grubu: erkek, üniversite mezunu ve sayıları giderek artan "Almanya'nın Avrupa Birliği içindeki geleceğinden kaygılı" gençler.

İstatistiklere göre, Almanya'da 30 yaşın altındakilerin yüzde 20'si yani her beş otuz yaş altı seçmenden biri geçen yılki genel seçimlerde AfD gibi uç partilere oy vermiş. Halbuki bu oran 2005 genel seçimlerinde yüzde 7 idi.

AfD Almanya'daki siyasi uzlaşmadan memnun olmayanlara cazip bir alternatif sunuyor gibi. Yapılan araştırmalar AfD ve JA'nın özellikle gençler arasında daha büyük rağbet gördüğünü ortaya koyuyor.

Alman gazeteci Tilo Jung'un işaret ettiği gibi "Çok uzun bir süre Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokratik Birlik partisinin sağında aşırı sağcılar dışında oy verecek kimse olmadı. AfD de şimdi o alanı dolduruyor."

Almanya'daki Avrupa karşıtları AB'nin ekonomik durumu zayıf üyelerine sunduğu kurtarma paketlerinden rahatsızlar. Euro düzeninin yani ortak paranın lağvedilmesini ve AB'nin artık genişlememesini istiyorlar. Ülkenin fazla göçmen kabul ettiğini düşünüyorlar.

Diğer yandan ise kendilerine yöneltilen aşırılık suçlamalarını kuvvetle reddediyorlar. JA'nın lideri Philipp Ritz, örgütün iltica başvurusunda bullunanlara çalışma hakkı verilmesi talebi gibi daha liberal tutumları da olduğunu söylüyor.

Tritschler "Irkçılık ya da homofobi peşindeyseniz bize katılmayın" diye ekliyor.

İngiliz idol

JA, Britanyalı Avrupa karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nden (UKIP) Avrupa milletvekili Nigel Farage'dan ilham alıyor.

Farage geçtiğimiz Mart ayında JA tarafından Köln'deki bir konferansa konuşmacı olarak davet edilmişti.

İngiliz siyasetçinin konuşması medyada bir çok olumsuz başlıkla anıldı ve AfD lideri Bern Lucke ile aralarında sürtüşme yarattı.

Avrupa seçimleri öncesinde defalarca sağcı popülizm ile arasına mesafe koymaya çalışan AfD lideri Lucke , Afd ile Farage'ın partisi UKIP arasında önemli farklılıklar olduğunu söyledi.

AfD Avrupa seçimlerinde Almanya seçmeninin yüzde 7'sinin oylarını almayı hedefliyor. Bunun başarırsa etkili olabilmek için Avrupa Parlamentosu içinde Avrupa çapında örgütlü bir "kuşkucular" grubunun parçası olması gerekecek.

Parti şu anda resmen, Avrupa Parlamentosunda içinde İngiltere'de iktidar koalisyonunun büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin de içinde olduğu "muhafazakar reformcular" grubunun içinde olmayı istediklerini söylüyor.

Almanya'dan siyasi yorumcu Kai Arzheimer'a göre, işte bu nedenle parti lideri Lucke UKIP ile fazla yakın görünerek seçmenini korkutmak istemiyor.

Arzheimer buna karşılık "Ama sonunda gelip yine sağcı popülist çizginin cazibesine teslim olup olmayacakları henüz belli değil. Bu yolla gelecekte daha başarılı olabilirler, çünkü uzun vadede göçmen politikaları Avrupa'nın en önemli meselelerinden biri olacak" diye ekliyor.

'Ekonomik birlik olsun'

JA da Farage'ın savunduğu AB'den tamamiyle çekilme çizgisini desteklemiyor ama onun AB kurumlarının işleyişi ve göç konularındaki eleştirilerini kendisine yakın buluyor.

Köln'de sorularımı yanıtlayan Tritschler, "AB adında bir trendeyiz, sürekli yeni yolcular bindiriliyor ve nereye gittiğimiz belli değil" diyor.

Grup AB kurumlarının siyasi yetkilerinin sınırlanmasını ve yeniden kuruluşundaki gibi ekonomik bir topluluk olması gerektiğini savunuyor.

Peki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden ne bekliyorlar?

Tritschler, aslında asıl hedeflerinin gelecek seçimlerde Almanya parlamentosuna güçlü girebilmek olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Kararlar, özellikle de Avrupa ile ilgili kararların alındığı yer orası, Almanya parlamentosu. Avrupa Parlamentosu dünyanın en güçsüz parlamentosu."

BBCTurkish.com, 12.05.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız